Meraya taş ocağı kurulma projesine büyük tepki!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da 16 kırsal mahallenin hayvancılık yapmak için ortak olarak kullandıkları 36 bin dönümlük merada taş ocağının kurulacağı iddia edildi. 2016 yılında belediye tarafından kiraya verildiği iddia edilen merada, taş ocağı kurulmasına mahalleliler yıllardır karşı çıksa da proje iptal edilmedi. Mahalleliler ise çareyi Valilikte toplanmakta buldu.

Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesine bağlı Hanzeli, Ağveran, Kengerli, Yukarı Ağveran, Canoğlu, Aşağı İç Kara, Yukarı İç Kara, Kuşluca, Salıncak, Hamurkesen, Akziyaret, Sancak, Külaflı, Büyük Serhan, Beyaz Kuyu olmak üzere toplam 16 kırsal mahallenin hayvancılık yapmak için ortak olarak kullandığı mera alanına taş ocağı yapılması için özel bir firmaya kiralandığı belirtildi. Tepkilere rağmen proje iptal edilmeyince mahalleliler çareyi Valilik önünde toplanmakta buldu.

 

Vali Erin’le görüşme sağladılar

Tepkilerine rağmen taş ocağı yapımının iptal edilmemesi üzerine mahalleliler tepkilerini dile getirmek için Şanlıurfa Valiliği önünde toplandı. Taş ocağı yapımının iptal edilmesi için yardım isteyen mahalleliler, konuyu iletmek için Vali Erin ile de görüşme sağladı. 20 mahalle muhtarının imzasıyla hazırlanan itiraz dilekçesi Vali Erin’e sunuldu.

 

ÇED raporunun gerçeği yansıtmadığı iddiası

Söz konusu meraların çevresinde zeytin ve fıstık ağaçlarının bulunduğunu taş ocağının kurulmasıyla bu ağaçların zarar göreceğini belirten mahalleliler, hazırlanan ÇED raporunda ise yakınında ağaçların bulunmadığının yazıldığı ve gerçeği yansıtmadığını belirttiler. Mahalleliler, bu projenin daha önce gizlendiğini ve ÇED raporunun hazırlanmasından sonra kendilerine duyurduklarını vurguladılar.

 

Küçük: Biz nasıl hayvancılık yapacağız!

 36 dönümlük alanın 16 mahalle tarafından ortak mera alanı olarak kullanıldığına dikkat çeken Kuşluca Mahallesi muhtarı Abdulhamit Küçük, “Şu anda biz buraya geldiğimiz için şahsen utanıyoruz. Devletimize karşı herhangi bir yanlışımız olmadı ama meramızda bazı yolsuzluklarla taş ocağı yapılmak isteniyor. Biz Enerji Bakanlığından müfettiş çağırdık, müfettişler haklı olduğumuzu belirtiyorlar ama bunu yaparlar mı yapmazlar mı bilmiyoruz biz ona karışamayız dediler. Bunun arkasında büyük adamlar var. Bunlar mera mafyası. Bunlar Urfa'da merayı bitirdiler. Bir tek meramız kalmış herkes de buna göz dikmiş. Bunu da elimizden alacaklar. Devletimiz diyor ki hayvancılık yapın, bütün meraları tahrip ettiniz bu mera kalmazsa biz nasıl hayvancılık yapacağız. Bir de müfettişler uydurarak diyorlar ki mera vasfını kaybetmiş. Kuşluca Mahallesinden başka hayvan yok diyorlar. Bunların hepsi uydurmadır.” dedi.  

 



‘Bize ihanet ediyorlar’

Çevrede bahçelerinin olduğuna ve bunların zarar göreceğini vurgulayan Küçük, “Yukarıda tapulu arazilerimiz var. Bağ ektik, fıstık diktik. Gaziantep Valiliği 17 taş ocağını hayvancılığın zarar görmemesi için iptal etti. Biz Valimizden bu projeyi iptal etmesini istiyoruz. Biz 2016'dan beri bu adamla uğraşıyoruz. 3 seferdir meramıza tecavüz ediliyor. Ona da kamu yolu diyorlar. Orada hiçbir şey yok. Şikayet ediyoruz bunu savcılığa bildirmiyorlar, biz nereye gidersek her kapı kapalı. Resmen bize ihanet ediyorlar.

 



Baydilli: Ruhsatın iptalini istiyoruz

Taş ocağı ruhsatının iptal edilmesini istediklerini söyleyen Salkım Mahallesi sakini Nihat Baydilli, “Bu dağda hayvancılık yapıyoruz. Burada mevcut 16 mahalle var ve burası fıstık bölgesi. Zeytin, üzüm bağı ve badem ile geçimimizi sağlıyoruz. Ama bu taş ocağının tozu dumanı fıstıklarımızı kurutur. Bir fıstık ağacı 30-40 yılda yetişiyor ve biz bunu hala da dikmeye devam ediyoruz. Bu ocağın burada kurulmasını bölge olarak muhtarlık olarak 16 mahalle var. Bu dağın etrafı genelde hep fıstıktır. Bu ocağın burada kurulmasını istemiyoruz. Ruhsatının iptalini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.



Urfa Değişim



meraya taş ocağı kurulma projesine büyük tepki! vali erin’le görüşme sağladılar Çed raporunun gerçeği yansıtmadığı iddiası küçük: biz nasıl hayvancılık yapacağız! ‘bize ihanet ediyorlar’ baydilli: ruhsatın iptalini istiyoruz 16 kırsal mahallenin hayvancıl