Mahsa Amini olayına vatandaş tepki gösterdi!

TAKİP ET

İran'da saçı açık diye diye ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve daha sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Mahsa Amini olayına Şanlıurfa'da vatandaşlar tepki gösterdi. Gazetemize konuşan vatandaşlar, dinde zorlamanın olmadığını, herkesin istediği gibi yaşamakta hür olduğunu vurguladılar. Eğer bir günah varsa o da kul ile Allah arasındadır, dediler.

İran’ın Tahran kentinde 13 Eylül 2022 tarihinde saçı açık diye ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve daha sonra kaldırıldığı hastanede komaya giren Mahsa Amini 16 Eylül’de yaşamını yitirdi. Mahsa Amini için İran başta olmak üzere bir çok yerde kadınlar sokağa döküldü. Yaşanan olayla ilgili dünya genelinde art arda tepkiler geldi.

Türkiye’de sanat dünyasında bazı isimler saçlarını keserek olaya tepki gösterdi. Dünya genelinde infial yaratan olay için her kesimden her yaştan ve cinsiyetten insanlar rejime karşı kol kola direnmeye devam ediyor.

Mahsa Amin’i için Türkiye genelinde bazı sanatçılar ve aktivistler saçlarını keserek İran rejimine tepki gösterdi.

Yaşanılan olayla ilgili Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşlar tepkilerini Urfa Değişim mikrofonlarına konuştu.

“DİNDE YERİ YOK”

Mahsa Amini’nin uğradığı muamele kabul edilecek bir durum olmadığını İslamiyet’in hür olduğunu söyleyen Abdullah Taşar yaşanılan olaya sert bir dile tepki gösterdi.

Abdullah Taşar, “İran’da yaşanılan olaya çok üzüldüm. Bana göre çok yanlış bir şiddet uygulanmış. Bir genç kızın başını örtmemesi ve az örtmesi şiddete tabi tutulması kabul edilemez bir durum. Dinimizde de yeri yok. Vicdani değildir. Gösterilen tepki doğru değil” dedi.

DİN KUL İLE ALLAH ARASINDADIR!

Dinin yaratıcı ve kul arasında olduğunu, herkesin özgür bir şekilde giyinmesi gerektiğini, buna kimsenin karışma hakkı olmadığını söyleyen İsa Fidancı ise “Kadının başı açılması veya örtünmemesi onunla Allah arasında olan bir şey, kulların buna tepki göstermesi yanlış. Çünkü din kul ile Allah arasında olan bir şey diye düşünüyorum. İslam da yeri yok” şeklinde konuştu.

“İSLAMİYET HÜRDÜR”

İslamiyet’in hür olduğunu, herkesin kendi iradesiyle hareket ettiğini ve doğruyu yanlışı bildiğini aktaran Ahmet Maral, yaşanılan olayın doğru olmadığını söyledi.

Ahmet Maral, “İslamiyet daima hürdür. Kimse kulla Allah arasında giremez diye düşünüyorum. Herkes İslamiyet’i biliyor. Herkes doğruyu yanlışı az çok biliyor. Ama milleti provokasyona getirmek için İslamiyet’i kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Mahsa Amini İran