Kütüphane, Urfalılara hitap edemiyor mu?

TAKİP ET

Okuma oranında en son sıralarda yer alan Şanlıurfa'da bulunan Halk Kütüphanesi etkinlik ve tanıtım eksikliğinden dolayı Şanlıurfalılara hitap etmesi yönünden zayıf kalıyor. Bu nedenle okuma oranının yükselmesinde büyük etken olan kütüphane etkisiz kalıyor.

TÜİK'in her yıl açıkladığı okuma verilerine göre Şanlıurfa sürekli okuma oranında son sıralarda yer alıyor. Okuma oranının en düşük olduğu Şanlıurfa'da vatandaşların okumaya yönlendirilmesi için birtakım sıradan çalışmalar yapılsa da bir süre sonra bu etkinlikler son buldu ve okuma oranını da artıramadı. Düzenlenen kitap fuarında bile okuyucuların azlığı ve vatandaşların kitaplara ilgisi memnun etmedi.



Vatandaşlar her yerde kitapla karşılaşacaktı

Yapılan çalışmalar kapsamında Şanlıurfalıların gittiği her yerde kitapla karşılaşacağı öngörüldü ve buna yönelik çalışmaların yapılacağı belirtildi. Ancak bu proje de hayata geçirilemedi. Büyükşehir Belediyesi, bu proje kapsamında toplama merkezine kitaplık koymaktan öteye gidemedi. Kitaplık ise boş bir şekilde kaldı. Bunun yanı sıra otobüslerde de Şanlıurfalılar kitaplara rahat bir şekilde ulaşamadı.



Halk Kütüphanesine büyük görev düşüyor

Şanlıurfa'nın okuma oranında ön sıralarda yer alması için Halk Kütüphanesine de büyük görev düşüyor. Çünkü Halk Kütüphanesi herkese hitap edebilecek seviyede ve Şanlıurfa'nın en büyük kütüphanesi konumunda bulunuyor.

Okuma oranının üst seviyelere çıkması için büyük görev düşen Halk Kütüphanesine son 6 aylık diliminde 64 bin 309 kişi giriş yaptı. Ancak kütüphaneye gidenlerin birçoğu sessiz ortamda sınavlara çalışmak amacıyla gittiği için bu oran bekleneni karşılayamıyor. Çünkü okuma oranının yükselmesinde hiçbir fark göze çarpmıyor.



Kütüphane üzerine düşen görevi üstlenmiyor mu?

53 bin 726 kitabın bulunduğu Şanlıurfa İl Halk Kütüphanesinde okuma seviyesinin artırılması için çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi gerekirken okumayan vatandaşları buraya çekmek için hiçbir çalışma yapılmıyor. Her ne kadar kütüphanede çocuklara da hitap edecek bölümler bulunmasıyla eğlenceli bir mekan haline getirilse de çok az sayıda çocuk kütüphaneye uğruyor. Bu da kütüphanenin toplumla ilişkilerinin soyutlaştığını gösteriyor. Kütüphanenin toplumla güçlü bir iletişim içinde olması ve okumadan uzak bireyleri kütüphaneye çekmek açısından yetkililer üzerine düşen görevi üstlenmiyor.



Kütüphane kendini topluma ifade edemiyor

Kütüphane yetkilileri, Şanlıurfalıları okumaya yönlendirmesi konusunda birtakım çalışmalar yapsa da kendini topluma ifade edememesi ve medyada yer almaması bu çalışmaları da pasif bırakıyor. Bunun nedeni ise kütüphane yetkililerinin kütüphane ile ilgili gelişmeleri aktaramamasından kaynaklandığı belirtiliyor. Bu konuda kütüphanenin bağlı olduğu İl Kültür Müdürlüğü de Şanlıurfa'nın okuma oranının yükselmesi üzerine toplumda sağlıklı bir çalışma gerçekleştirmiyor.

Kütüphanenin topluma yeterince hitap edememesi ve vatandaşlarla iç içe olmamasından dolayı, insanları kitapla buluşturma çalışmaları da etkisiz kalıyor.



 

Murat Doğan / Urfa Değişim Gazetesi

kuma verilerine göre Şanlıurfa son dakika tuiik kütüphane haliliye Şanlıurfa