Lokantacıların serzenişi

TAKİP ET

Lokantacı Kemal Kara, sadece paket servisi ile hizmet vermeleri nedeniyle artan girdilerle birlikte iş yapamadıklarını belirterek 41 yıllık iş hayatında böyle bir dönem görmediğini söyledi.

Koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte lokanta, restorantlar, pastaneler, içeriye müşteri almadan, sadece paket servisi ile çalışmalarına izin verildi. Ancak son dönemlerde artan maliyetler nedeniyle esnaflar paket servisle bu işin yürümeyeceğini artık müşterilerin içeri gelmesini istiyor.

Lokantacı Kemal Kara, Yüklü masraflar karşısında oldukça zorlandıklarını, kullandıkları malzemelerin fiyatı artmasına rağmen müşteri olmadığı için fiyat artışı yapamadıklarını aktararak, “41 yıldır bu işi yapıyorum. Bu yıl gibi bir yıl yaşamadık” dedi.

“6 kişiden 3 kişiye düştük”
Pandemi nedeniyle işlerinin durgun olduğu aktaran Lokantacı Kemal Kara, “İşler durgun masraf çok arttı, kira olsun işçi parası olsun, malzeme giderleri olsun, bu konuda ciddi problemler yaşıyoruz. Pandemiden önce insanlar gelip burada oturup yemeklerini yiyorlardı, şu anda pandemiden dolayı bu yok, hafta sonu kapalı ve akşam belli bir saate kadar açığız. iş yerimiz şu anda sadece paket servisi var ama buda nereye kadar neye yetecek. Bu sürçte bizi en çok zorlayan durumlardan biri de kira gideri, işçilerin maaşlarını ödemekte sıkıntı yaşıyoruz ve mecburen elamanları işten çıkarmak zorunda kaldık daha önce 6 kişi çalışıyorduk, şimdi 3 kişi çalışıyoruz”


“Bir takım esnemelerin yapılmasını istiyoruz”
Kara, “Bir takım esnemelerin yapılmasını istiyoruz. Umarız ilerleyen günler de bu kurallarda bir esneme olur. Tabi olursa bizim içinde iyi olur, bizde biraz para kazanmış oluruz. Talebimiz müşterilerimiz gelsin, burada otursun yemeğini yesin bu şekilde olmayınca kazanç olmuyor. Paket servisiyle iş yürümüyor. Bir süre sonra paket servisi de duruyor bu konuda ciddi anlamda mağduruz.

“Malzemedeki fiyat artışına rağmen zam yapmadık”
Fiyatlara gelince biz fiyat artışı yapmadık zaten, müşteri yok. Birde fiyat artışı yaparsak git gide satışlar düşecek bu sebepten dolayı fiyat artışı yapmadık.  Kullandığımız malzeme iki katına çıktı aldığımız sebze olsun, ciğerlerin fiyatlarının yüksek olması, yani şu anda ciğerin fiyatı etten daha pahalı ciğerin kilosu 65 liradan alıyoruz bunu temizleyip ayıkladıktan sonra 80’i görüyor ve diğer malzemeleri de ekleyince dürümünü 20 ile 25 liraya satıyoruz ama gene de kurtarmıyor. Buna rağmen biz fiyat artışı yapamadık çünkü talep yok müşteri yok.”

“Kasaplar fahiş fiyatlar uyguluyor”
Kara, Kasapların uyguladıkları fiyatlara isyan ederek, “Kasaplardan özelikle çok dert yanmaktayız. Kasaplar fahiş fiyatlar uyguluyorlar ve bunlara bir ayar verilirse çok iyi olur. Eskiden etin kilosu 60 ise ciğerin kilosu 30 olurdu. Şu anda et ciğerden daha ucuz pandemiden dolayı fiyat artışı yapmadık. Her konuda mağdur olan biz oluyoruz bu şekilde nasıl dayanacağız, nasıl ayakta kalacağız bilemiyorum ama durum iyi değil! Birçok lokanta işletmesi iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Yeme içme sektörü paket servisle ne kadar iş yapabilir ve ne kadar dayanabilir siz düşünün?  Bu piyasa bu şekilde devam ederse çöker ve daha çok lokanta kapanır bu da daha çok kişinin işsiz kalmasına neden olacak. Devletimizden bu konuda destek bekliyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim