'Liyakat sistemiyle bağdaşmıyor'

TAKİP ET

Zabıt katiplerinin meslekte yükselmelerini sağlayan yazı işleri müdürlüğü sınavının Adalet Bakanlığı tarafından kaldırılmasına büyük tepki geldi. Sınavın kaldırılmasının liyakatla bağdaşmadığı belirtildi.

Daha önce Adalet Bakanlığı taşra teşkilatında görev yapan zabıt katipleri, yazı işleri müdürlüğü sınavına girerek  meslekte yükseliyorlardı. Ancak en son 2017 yılında yapılan yazı işleri sınavı son 2 yıldır yapılmıyor. Son olarak da Adalet Bakanlığı tarafından söz konusu sınav kaldırıldı. Açıklanan yargı reform paketine göre zabıt katipleri artık sınavlara giremediği için meslekte yükselemeyecek. Yazı işleri müdürleri de Hukuk mezunları arasından sınavla alınacak.

Zabıt katiplerinin meslekte yükselmesini sağlayan sınavın kaldırılmasına 81 ilden büyük tepki geldi. Şanlıurfa'da da Büro Memur-Sen İl Başkan Yardımcısı Güner Akdoğan, Adalet-Sen İl Başkanı İsmail Aykaç ve Türk Büro-Sen Başkanı Ömer Faruk Baydilli Ahmet Bahçivan İş Hanında ortak basın açıklaması yaptılar.

Alınan kararın liyakat sistemi ile bağdaşmadığı belirtilen açıklamada, "30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan Yargı Reformu Taslağında Adalet Bakanlığında zabıt katibi arkadaşlarımızın kurum içi görevde yükselme yoluyla elde edebildiği tek kariyer umudu olan Yazı işleri Müdürlüğü sınavının kaldırılarak kariyer meslek olarak yapılandırılması ve Yazı İşleri Müdürlüğünün Görevde Yükselme usulü ile değil, Hukuk eğitimi almış olanların sınavla girilebilen bir kariyer haline dönüştürülebileceği ifade edilmiştir. Adliye emekçileri kardeşlerimizin bilgi ve beceresi ile görevde yükselebileceği Yazı İşleri Müdürlüğü hakkının elinden alınmaya çalışılması ile ilgili olarak yargı Reformu Taslağında geçen açıklama büyük bir talihsizliktir.







'Bilgi, birikim ve tecrübe isteyen önemli bir makamdır'

Adliye Yazı İşleri Müdürlüğü bilgi, birikim ve tecrübe isteyen önemli bir makamdır. Bu yüzden sırası ile kamu personeli seçme sınavı, klavye sınavı, mülakat, dört yıllık lisans mezuniyetinden sonra en az 6 yıllık bir kurum içi tecrübesi olma şartı ile birlikte görevde yükselme sınavından yüksek not alma ve mülakat aşamasından geçildikten sonra yazı işleri müdürlüğüne hak kazanılmaktadır. Böyle olduğu halde sadece teorik bilgilere sahip, dışarıdan hukuk eğitimi almış kişilerden alım yapılması neticesinde adalet çalışanları arasında kaosa neden olacaktır. Dışarıdan alınacak personellerin hem teorik hem de pratik bilgilere sahip zabıt katiplerinin önüne bir anda geçirilmesi Devlet Memurluğunun olmazsa olmazlarından kariyer ve liyakat sistemi ile bağdaşmamaktadır. Yargı Reformu Strateji Taslağında düzeltme yapılarak Adliye Yazı İşleri Müdürlüğüne hukuk eğitimi almış avukat ya da diğer kurumlardan atanmayı sağlayacak düzenlemenin iptal edilmesini talep ediyoruz." denildi.

 

liyakat sistemiyle bağdaşmıyor adalet bakanlığı taşra teşkilatında görev yapan zabıt katipleri yazı işleri müdürleri de hukuk mezunları arasından sınavla alınacak büro memur-sen adalet-sen türk büro-sen