Mecliste gergin anlar! Urfa Milletvekilli Bozdağ ile Beştaş arasında "Kürtçe konuşma" tartışması

TAKİP ET

Şeyh Said'e yönelik hakaretlere Kürtçe şiir okuyarak tepki gösteren Meral Danış Beştaşla,Şanlıurfa Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ arasında mecliste "Kürtçe konuşma" tartışması yaşandı.

Meclis’te görüşülen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı bütçesi sırasında Milliyetçi hareket Partisi (MHP) vekillerinin Şeyh Said’e yönelik ifadeleri sonrasında söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, yapılan eleştirilere tepki gösterdi.

MECLİS YEMİNİNİ HATIRLATI

Meral Danış Beştaş Şeyh Said için yazılan Kürtçe bir şiiri mecliste birkaç dizesini okuyarak yapılan eleştirilere cevap verdi. Konuşması bittikten sonra Meclis Başkanvekili aynı zaman Şanlıurfa AK Parti Milletvekili Bekir Bozdağ, Beştaş’a Anayasa’nın 3’üncü maddesini ve mecliste milletvekillerinin yaptığı yemini hatırlatarak Türkçe konuşmasını istedi.

Bekir Bozdağ’ın bu çıkışı sonrası Beştaş “Biz bu ülkenin yurttaşı değil miyiz ya! Biz kendi anadilimizde üç cümle kuramayacak mıyız? Bir selamlama yapamayacak mıyız? diyerek Bozdağ’a tepki gösterdi.

MÜCADELENİN DİRENİŞİNİN ODAĞINDA EŞİTSİZLİK VARDIR

MHP’lilerin hakaretlerine tepki gösteren Beştaş bu değerlere hakaret edilmesini kabul etmeyeceklerini ve sineye çekmeyeceklerini altını çizerek “Şeyh Said’in de Seyit Rıza’nın kim olduğu en çok devlet arşivlerinde bulunuyor. Şeyh Said, Seyit Rıza, İhsan Nuri, Şeyh Mahmut Berzenci, Celadet Ali Bedirhan, İbrahim Heski… ve yakın dönemde Musa Anter onlarca isim tarihte birer hafızadır. O dönem Ankara’daki rahatsızlık, mücadelenin direnişinin odağında da yine eşitsizlik vardır. Şeyh Said’in destekçileri ve mücadelesi inanç ve kavim gözetmeksizin herkesin yer aldığı ve herkesin için mücadele ettiği bir süreçtir” ifadelerini kullandı.

Mezar yerlerinin açıklanmamasına dikkat çeken Beştaş, “Eğer devlet bir şey saklamıyorsa neden hala saklıyor? Bunun cevabı vermeden onlar ile ilgili söz kurmayın, kuramazsınız. Mezarlar neden saklanır?” sorusunu Bekir Bozdağ’a yöneltti.

"ANAYASA'DA DEVLETİN RESMİ DİLİ TÜRKÇE’DİR"

Bekir Bozdağ, Beştaş’ın Kürtçe şiir okumasının Anayasa’nın 3’üncü maddesine uymadığını söyleyerek, “Zaman zaman bazı milletvekillerimiz genel kurulda benzer ifadelerde bulunuyor. Divan olarak da sürekli hatırlatmalarımız oluyor. Anayasa devletin resmi dili Türkçe’dir diyor” Birçok kanal ve radyoda Kürtçe özgür bir şekilde yayınlar yapılıyor” dedi.

Bozdağ’ın bu ifadeleri üzerine söz alan Meral Danış Beştaş, “Siz Anayasayı yorumladınız. Ben de yorumlamak istiyorum” açıklamasında bulundu.

Bekir Bozdağ ise “Yoruma açık değil. Anayasa’nın değiştirilmez, değiştirilmesi teklif edilemez bir maddesi. Yoruma açık bir madde değil” diyerek Beştaş’a cevap verdi.

"OBAMA GELİP BU MECLİS’TE KONUŞTU”

 Ancak Beştaş tekrar itiraz ederek, söz aldı. Beştaş, şu şekilde konuştu:

“Kendi anadilimde bir şiirin üç dizesini okudum diye bana Anayasa uyarısı yapılmasını büyük bir adaletsizlik olarak görüyorum. Benim anadilim, benim anadilim…” Beştaş, milletvekili yemininde yer alan, “Hukukun üstünlüğü, demokratik ve laik cumhuriyet toplumun refahı ve huzuru herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması…” şeklindeki sözleri anımsatarak, “Biz bu ülkenin yurttaşı değil miyiz ya! Biz kendi anadilimizde üç cümle kuramayacak mıyız? Bir selamlama yapamayacak mıyız? Konuşmanın tamamı zaten Türkçe.  Anayasa’ya tabii ki de uyuyoruz. Anayasa’ya uymadan bahsedecek isek önce iktidardan başlayalım. Anayasa 3’e aykırı bir durum yok burada. Ben bir şiir okudum. Obama gelip bu Meclis’te konuştu” ifadeleri ile Bekir Bozdağ’a tepki gösterdi.

şanlıurfa Urfahaberleri bekirbozdağ meraldanışbeştaş