Mahmut Yazar'dan tarım için flaş öneri!

TAKİP ET

Mahmut Yazar, tarımın genel sorunlarını dile getirerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak ek bütçeye tarımın da eklenmesini istedi. Yazar, Türkiye'nin çiftçileri destekleme konusunda Almanya'yı örnek almasını istedi.

Tarımda Almanya formülünün Türkiye’de uygulanmasını isteyen Yazar, gerekçesini şu şekilde açıkladı: “Almanya’da uygulanan tarım politikalarını iktidarın uygulaması halinde ülkemizdeki ekonomik buhrandan kurtulabiliriz. Almanya’da mazot fiyatları 1.60 Euro, devlet üreticiye 0.80 Eurodan mazotu veriyor. Gübre ilaç tohum gibi girdi masraflarının yarısını devlet karşılıyor. Makina ekipman ücretlerinin yüzde 80’inini karşılıyor, üreticiye her türlü kolaylık sağlanıyor. Bu yöntem ülkemizde de uygulanabilir. Eğer böyle bir tarım politikası oluşturulursa, hiçbir sıkıntımız kalmaz, dış ülkelere olan bağımlılığımız sona erer.”

Hükümetin acil olarak girdi maliyetlerini düşürmesi ve çiftçiyi rahatlatması gerektiğini vurgulayan Yazar, “iktidarın derhal amasız fakatsız tarımdaki girdi maliyetlerini düşürüp üreticiyi desteklemesi gerekir. Aksi durumda bir yok oluşa doğru gidiyoruz. Ülkemizin yüzde 80’i açlıkla pençeleştiğini temel gıda ihtiyaçlarının tüketilemediğini belirtti. Yüksek enflasyon karşısında ezilen vatandaşlarımızın nefes alması tarımda atılacak adımlara bağlıdır. Enflasyonu yükselmesine sebep olan en büyük nedenlerden biri yakıt fiyatlarıdır. Nakliye ve tarımdaki yakıt giderlerinin yarısını devlet karşılarsa enflasyonda düşüş yaşanır, toplumda bir rahatlama olur. Tek çözüm nakliye ve tarımdaki yakıt fiyatlarının Meclis’te görüşülüp ek bütçeye alınmasıdır” şeklinde konuştu.

Ülkenin en büyük geçim kaynağının tarım olduğunu dile getiren Yazar, tarımın desteklenmesiyle birlikte hem enflasyonunun düşeceğini, hem de tüm sektörlerde bir rahatlama olacağını söyledi.