'Mavi rehavete kaptırmasın'

TAKİP ET

Son açıklanan verilere göre, Şanlıurfa'da vaka sayıları arttı ancak mavi renkte kalmayı başardı. Dr.Harun Atmacaoğlu ve Vali Abdullah Erin, vatandaşların rehavete kapılmamasını istedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13-19 Mart haftasında illere göre 100 bin kişiye düşen Kovid-19 vaka sayısının güncel haritasını paylaştı. Bu haritaya göre Şanlıurfa daha önce 15,4 olan vaka oranı bu hafta 18,3'e yükseldi. Bu verilere göre Şanlıurfa yine mavi kategoride kalmayı başardı.

VALİ ABDULLAH ERİN UYARDI
Son açıklanan verilere göre Şanlıurfa mavide kaldı. Ancak Vali Erin, Şanlıurfalıları sarı olabiliriz diyerek uyardı.
Sosyal medya üzerinden vatandaşlara seslenen Vali Erin şu ifadeleri kullandı:
“İlimiz genelinde geçen hafta 15,4 olan haftalık Covid_19 vaka görünme oranı bu hafta 18,3’e kadar yükseldi. Tedbirsiz davranır kurallara uymazsak her an düşük riskli mavi kategoriden orta riskli sarı kategoriye dahil olabiliriz.” dedi.

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED) üyesi Dr. Harun Mesut Atmacaoğlu, kovid-19 son vaka oranlarını, illere göre risk haritası ve aşılama hakkında bilgiler verdi. Ayrıca mavide kalabilmek ve vaka sayılarını minimuma indirmek için açıklamalarda bulundu.

Son açıklanan tabloya göre ülke genelinde vaka sayısı 3 milyonu aştı. 30 bine yakın insan hayatını kaybetti ve 2 milyon 807 bin vatandaş hastalığı yenerek iyileşti. Bakanlığın son verilerine göre illere göre 100 bin kişiye düşen Kovid-19 vaka oranlarında Şanlıurfa’da son iki haftada artış yaşansa da mavi kategoride kalmayı başardı. Uzmanlar mavi kategorinin rehavete kaptırmaması gerektiği vurguladı.

“RAHAT ETTİK DEDİKTEN SONRA TEKRAR YÜKSELİYOR”
Bir yılı aşkın ülkemizde Covid-19’la mücadele ediyoruz diyen Şanlıurfa Aile Hekimleri Yönetim Kurulu Derneği Başkanı Dr. Harun Atmacaoğlu, “Pandemiyle mücadele etmeye çalışıyoruz. Sayılar biraz azalınca tam rahat ettik diyoruz, tekrar sayılar artmaya başlıyor. Maalesef pandemi bu şekilde ilerliyor.  Bu şekilde tecrübelerimiz oldu, artık Şanlıurfa ilimizde haritada mavi, vaka sayılarımız az yalnız İstanbul’da üçüncü dalganın yayıldığı yönünde, haberlerini okuyoruz. Bundan önceki 2’nci dalgalanmada önce İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde vaka sayıları artıyor tam orası azalıyor bu defa Anadolu’ya yayılmaya başlıyor.  Muhtemelen yaşayacağımız durum gene aynı olacaktır. Büyük şehirlerde vaka sayıların artması bizim için tedbir alma açısından büyük bir şans. Bunu bir uyarı olarak değerlendirmek gerekir ki, çünkü biz bu senaryoyu 2 defa yaşadık. Önce vaka sayıları büyük şehirlerde artıyor sonrasında Anadolu’da artıyor” dedi.

“MAVİ RENK ALDATMASIN VAKALAR ARTIYOR”
Şanlıurfa’nın mavi renkte olması vatandaşı yanıltmasın diyerek sözlerini sürdüren Dr. Atmacaoğlu, “Bütün illeride vaka sayıları arttı. Buna güre Urfa’da da artı.  Elbette sayılar artacak ama bu sayıları azaltmak ve yavaşlatmak bizim elimizde. Bu konuda yeterince bilgi sahibiyiz ve artık klasikleşmiş üçlümüz maske, mesafe, hijyen bunlara uymak zor ama ne kadar uyabilirsek, ne kadar dikkat edersek bizim için o kadar iyi olacaktır. Bu virüs hayatımıza yeni giren bir virüs daha önce bilmediğimiz bir virüs Covid-19 üzerinde yeni gelişen bir virüs. Birçok yönünü keşfetmemize rağmen henüz bilmediğimiz birçok yönü var.  Ne kadar virüse maruz kalırsak, yükümüz o kadar artacak, ne kadar tedbirlere az dikkat edersek O kadar hastalığı ağır geçecek ve ölme ihtimali o kadar yükselecektir” ifadelerini kullandı.

“HASAR ALMAMAK İÇİN, YAYMAMAK İÇİN, TEDBİRLERE UYMALIYIZ”
“Tedbirlere ne kadar dikkat edilirse belki yakalanmaktan korunmayabiliriz ama hastalığı daha hafif atlatabiliriz” diyerek sözlerini sürdüren Atmacaoğlu, “Bir dönem şöyle bir algı vardı, virüsü geçireyim de rahatlayım. Bu algı tamamen yanlı! Kimde ne reaksiyon göstereceği net değil.  Virüs tuttuğu organa zarar veriyor ama bazen de vücut kendisi tepki vererek hasar görüyor, bu riski almamalıyız. Hasar almamak için, yaymamak için, bütün tedbirlere uymalıyız.  Bu konuda devletimiz de tedbirler alıyor, bunlar yeterlidir ya da yetersizdir bu konu tartışılır ama bireysel olarak alacağımız tedbirler en üst seviyelerde tutmalıyız. Bunları en başta kendimiz, yakınlarımız, çevremiz ve ülkemiz için uymalıyız. Daha önce ki duruma dönmemek için tedbiri elden bırakmamak gerekiyor”

13 MİLYON KİŞİ AŞI OLDU
“Şanlıurfa’nın mavide kalmasına gelecek olursak, bu kesinlikle bizi yanıltmasın çünkü Sağlık Bakanlığı Covid-19 sayfasında illere göre risk haritası 20 ile 21 Şubat tarihlerinde yayımlanan harita ve bu harita sonrasında güncellenmedi. Bu renkler hala devam ediyor mu onu bilmiyoruz.  Gene aynı sayfada illere göre haftalık vaka sayıları açıklanıyor.  Aşı oranlarımız çok kötü değil, Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyon kişiye aşı yapıldı. Bunların 5 milyonu ikinci doz aşıları yapıldı. Ortalama demek ki şu ana kadar 5 milyon kişiyi koruyabilmişiz.  Tabi bunlar yeterlimi değil, nüfusun yüzde 5-6’sı kadar demek.  Elbette çok az ama şu anda sadece bizde değil dünya genelinde aşı krizi var bizde de olmamasını beklememek hiç mantıklı değil. Bizde de aşı olmak, aşıya erişmek zor olacak.”

“BELİRSİZLİK HEM BİZİ HEM VATANDAŞLARI YORMAKTADIR”
“Ne kadar aşımız var ne zaman ve hangi aralıklarla yapılacak bunları bilmiyoruz. Hatırlarsanız sizlerle yaptığımız daha önceki röportaj da belirtmiştik aşıyı planlamak için vaktimizin olduğunu söylemiştim. Aşı gelmemişti gelmeden önce bunu gün gün hatta saat saat planlanması gerekiyordu. Bizde bu şekilde olmuyor bir taslak çiziliyor ve bu sürekli değişiyor. Aile hekimleri federasyonun yaptığı bir açıklamada bu hafta ilk doz için 65 yaş üstü, aşı alamadığını ve randevu alamadığına yönelik bende açıkçası bu hafta hastalarımı kontrol ettiğimde ilk doz aşı hiç yapmamışız. Yaptığımız aşıların hepsi 2’nci doz olan aşılar. Şimdi eğer 65 yaş üstü ilk doz aşı yapılmayacaksa ve bu bir takvime göre düzenlenecekse bunu önceden ilan edilmesi lazım. Bunu dışında eğer bu bir devlet politikasıysa bu kabul edilebilir ama 3 hafta öncesinde şöyle söylenebilinir ilk doz aşısı olanlar olsun olmak istemeyenler için durdurulacak ve 60 yaşa geçeceğiz denilebilinir ve böylelikle kimse kimsenin hakkına girmemiş olur. İşte bu belirsizlik hem halkı yoruyor hem biz sağlıkçıları yoruyor bunları netleştirmek lazım.”

Meslek arkadaşlarının yaşadığı zorluklara değinen Atmacaoğlu, “Çok zor bir süreç yaşıyoruz biz doktorlar, sağlıkçılar hatta bütün dünya, bütün insanların zorlandığı bir gerçek. Biz sağlıkçılar içinde uzun süre izne çıkamadık ve hala istifalar kapalı. Birçok meslektaşımız şehit oldu, yoğun bakımlarda yatanlar oldu, hastalığı çok ağır geçen hatta bunun yanında ailelerine bulaştıran ve yakınlarını kaybeden oldu. Bunlarla birlikte hem bizim hem vatandaşın moral motivasyonunu artırmak için bütün ülkelerin yaptığı bir takım uygulamalar var bizim ülkemizde de yapılıyor ama bu çok kısıtlı yapılmakta şunu belirtmek istiyorum birçok aile hekimi meslektaşımız bir kuruş ek ödeme almadı ve halada almıyorlar.

“ÖZLÜK HAKLARIMIZ DA HİÇ BİR İYİLEŞME YAPILMADI”
Hastane de çalışan meslektaşlarımızın ek ödemelerinin yanı sıra döner sermayeleri bile kesildi. Bunlar dışında özlük haklarımız da hiç bir iyileşeme yapılmadı. Pandemi sürecinde şiddetle uğraşmayalım dedik ama sağlık şiddet yasası hakları hakkında bir iyileştirme olmadı. Bu Sürede gene şiddetle uğraştık. Aşı takviminde ülkemizin çok güzel bir aşı takvimi var.  Pandemi sürecinde diğer aşıları aksatmadan devam eden tek ülke biz olmamız çok güzel fakat bunu yanı sıra sağlık özlük haklarında ek bir destek almayan ülkede gene biziz. Buna yönelik artık gerekli adımlar atılmalı ve hak edilenin sağlanmasını bekliyoruz. Son olarak bunları tekrar ısrarla belirtmek istiyorum kısıtlamalar kalktı. Havaların ısınması rehavete neden olacak ama bu virüsten kurtulmanın tek yolu aşı ve aşı olana kadar da maske, mesafe ve hijyene dikkat edelim” diyerek sözlerine son verdi.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim