Melik: Beyaz altın kan ağlıyor

TAKİP ET

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, çiftçinin üretimlerini devam edebilmesi için pamuk satış fiyatının en az 21 TL olması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de pamuk üretiminin önde gelen illerinden biri olan Şanlıurfa’da 1 kg Kütlü pamuğun maliyeti belirlenirken satış fiyatının ise en az 21.05 TL olması bekleniyor.

Artan girdi maliyetleri nedeniyle son bir yılda pamuk ekili alan 4,3 milyon dekardan 2 milyon 600 bine dekara düştü. Gübre, mazot ve ilaç fiyatlarının sürekli yükselmesi nedeniyle çiftçi tarlasından uzaklaşıyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Melik pamukta verilen 110 kuruşluk prim desteğinin 200’e çıkması gerektiğini ifade etti. Yaptıkları analize göre pamuğun maliyeti 15 liraya mal oluyor. Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200- 300 artış göstermesinden dolayı kütlü pamuk üretici satış fiyatının en az 21.05 TL olması gerektiğini vurguladı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Melik 2022 yılında çiftçilerin yaşadığı zorluklara değinerek, Çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olması gerek ve taban fiyatın hasattan önce belirlenmesi gerekiyor.” dedi.

“PAMUK ÜRETİMİNİN YÜZDE 60’INI ŞANLIURFA KARŞILIYOR”

Şanlıurfa’da ekilen pamuk oranını ele alan başkan Melik: “Türkiye’de 2021 yılında 4,3 milyon dekarda 2,25 milyon ton kütlü pamuk üretimi yapılmış olup, bunun karşılığında 832 bin 500 ton lif pamuk üretimi gerçekleşmiştir. Bu yıl sadece Şanlıurfa’da yaklaşık 2.600.000 dönümden 1.300.000 ton kütlü 550 bin lif üretimi beklenmektedir. Buda Şanlıurfa’nın Türkiye pamuk üretiminin % 60’ı üretmesi demektir.” İfadelerini kullandı.“PAMUK ÜRETİMİ DAHA DA ARTIRILMALI”

Pamuğun çoğu sektörün hammaddesi olarak kullanıldığını aktaran Abdullah Melik: “Dünyada ve ülkemizde Stratejik bir ürün olan Pamuk, işlenmesi açısından çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de kâğıt sanayisinin hammaddesi durumundadır. Petrole alternatif olarak pamuğun çekirdeğinden elde edilen yağ, giderek artan miktarda biodizel üretiminde de hammadde olarak kullanılmaktadır. Pamuk bitkisi yüksek katma değeri olan bir ürün. Asıl ve yan ürünleriyle otuz kadar sanayiye ham madde sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.  Birçok sektörün hammaddesi konumundaki pamuğun üretimini mutlaka arttırmamız gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“DIŞA BAĞIMLILIK SÜREKLİ ARTIYOR”

Düzgün tarım ve desteklemenin pamuk üretimini daha da artıracağının altını çizen başkan Melik: “Türkiye son 20 yılda tarımsal anlamda dışa bağımlılığını sürekli artırarak 2021 tarımsal ürünlerde yaklaşık 20 milyar dolar ithalat yapmıştır, sadece pamukta 2,5 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleştirmiştir. Oysa düzgün tarım ve destekleme politikalarıyla pamuk üretimimizi artırıp 2,5 milyar doları kendi ülkemizde kalacak ve çiftçi üretimini daha da fazlalaştıracaktır.” dedi.

“TABAN FİYATIN HASATTAN ÖNCE BELİRLENMESİ GEREKİYOR”

Sözlerine şu şekilde devam eden Melik şunları kaydetti: “Üreticinin üretime devam edebilmesi için maliyetin esas unsurları olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi temel unsurların sübvanse edilmesi artık kaçınılmazdır. Çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olması gerek ve taban fiyatın hasattan önce belirlenmesi gerekiyor.”ifadelerini kullandı.

“SATIŞ FİYATININ EN AZ 21.05 TL’NİN ALTINDA OLMAMASI GEREKİYOR”

Çiftçilerin üretime katkı sağlaması için bazı konularda iyileştirilmelerin olması gerektiğini söyleyen Melik: “TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube olarak 2022 yılı kütlü pamuk kilogram maliyetini yaptığımız maliyet analizine göre 15.05 TL. olarak belirledik. Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200- 300 artış göstermesinden dolayı kütlü pamuk üretici satış fiyatının en az 21.05 TL’nin altında olmaması gerekiyor.110 krş olan pamuk prim desteğinin ise az 200 krş olması artan maliyetlerden dolayı kaçınılmazdır.” dedi.

Kader Topal / Urfa Değişim

Abdullah Melik pamuk satış fiyatı