Kurtuluşun 101.yılı etkinliklerle kutlandı

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıldönümü vesilesiyle kent merkezinde düzenlenen kurtuluş etkinlikleri dolu dolu geçti. Koronavirüs önlemlerinin alındığı etkinliklerde SOLOTÜRK uçak gösterimi ve jandarmanın 'Üzüm Salkımı' gösterisi vatandaşlardan tam not aldı.

Büyükşehir Belediyesi Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıldönümü dolayısıyla önemli etkinlikler düzenledi. Cuma günü Balıklıgöl içerisinde bulunan Dergâh Camii’de Hatm-i Şerif programı başlayan etkinlikler Pazar günü akşam saatlerinde Şanlıurfa Kalesi’nde Kurtuluş temalı Mapping ışık ve lazer gösterisi ile sona erdi.

“Urfa Kurtuluş Günleri” etkinlikleri kapsamında Cuma günü Mehmet Akif İnan Konferans Salonunda 11 Nisan Kahramanlarının Fotoğraf Sergisi gösterime sunuldu. Aynı gün Kum Sanatı Gösterisi ve Kurtuluş Müzikali etkinliği gerçekleşti.

Urfa Kurtuluş Günleri ikinci gününde ise Akçakale yolu üzerinde bulunan eski havaalanında SOLOTÜRK Ve JÖAK Üzüm Salkımı Gösterisi ile tüyleri diken diken eden gösteri yapıldı. Etkinlilerin devamında Mehteran Gösterisi, havai fişek gösterisi, Kurtuluş temalı Mapping ışık ve lazer gösterisi yapıldı.

Kurtuluş gününde ise “Kurtuluş Koşusu”, Uluslararası online 11 Nisan Kurtuluş Satranç Turnuvası düzenlendi.


ŞEHİTLER İÇİN MEVLİD OKUTULDU
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği 11 Nisan Kurtuluş Etkinlikleri Balıklıgöl içerisinde bulunan Dergâh Camii’nde Şehitler anısına Hatmi Şerif programıyla başladı.

11 Nisan Urfa Kurtuluş etkinlikleri programı kapsamında bir dizi etkinliklerin ilk ayağı Balıklıgöl platosunda bulunan Dergâh Camii'nde düzenlenen mevlit programı ile başladı etkinlikte tüm Şehitler için mevlit okutuldu.


1920’DE KULLANILAN SİLAH VE TEÇHİZATLAR SERGİLENDİ
Urfalıların 1920 yılında gösterdiği haklı mücadelede kullanılan silah ve teçhizatlar sergilendi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal, kurtuluş savaşında kullanılan ve günümüze kadar muhafaza edilen silah ve teçhizatları yakından inceledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve beraberindekiler daha sonra Kum sanatı gösterisi ile Kurtuluş müzikaline katıldı. Şanlıurfa’nın kurtuluşunun 101. Yılında sergilenen kum sanatı gösterisi büyük alkış aldı. Kum sanatı gösterisinin ardından sahneye çıkan Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ekibi 1920 yılında savaş kararının alındığı geceyi canlandırdı. Sıra gecesi ekibi ile canlandırılan gösteride vatandaşlar duygusal anlar yaşadı. Vatandaşları 1920 yılına götüren gösteride büyük beğeni topladı.

AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı ise konuşmasına Urfa Kurtuluş Türkü’sünden bir dörtlük okuyarak Şanlıurfa’nın Kurtuluş mücadelesinin anlam ve önemine değindi.

1920 yılında dedesinin de mücadelede önemli rol oynadığını anlatan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zemzem Gülender Açanal:”Birlik ve beraberlik içerisinde Şanlıurfa halkının her türlü işgalci güçlere karşı mücadelesinin devam edecek” dedi.

11 Nisan 1920 yılında Urfalıların Fransız işgaline karşı göstermiş olduğu kahramanlık etkinliklerle anlatılıyor. Fransız komutasındaki birliklere karşı 12’ler grubu olarak mücadele eden Urfalılar, 1920 yılında Fransız işgalinde olan Urfa’yı kurtararak kahramanlık destanı yazdı. 11 Nisan 1920 yılında gösterilen kahramanlık mücadelesi ile Urfa, kendi kendini kurtaran şehir olarak anıldı.  Şanlıurfa’ya Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği kahramanca mücadeleden dolayı 22 Haziran 1984 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 'Şanlı' unvanı verildi.


ŞANLI KURTULUŞ İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER
Şanlıurfa’nın kurtuluşunun 101. Yıldönümüne özel olarak gerçekleştirilen aktivitelerde bisiklet ve motosiklet tutkunları ‘Kurtuluş’ için pedal çevirdiler.

Bir grup bisiklet ve motosiklet tutkunu bir araya gelerek Şanlıurfa’nın kurtuluşunu pedal çevirerek kutladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Gençlik Meclisi, Urfasiklet Derneği, Urbit Spor Kulübü ve Şanlıurfa Türk Riders Chopper Clüp üyesi yaklaşık 150 kişi Şanlıurfa müzesi önünde pedal çevirerek yaklaşık 10 kilometre yol kat etti. Bisiklet ve motosiklet tutkunlarının gösterileri renkli görüntülere sahne oldu.


BALIKLIGÖL SEMALARINDA ‘ÜZÜM SALKIMI’ GÖSTERİMİ
Urfa Kurtuluş Etkinlikleri kapsamında Jandarma ekipleri helikopterle Balıklıgöl Platosunda JÖAK “Üzüm Salkımı” gösterisi yaptı.
 
Büyükşehir Belediyesinin Urfa Kurtuluş Günlerinde, Jandarma ekipleri helikopterle Balıklıgöl Platosunda JÖAK “Üzüm Salkımı” gösterisi yaptı.

KURTULUŞUN TEMASI URFA KALESİ’NE YANSITILDI
Büyükşehir Belediyesi, Urfa Kurtuluş Etkinlikleri kapsamında kaleye kurtulun teması yansıtıldı.

Büyükşehir Belediyesi, 11 Nisan etkinlikleri kapsamında her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Dünya’nın en büyük doğal akvaryumu Balıklıgöl’de ışık ve lazer gösterisi ile vatandaşlara unutulmaz bir akşam yaşattı.

Mappıng ışık ve lazer gösterisini vatandaşlar dikkatle ve bayraklarla izlemesi gözlerden kaçmazken, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise vatandaşlarla beraber gösteriyi izledi.

Mappıng ışık ve lazer gösterisinin ardından Başkan Beyazgül’ün havai fişek butonuna basması ile beraber tarihi Balıklıgöl platosunda havai fişek gösterisi de yapıldı.


SOLOTÜRK’TEN GÖSTERİ UÇUŞU
Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi, Şanlıurfa semalarında gösteri uçuşu yaptı.

Malatya’dan havalanan Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi, kısa sürede ulaştığı Şanlıurfa semalarında gösteri uçuşu yaptı.

Nefes kesen gösteriyi izlemeye gelen Şanlıurfalılar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılan ay yıldızlı bayrakları dalgalandırarak alkışlar eşliğinde SOLOTÜRK gösterisini izledi.

Gösterinin sonunda SOLOTÜRK pilotu alanda kendisini izleyenleri telsiz yardımıyla selamlayarak, Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümünü kutladı.

SOLOTÜRK gösterisinin Jandarma ekipleri helikopterle Şanlıurfa Eski Havaalanına gelerek “Üzüm Salkımı” gösterisi yaptı. Her iki gösteriye de ilgi oldukça yoğun olurken Şanlıurfalılar 11 Nisan Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 101. Yıldönümünü düzenlen etkinliklerle doyasıya kutladı.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim