Maliyet arttı; inşaatlar durdu

TAKİP ET

İnşaat sektörü, geçtiğimiz yıl Dolar fiyatlarının hızla artması sonucu en fazla olumsuz etkilenen alanlardan biri oldu. İnşaat malzemelerinin fiyatlarının hızla artması inşaat sektörünü de durdurdu.

Dolar fiyatının hızla artması sonucu genel olarak yapılan fiyatların artışından en fazla etkilenen alanlardan biri de inşaat sektörü oldu. Daha önce en karlı sektörlerden biri olarak görünen inşaat sektörü maliyetinin geçen yıla oranla hızla artması nedeniyle çöküntüye uğradı. Maliyetin artması, inşaat yapımını da durdurdu. Müteahhitler, artık inşaat yapmıyor, elinde bulunan inşaatları satmaya çalışıyor. Maliyetin artmasına oranla konut fiyatları da yükselişe geçince bu kez konutların çoğu da müteahhitlerin elinde kaldı.

TÜİK, Şubat ayı inşaat maliyet verilerini açıkladı. Açıklanan ayı verilere göre Şubat ayında bir önceki aya göre inşaat maliyetleri yüzde 0,91 arttı. 2019 yılına ait verilere göre bu maliyet önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 27,22 artış gösterdi. Bir yılda maliyette yaşanan  yüzde 27,22'lik oran müteahhitlerin de çekinmesine ve inşaat sektörünün durmasına neden oldu.

Yine TÜİK verilerine göre geçen yıla oranla yaşanan yüzde 27,22'lik artışın yüzde 27,49'u malzeme endeksinde olurken, yüzde 26,66 ise işçilik endeksinde yaşandı.

Bina inşaatı maliyet endeksi aylık yüzde 0,77 arttı

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,44 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,04, işçilik endeksi yüzde 0,21 arttı. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 27,67, işçilik endeksi yüzde 26,95 arttı.

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi aylık yüzde 1,41 arttı

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,41, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,52 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,88, işçilik endeksi yüzde 0,30 arttı. Ayrıca, bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 26,91, işçilik endeksi yüzde 25,60 arttı.

 

maliyet arttı; inşaatlar durdu İnşaat sektörü dolar fiyatlarının hızla artması müteahhitler artık inşaat yapmıyor elinde bulunan inşaatları satmaya çalışıyor. bina inşaatı maliyet endeksi aylık yüzde 0 77 arttı bina inşaatı maliyet endeksi