Maral: Bölge pamuğunu dünyaya tanıtmak istiyoruz

TAKİP ET

"İyi Pamuk Uygulamaları Tarla Günü" etkinliğinde konuşan GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, bölge pamuğunu dünyaya tanıtıp kalkındırmak için projelerini devam ettirip çiftçinin gücüne güç katmak istediklerini söyledi.

Şanlıurfa’da düzenlenen "İyi Pamuk Uygulamaları Tarla Günü" etkinliğinde konuşan GAP Kalkınma İdaresi Başkanı Hasan Maral, Doğru çiftçiliğin yetişmesi için çalışma yaptıklarını ifade etti.

Maral, “Bölgemizdeki Pamuğu dünyaya tanıtıp kalkındırmak istiyoruz. Tarım ve tarıma dayalı projelerimizi yürütme adı altında bu çalışmalarımız için toplanmış bulunmaktayız. Geçen senede bu projemiz devam etmişti bu sene de aynı şekilde devam ediyoruz. Sektörün geleceği için hep birlikte çalışacağız. Bu çalışmalar sonucunda çiftçimizin gücü artırmak istiyoruz. Doğru çiftçiliğin yetişmesi için bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

“GAP ÜLKEMİZİN İLK VE EN ÖNEMLİ BÖLGESEL KALKINMA PROJESİDİR”

Sözlerini şu şekilde sürdüren Maral, “Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek bölgede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını gidermeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan ülkemizin ilk ve en önemli bölgesel kalkınma projesidir.

GAP BÖLGESİNİN ANA LOKOMOTİF SEKTÖRÜ TARIMDIR

Bilindiği üzere, GAP Bölgesinin ana lokomotif sektörü tarımdır. Bu vesile ile tarımsal potansiyellerin en etkin ve verimli şekilde kullanılması son derece önemli bir husustur. GAP İdaresi Başkanlığı olarak bölgemizde ekonomik kalkınmanın sağlanması amacıyla kaynaklarımızın etkin ve verimli kullanılması konusunda çeşitli projeler yürütüyor ve bu suretle hem tarımsal üretimi hem de sanayimizi destekliyoruz.

HAM MADDENİN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Sulama projeleri hızla işletmeye açılırken, sahip olduğumuz kaynakları daha etkin kullanmaya yönelik İdaremizce GAP Bölge Kalkınma Programı (2021-2023) hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda “Tarımda Rekabet Gücünün Artırılması ve Sürdürülebilir Çevre” 2021-2023 GAP Bölge Kalkınma Programı’nın öncelikleri arasında yer almaktadır. 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın yürütmüş olduğu “Sanayide Kaynak Verimliliği Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi”nin sonuç raporunda da, hammadde tasarruf miktarlarının belirlenmesi için “ham madde tüketim miktarlarına ilişkin detaylı ve sağlıklı verinin üretilmesi” gerektiği ortaya konulmuştur. Bu vesile ile Bakanlığımızca yürütülen projede belirtilen ihtiyaçların çözümüne bir katkı olarak, İdaremiz tarafından UNDP teknik desteğiyle, hammadde tarafında da verimlilik uygulamaları ve sağlıklı veri teminini hedefleyen “GAP Bölgesinde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi” geliştirilmiştir.

7 ANA ÜRÜN İÇİN ÖLÇÜM VE ANALİZ RAPORLARI HAZIRLANDI

GAP Bölgesine büyük katkı sağlayacağını ümit ettiğimiz bu öncü ve kapsayıcı proje kapsamında pamuk, mısır, buğday, kırmızıbiber, zeytin, Antep fıstığı ve koyun sütü olmak üzere 7 ana ürün için Tarımsal ve Endüstriyel İşletme Seviyesinde Entegre Kaynak Verimliliği Ölçüm ve Analiz Raporları hazırlanmıştır. Bu ürünlerden pamuk, bölgemiz için hem ekonomik hem de stratejik anlamda özel bir konumdadır. Kıyafetlerimizden evimizde kullandığımız mobilyalara kadar birçok tekstil ve konfeksiyon ürününün en önemli hammaddesi olan ve ülkemizin en kıymetli tarım ürünleri arasında yer alan pamuk, on binlerce insanın gelir kaynağı olmaya ve sağladığı katma değer ile stratejik önemini korumaya devam etmektedir.

2.4 MİLYON PAMUK ÇİFTÇİSİ EĞİTİLDİ

Hali hazırda dünya pamuğunun neredeyse dörtte birinin İyi Pamuk (Better Cotton) Standardı altında üretildiği, 2.4 milyon pamuk çiftçisinin sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda eğitildiği ve Better Cotton yetiştirmek için lisans aldığı göz önünde bulundurulursa, pamuk çiftçilerinin ve çalışanlarının iklim değişikliği, çevreye yönelik tehditler ve hatta küresel salgın hastalıklarla nasıl başa çıkacaklarını bildikleri, sürdürülebilir bir dünya vizyonunun daha ulaşılabilir bir hale getirildiği iddia edilebilir.

Bu kapsamda İdaremiz, Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayi’de Entegre Kaynak Verimliliği Projesi’nin 5. Bileşeni olarak, The Better Cotton Growth and Innovation Fund (BC GIF) fonuna uygulama ortağı olarak başvurmuş ve “İyi Pamuk Projesi”ni paydaşların iş birliğinde hayata geçirmiştir.

Proje, pamukta Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 60'ını tedarik eden Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa ve Diyarbakır illerinde başlatılmıştır. Proje ile GAP Bölgesi’nde pamuk üretiminin olumsuz çevresel ve sosyal etkilerini azaltma ve sektörün geleceğini daha güvenli hale getirme hedeflenmiştir. Sürdürülebilir ve tekrarlanabilir bu proje ile 2021-2022 sezonunda özellikle Kaynak Verimliliği ana temasıyla Hassas Tarım, İnsana Yakışır İş Modelleri ve Dijital Tarım konuları üzerinde yoğunlaşılmıştır. Ayrıca bölgenin Doğal Kaynak Haritası çıkarılarak bölgedeki sulak alanlar, akarsular, ilkbahar havuzları, nadir türler ve habitatlar gibi korunan doğal kaynakları belirlenmektedir.

1800 ÇİFTÇİ İLE LİSANSLI İYİ PAMUK ÜRETİMİ YAPILIYOR

2021 yılından beri uyguladığımız proje kapsamında yaklaşık 320 bin dekar alanda 1800 çiftçi ile lisanslı iyi pamuk üretimi yapılmaktadır. İyi Pamuk Projesinde, GAP İdaresi olarak sektörün öncüsü olan Better Cotton Initiative (BCI / İyi Pamuk Girişimi) ile küresel pamuk üretimini; üreticiler, içinde büyüdüğü çevre ve sektörün geleceği için daha yararlı hale getirmek amacıyla birlikte çalışıyoruz.

Pamuk üretiminin Türkiye'de çevre üzerindeki etkisini azaltmak, pamuk yetiştiren toplulukların geçim kaynaklarını iyileştirmek ve Better Cotton'un BCI üyelerine erişimini artırmak amacıyla Better Cotton Standart Sistemini Türkiye'de uygulamak, hedeflerimiz arasında bulunmaktadır. Bu şekilde üreticilerimizin rekabet gücünün de artırılacağına inanmaktayız.

İyi Pamuk Projesiyle gelecek hedeflerimiz içinde; saha seviyesinden bölgesel ölçeğe ve daha büyük ölçekte ülke düzeyinde bilinçli, pamuk sektöründe güçlü ve sürece doğrudan dahil olan çiftçilerin yetiştirilmesi vizyonu ile ilerlemek de yer almaktadır. Bu kapsamda farklı enstrümanların devreye girmesi ve üreticinin daha fazla teşvik edilmesi içinde girişimlerimiz bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de İyi Pamuk uygulamalarının desteklemeler kapsamına alınmasıdır. Bu vesile ile umuyoruz ki, projemizi 2030 hedefleri çerçevesinde; çevre dostu üretimin yapıldığı, çiftçiyi geliştiren, yenilikleri öğrenmeye sevk eden ve pamuk sektörünü güçlendiren sürdürülebilir bir yapıya dönüştürebiliriz” diye konuştu.

“ARA TARIMDA MERCİMEK YETİŞTİRİYORUZ”

Pamukta ilk sırada olduklarını ifade eden Şanlıurfa Tarım il müdürü Murat Çakmaklı, kentte tarım için ellerinden geleni yaptıklarını ve ara tarımda mercimek yetiştirmeye başladıklarını kaydetti.

Çakmaklı, “Biz pamuğun yanında ara tarım olarak mercimek yetiştirmeye başladık. Pamuk açımızdan 1. Sırada yer alan ilimizde tarım için elimizden geleni yapacağız. Bakanlık olarak bu tür çalışmalara önem vermiş ve çiftçilerimize hep önem vermişizdir” dedi.

GAP’IN BİRAN ÖNCE BİTMESİ GEREKİYOR

"İyi Pamuk Uygulamaları Tarla Günü" etkinliğinde konuşan Şanlıurfa Ticaret Borsası Mehmet Kaya ise GAP’ın bir an önce bitirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaya sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Pamuğumuz için elimizden geleni yapıyoruz. Şanlıurfa Ticaret Borsası olarak eğitime pamuğa önem verelim diyorduk ama şuan üzerinde durduğumuz ve bütün yetkililerin üzerinde durması gereken bir konu da tarımın başkenti olan GAP’ın bir an önce çalışmalarının bitmesi gerektiğini düşünüyorum.”

İyi Pamuk Uygulamaları Tarla Günü Şanlıurfa