Kurutmalık isot ve domates Avrupa yolunda

TAKİP ET

Akçakale Belediyesi tarafından hayata geçirilen ''Akça Kadınlar Üretiyor'' Projesi kapsamında kurutmalık isot, domates ve patlıcan hasadı yapıldıktan sonra güneşte kurutuluyor. Yapılan tüm işlemlerden sonra kurutmalıklar Avrupa'ya ihraç edilmek üzere yola çıkıyor.

Mevsim işçi olarak Türkiye’nin farklı bölgelerde çalışmaya giden 200 Kadının istihdam edildiği projede üretilen kurutmalık isot ve domatesler iç piyasanın ardından Avrupa'ya ihraç ediliyor. Şanlıurfa'nın Akçakale Belediyesi ''Akça Kadınlar Üretiyor'' projesini hayata geçirdi. Geçen yıl başlatılan proje kapsamında 300 dönüm arazi sera haline getirildi ve 100 kadın serada isot üretimine başladı.

''Akça Kadınlar Üretiyor'' projesinde bu yıl hedef yükselterek Karadeniz, İç Anadolu ve Çukurova gibi yerlere gidip mevsimlik işçi olarak çalışan 200 kadınla 500 dönüm alan üzerinde domates, isot ve patlıcan üretimine başladı. İstihdam sayısının arttığı ilçede kadınların ürettiği kurutmalık domates ve Biber ( isot ) Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.


TÜRK VE DÜNYA MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZ BAHARATLARIN DİYARI ŞANLIURFA
Baharat çeşitleri ile meşhur Şanlıurfa'da isot ve kurutmalık domates mutfakların başköşesinde yer alıyor. Çiğköfte, Lahmacun ve kebap çeşitleri ile her türlü yemekte kullanılan isot ile birlikte kurutmalık domates ve isot yapımı için acı telaş başladı.

Şanlıurfalı kadınların sabahın erken saatlerinde tarlada toplanan kurutmalık isot ve domates ve patlıcanlar önce temizleniyor ardından bıçakla parçalara bölünüp kurutmalık hale getiriliyor. Kavurucu sıcakta saplarından temizlenen isotlar ile birlikte parçalanan domatesler tuzlandıktan sonra kurutulması için boş seriliyor. Rengine göre farklı işlemlerden geçirilen isot ve domatesler kurutulduktan sonra satışa sunuluyor. Siyah, mor ve kırmızı renkte hazırlanan isotlar ile birlikte kurutulan ve patlıcanlar iç piyasa olduğu kadar Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.


“KADIN SAYIMIZI 200’E ÇIKARDIK”
Akçakale Belediye Başkanı Mehmet Yalçınkaya:" Geçen yıl Akça Kadınlar olarak  başlatmış olduğumuz projeyle buranın insanı herkes olmaz gözüyle bakıyorlardı bizler büyük bir gayretle hem oruç ayında olmamız, hem de pandemi sürecinde olmamız, sıcağın altında 200 dönüm alanda 100 kadın kardeşimizi çalıştırdık. Cumhurbaşkanımızın her zaman ki söylediği tekraren sarf ettiği sloganı, üreten Türkiye, ihracat yapan Türkiye, istihdam yaratan Türkiye, bu sloganla hareket ederek bu projeyi Akçakale’nin önüne koyduk ve çok güzel sonuçlar aldık. Kurutulmuş Urfa biberini bütün Türkiye'nin her yerine ulaştırdık. Bu projeyle hem Akçakale’nin tanınmasına hem de buradaki kadınlarımızın istihdam edilmesi noktasında ki katkısına hem sosyal belediyecilik manasında çok büyük bir iş başardık. Şimdi bu yıl, bu sahayı, 500 dünüme çıkardık ve çalışan kadın sayımızı 200 çıkardık. Türkiye’de hiç bir belediyede 500 dönümlük üretim yapan bir belediye yok.”dedi.

Yalçınkaya “Bizde burada canla başla bu kardeşlerimize bu yakıcı yaz güneşinin altında üretim yapabilmeleri, ihracat yapabilmeleri ve evlerine ekmek götürebilmeleri için canla başla bu projeye destek veriyoruz. Bugün itibariyle bu sahada ürettiğimiz ürün çeşitliği çok farklı oldu bu yıl hem domates var, hem patlıcan var, hem de Avrupa’nın ve Amerika’nın damak zevkine uygun tatlı biber var, kavun, karpuz ve çilek ilave edildi. Bunlar yeni çeşitler çeşitlerimizi burada artırdık, sahayı genişleterek, üretime devam ediyoruz. Bu ürettiğimiz ürünleri Türkiye iç piyasasında burada ki vatandaşlarımıza ucuz fiyata vermeye gayret ediyoruz.

 “BU İŞİN ASIL MİMARI KADINLARDIR”
 Bunun yanında da dünyanın en büyük sorunu güvenli gıda nispeti yüzde 3-4 civarı güvenilir gıdayı bulmak mesele işte güvenilir gıda sahada seyir etiğiniz gıdadır. Natürel tarladan alıyoruz hiçbir hormon katılmadan, hiç bir ilaç katılmamış, sadece tuzlanmış ve tuzlanan bu domateslerimizi paketleyip Avrupa’ya Fransa’ya, Amerika’ya, dış ülkelere ihracat ediyoruz. Bu ihraçla beraber burada çalışan 200 kadına da iş imkânı sağladık ama ben şunu gördüm bu bölgede kadınlar çok çalışkan, kadınlar gayretli, kadınlar çok istekli bu sebeple bu işin asıl mimarı kadın kardeşlerimizdir." ifadelerini kullandı.

“ÜRÜNLER GÜNEŞTE KURUTULUYOR KATKI MADDESİZ ORGANİK BİR ŞEKİLDE ELDE EDİLİYOR”
Tarlada çalışan Rukiye Kaya: "Biz önce ekimini yaptık sonra yabani otları topladık toplama yaptık hepsini topladık şu an seralarda iki bölüp sergiye seriyoruz öyle kurutuyoruz. Önce bıçakla ikiye bölüp sergiye seriyoruz sonra tuzlayıp kurutmaya bırakıyoruz titizlikle temiz bir şekilde. Güneşte olduğu için ve katkı maddesi olmadığı için organik oluyor. Biz burada çalışmadan önce Karadeniz, İstanbul, İzmir, Mersin Adana yani uzak bölgelere çalışmaya gidiyorduk şimdi kendi memleketimizdeyiz." Dedi

Proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Serdar Bozkurt:" Kadınlar burada ekimden hasada kadar tüm işlemi yapıyor. Şuanda 200'ü aşkın kadın çalışıyor bu kadınlar daha önce il kendi memleketler dışında Karadeniz'de İç Anadolu'da Çukurova'da çalışıyordu şuanda burada çalışıyorlar kendi memleketlerinde iş buldular. Burada sadece domates üretimi değil, Biber, patlıcan, kavun, karpuz üretimide yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

 

Akçakale Belediyesi Mehmet Yalçınkaya Ev isotu biber kurutmalık domates