Maddi sorunlar meslekten uzaklaştırdı

TAKİP ET

Öğretmenler Günü dolayısıyla kimi öğretmen öğrencilerinden çiçekler alarak mutlu olurken kimi öğretmende ona açılmayan kapının deliğinden çocukların mutluluklarını izlemekle yetiniyor.

Her yıl düzenlenen öğretmenler gününde büyük bir coşkuyla okula giden öğretmenler onlara anne şefkatiyle yaklaşarak öğrencilerin içini ısıtıyor. Sevgiye muhtaç öğrencilere, sevgi aşılayan bu kutsal mesleği yürüten öğretmen adayları kendi alanlarında hak tanınıp öğrencileriyle bir araya gelmek istiyor.

Okuduğu ön lisans bölümünden atanamayan genç öğretmen adayı Fatma Gümüş okuduğu bölümü ön lisansa tamamlamaya çalışırken bu sırada ekonomik nedenler baş gösterdi. Ailesine katkıda bulunması gerektiğini söyleyen Gümüş, “Eğitim hayatıma devam edebilmem için birikimimin olması gerekiyor ve biliyorsunuz ki kitaplar parayla alınıyor işte bu yüzden hayallerimden, geleceğimden uzaklaştım” dedi.

Öğretmenlik mesleğinin verdiği duyguyu hiç tatmadığını aktaran Gümüş bu heyecan veren duyguyu tatmak istediğini vurguladı.

“ÖĞRETMENLİK DUYGUSUNU HİÇ TATMADIM”

Öğretmenlik mesleğinin verdiği duyguyu sadece gönüllü olarak çalıştığı zamanlarda tattığını aktaran Gümüş: “Öğretmenlik mesleğinin verdiği duyguyu tadamayan insanlardanım. Gönüllü olarak eğitim yaptığım dönemlere gidilirse gerçekten kendinizin çocuğu gibi sevebiliyorsunuz bir çocuğu, ona şefkat gösterebiliyorsunuz. Onlarla vakit geçirmek onlara bir şeyler anlatmak gerçekten yükünüzü alıp götürebiliyor. Bu mesleği gönüllü olarak yaptığımda bile o kadar mutlu oluyordum ki anlatamam.” ifadelerine yer verdi. 

“EĞİTİM SİSTEMİMİZ BİZİ PES ETTİRMENİN PEŞİNDE”

Türkiye’de ki eğitim sisteminin sadece bezdirici olduğunu vurgulayan Gümüş daha sonra sözlerine şu şekilde devam etti: “Eğitimime devam edip lisansa çevirmek istedim fakat bir yerden sonra boşa çabaladığımın farkına vardım. Şu an devam edemediğim için ve aileme destek olmak için özel bir şirkette çağrı merkezinde çalışıyorum. Gönül ister ki bizlerde okuyalım, bir yerlere gelip bildiklerimizi başkalarına aktaralım ama bize bu imkânlar verilmiyorsa biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım belli bir süreden sonra umudumuzu kaybediyoruz. Öyle bir eğitim sistemimiz olmalı ki bizi kucaklayan, önümüzü açan ama maalesef eğitim sistemimiz daha çok bizi pes ettirmenin peşinde.” diyerek sitem etti.

“OKULLAŞMA ORANI ARTTI AMA KAÇ TANESİ EĞİTİMİNE DEVAM EDEBİLİYOR”

Okuduğu süre zarfında çok zorlandığının altını çizen Gümüş: “Maddi imkansızlıklardan dolayı çoğu öğrencinin eğitim hayatına devam edemediğini söyleyebilirim. Bize okuyun size burslar veriliyor, imkânlar sağlanıyor deniliyordu ama ben 450 lira bursla bir ay nasıl geçineceğimin hesabını yapıyordum. Yarısından fazlasını yurt ücretine yatırdığımda ben yurtta verilen yemeklerden yani boğazımdan kısıyordum her şeye rağmen yine devam ettim şu an olsa yine devam ederim ama attığın her adımda yapacağın ödemeler varsa kusura bakmayın okumak biraz da hayal oluyor bizim için. Okumak isteyenlerin önü açılmalı, evet okullaşma oranı eskilere oranla arttı ama bakmamız gerekiyor bu öğrencilerden kaç tanesi eğitimine devam edebiliyor ve devam ederken neler yaşıyor.” şeklinde konuştu.

Kader Topal / Urfa Değişim

Öğretmenler Günü Fatma Gümüş