Kurban fiyatlarında son durum

TAKİP ET

Kurban Bayramına sayılı günler kala, Kurban ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar kurbanlık fiyat araştırmalarına koyuldu. Kurbanlık, büyükbaş ve küçükbaş Kurbanlık fiyatları ne kadar oldu?

Kurban Bayram 20 Temmuz'da başlayacak ve 23 Temmuz'da sona erecek. Bu süre zarfında vatandaşlar kurban ibadetini gerçekleştirecek. Kurban Bayramı öncesi kurban yapacak olan vatandaşlar bu tarihten önce kurbanlıklarını almaya başladılar. Buna göre Kurbanlıklarını alma telaşı içinde olan vatandaşların merak ettiği bir diğer konu ise kurbanlıkların fiyatı. 

İşte bu yıl ki büyükbaş canlı kurbanlık kilogram fiyatı 32 ile 35 lira arasında değişiyor. Bu ücret küçükbaş hayvanlarda ise 28 ile 32 lira arasında olacak.

COVİT-19 TEDBİRLERİYLE KURBAN KESİLECEK

Her sene büyük bir heyecanla beklenen Kurban Bayramı, bu yılda bir önce ki 2020 yılı gibi korona virüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe ve hijyen kuralarına dikkat edilerek Kurban kesimlerinin gerekçelenmesi göz önünde bulunduruluyor. Büyükşehir il ve ilçe belediyeler tarafından Kurban Bayramı öncesinde kurban kesilecek olan yerleri de hijyen ve mesafe kuralarına uygun bir şekilde vatandaşların kurbanlarını kesmeleri için uygun hale getirildi.

KURBANLIK NE KADAR?
Küçükbaş kurbanlıkların bin 500 ile 2 bin lira arsında satışa sunulurken, büyükbaş hayvanlarda ise kilo başı hesabı yapılacak. Ortalama bir hayvandan yarı yarıya et çıktığı göz önüne alınarak hesaplama yapılırsa 30 kiloluk et yani 60 kilo canlı hayvandan ortalama bin 800 –2 bin lira arası bir pay ödenecek.

URFA'DA KURBAN VE HİSSE FİYATLARI 
Kurban kesecek olan vatandaşlar kendi bütçesine göre en uygun kurbanlığı ve daha ekonomik olması için kurban hissine girmeği tercih ediyorlar. Kurban hisselerine büyükbaş hayvanların bir kaç kişinin hisseyle alıp eşit miktarda pay edilerek orta gelirli aileler için Kurbanlıkların daha ekonomik hale getirilerek kurban sahibi olunma yollarından biri haline geliyor. Kurban hisseleri için öngörülen rakam Büyükbaşlarda bir kişiye düşen fiyat ortalama 700 – 1200 – 2000 TL arasında. Kurban kesmek isteyenler için bir alternatif olan kurban hisseleri her yıl olduğu gibi bu yılda şehirlere göre değişiyor.  Şanlıurfa'da büyükbaş hayvanlarda en düşük fiyatı 1700- 2000 TL, en yüksek ise 2500 – 3000 bin arasında satışı değişiyor.

Hem satıcının hem de alıcının bu yıl kurban fiyatların bir önce ki yıldan daha yüksek fiyatlardan satıldığını, üreticinin de artan maliyetlerden dolayı fiyat artışına neden olduğunu iddia etti. 2020 yılında canlı ağırlık fiyatının kilogram büyükbaşta 19 – 30 lira, küçükbaşta 22 – 35 arası iken, bu yıl 2021 yılında bu fiyat ise büyükbaş canlı kurbanlık kilogram fiyatı 32 ile 35 lira arası, küçükbaş hayvanlarda ise 28 ile 32 lira bandında olduğu gözlemlendi. 
E.Berfin Maçça Urfa Değişim