Mahmut Yazar: Çiftçinin yükü hafifletilsin!

TAKİP ET

Sezon başında yağışlar etkili olsa da son günlerde kuraklığın hakim olduğu Şanlıurfa'da çiftçileri rekolte korkusu sardı. Arazilerini sulamaya başlayan çiftçiler bir yandan da sulama birliklerinin yüksek faturalarından dert yanıyor. Şanlıurfalı siyasetçi aynı zamanda çiftçi olan Mahmut Yazar, Tarım Bakanlığı'nın girdi maliyetlerinin yarısını üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Uzun süredir yağış düşmemesi üzerine çiftçiler arazilerini sulamak istiyor. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğu bu dönemde çiftçiler su faturasından da korkuyor.

Şanlıurfalı siyasetçi ve yıllardır üretimle uğraşan Mahmut Yazar, sulama birliklerinin çifte standart uyguladığını belirterek, Akçakale düşük olan su birim fiyatının Bozova’da daha pahalı olduğunu kaydetti. 

Gübre, mazot ve zirai ilaçların fiyatının aşırı yüksek olduğuna dikkat çeken Yazar, elektrik ve su parasının da yüksek olması karşısında çiftçinin ayakta kalacak durumunun kalmadığını belirtti. DEDAŞ’ın da yüksek fatura gönderdiğini ve bu durumda sulama birliklerinin de çiftçiye yüksek maliyetle su verdiğini söyleyen Yazar, “Bilindiği üzere son bir aydır hiç yağmur yağmadı. Bu nedenle kuraklık endişesi var ve çiftçiler artık sulama yapmak istiyor. Ama bir yandan da korkuyorlar çünkü sulama birlikleri fahiş fiyatlarla suyu veriyor. Sulama birliklerinin bir diğer sorunu da farklı bölgelerde farklı fiyat uygulamalarıdır. Akçakale’de ayrı, Bozova’da ayrı fiyat belirliyorlar ki bu çok yanlış. Çiftçi artık ne yapacağını şaşırdı. Zaten bütün girdi maliyetleri almış başını gidiyor, mazot alıp da tarlasını süremeyen çiftçiler, ilaç ve gübreye para yetiştiremiyor. Hükümetin acilen bu işe bir el atması lazım. Bu şekilde devam ederse çiftçi hiçbir şekilde üretim yapamaz ve üretimin olmadığı bir ülke de tamamen dışa bağımlı olur. Tarım Bakanlığı çiftçilerin yükünü hafifletmeli, maliyetlerin en az yarısını üstlenmelidir. Bu şekilde bir destek verilirse çiftçiliğe yönelim fazla olur ve şuanda yaşadığımız sıkıntıları yaşamamış olacağız. Bugüne kadar hep yanlış politikalar yürütüldü ve ülkemiz bu yüzden zor duruma girdi. Eğer çiftçiler desteklenir de üretimin önü açılırsa, çiftçi de rahatlar, ülke olarak da rahatlarız.” diye konuştu.
 

mahmut yazar çiftçi üretim Sulama birlikleri