Maliyetteki artış, damak tadından da vazgeçiriyor

TAKİP ET

Şanlıurfalılar artan maliyetler ve genel olarak fiyat artışları nedeniyle damak tadı olan ciğerden de vazgeçiyor. Bu durum ise ciğerci esnaflarını da oldukça olumsuz etkiledi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana sürekli gelen zamlar ve genel olarak fiyat artışları damak tadı olan ciğer dürümüne de yansımış durumda. Tüketilen ürünler, et fiyatı, işçilik alanlarında maliyet artış gösterirken, bu durum ciğer fiyatına da yansıdı ve ciğer fiyatında 3 kat artış yaşandı.

Sadece Şanlıurfalıları değil, il dışından gelen vatandaşların da büyük rağbet gösterdiği ciğer kebabının Şanlıurfa'ya has bir yapımı ve sunumuyla önemli bir yemek kültürü olduğuna dikkat çeken Ciğerci Ustası Mahmut Kara, son zamanlarda artan maliyetlerin ciğer kebabı piyasasını da etkilediğini söyledi.

Şanlıurfa’yı ziyaret eden vatandaşların ciğer kebabı yemeden Şanlıurfa’dan ayrılmadıklarına fakat artan maliyetler karşısında porsiyon ve dürüm fiyatlarının artan maliyetlerin altında kaldığına dikkat çeken Mahmut Kara, birçok ciğerci esnafının bu gidişle kepenk kapatabileceklerinin altını çizdi.







'Ciğerde eski canlılık kaybolmuş durumda'

Şanlıurfa havasında pişirilen ve Şanlıurfa’ya has ciğer kebabının lezzetinin ilk etapta taze kuzu ciğerinin tercih edilmesinden kaynaklandığını fakat son zamanlarda kuzu ciğerinin fiyatını adeta 3'e katladığına dikkat çeken Kara, “1980 yılından beri Şanlıurfa'da ciğercilik yapıyorum. Sabahın erken saatlerinde işyerini açarak bin bir zahmetle ciğer kebabını şişlere saplayarak hazırlıyoruz. Özellikle Şanlıurfa dışından kuzu ciğeri kebabına büyük oranda rağbet olması bizim sektöre de canlılık katıyordu. Hafta içi Şanlıurfalılar, hafta sonu ise başka illerden gelen vatandaşlar, ciğer yemeden dönmüyordu. Fakat ne yazık ki her kalemde oluşan artışlar, ciğer sektörünü de oldukça olumsuz etkiledi. Maliyetin artmasına bağlı olarak fiyatının yükseltilmesi, vatandaşları da ciğer yemekten uzaklaştırdı." ifadelerini kullandı.