Mentor olmak ister misiniz?

TAKİP ET

Şanlıurfa Teknokent ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen ve üniversite sanayi işbirliği (ÜSİM) bünyesinde hızlandırıcı bir model olarak kullanılacak olan mentorluk eğitimleri verilecek.

Teknokent bünyesinde mentorluk eğitimleri verilecek. Şanlıurfa Teknokent ve Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen ve üniversite sanayi işbirliği (ÜSİM) bünyesinde hızlandırıcı bir model olarak kullanılacak olan mentorluk eğitimleri, Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde yapılacak. 

Mentorluk eğitimleri konusunda bir açıklama yapan Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, Mentorluk, hakkında bilgi vererek, “Mentorluk, mentor ve danışan arasındaki anlaşmaya dayanır ve böylece gerek yapısı gerekse ilerlemesi karakterize edilir. Danışanın kim olduğundan bağımsız olarak ana odak hala danışan üzerindedir. Böylece mentorluk danışanın kendi öğrenme sürecini destekleme yolu şeklinde düşünülebilir.” dedi.

Müdür Yenigün, Programın İçeriğinin Üniversite – Sanayi iş birliğinde hızlandırıcı bir model olarak kullanılacak olan bir mentorluk sistemi olarak kurulacağını belirtti.

Prof. Dr. Yenigün şöyle devam etti: “Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirilmekte olan Şanlıurfa Teknokent Üniversite Sanayi İş Birliği Merkezi (ÜSİM) bünyesinde Üniversite – Sanayi iş birliğinde hızlandırıcı bir model olarak kullanılacak olan bir mentorluk sistemi kurulacak. Mentorluk destekleri ile Şanlıurfa’da sanayi firmalarının Ar-Ge ve yenilik kapasitelerinin artırılması ve devlet desteklerinden en üst düzeyde faydalanmak üzere projeler geliştirebilmeleri sağlanacak.

Bu kapsamda öncelikle bir “Mentor Havuzu” oluşturulacak. Bu havuzda yer almak üzere başvuran ve “Mentor Seçme Kriterlerini” yerine getiren adaylara 'Ar-Ge ve İnovasyon Odaklı Mentorluk Eğitimi' verilecek ve eğitimi başarı ile tamamlayan adaylar ÜSİM Mentor Havuzunda yer alacaklar. Proje kapsamında 60 mentor adayına eğitim verilecek. Eğitimler 32 saat uzaktan eğitim(online) ve 2 gün sınıf eğitimi olacak şekilde düzenlenecek. Eğitim sonunda ve sınavlarda başarılı olan mentor adaylarına mentorluk sertifikası verilecek.

Eğitimler alanında uzman bir kuruluş tarafından verilecek. Mentorluk desteğinden yararlanmak üzere başvuru yapan firmalardan Firma Seçme Kriterlerine uygun olanlar seçilerek ÜSİM Firma Havuzuna kaydedileceklerdir. Proje kapsamında 20 firmaya 1 yıl mentorluk desteği verilecek. Mentor ve Firma havuzlarının oluşturulmasının ardından 20 firmaya mentorluk yapacak mentorlar belirlenecektir. Mentor-Firma eşleştirmeleri Eşleştirme Kriterleri doğrultusunda ÜSİM Danışma Kurulu tarafından yapılacak."

Mentor kriterleri konusunda bir açıklama yapan Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Kasım Yenigün, kriterleri şöyle sıraladı:

 “Üniversite – Sanayi İşbirliği projesi yürütmüş, Üniversite – Sanayi İşbirliği projesinde araştırmacı olarak çalışmış ya da Üniversite – Sanayi İşbirliği projesi hazırlamış olanlar. Kamu (TÜBİTAK, KOSGEB, Bakanlıklar, Kalkınma Ajansları ) projeleri hazırlamış ya da yürütmüş olanlar Özel sektör yöneticilik deneyimi olanlar, girişimcilik deneyimi olanlar, Mentorluk deneyimi olanlar.

Firma kriterleri ise şu şekilde olacak, imalat sanayinde faaliyet gösteren sanayi şirketlerinden mikro ölçekli olmayan, üniversite ile iş birliği konusunda istekli olan, proje fikri olanlar ve proje geliştirmek üzere zaman ve insan kaynağı ayırabilecekler.

Mentor-Firma Eşleştirme Kriterleri ise şöyle olacak, Mentorun teknik bilgi ve tecrübeleri (Mentorun firmanın faaliyet alanında ya da teknolojik sorunu ile ilgili uzmanlığının olması), Mentorun iletişim becerileri ve kişiliği (Firma ve mentorun kişilik çatışması vb. durumlar olmadan uyum içinde çalışabilecek olması), Uzaklık- yakınlık (Mentorun firmaya ulaşımının kolay olması) kriterleri aranacak. Konuya ilişkin müracaatlar ise www.sanliurfateknokent.com.tr sitesi üzerinden olacak.”