Merdiven altı emlakçılar kapansın!

TAKİP ET

Artan döviz ve altın fiyatları emlak piyasasında hareketliliğe neden oluyor. Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Emlakçı Hüsamettin Dağyutan, yetkili olmayan birçok kişinin emlakçılık yaparak sektöre büyük zarar verdiğini söyledi.

Mart ayından beri ülkemizde de görülmeye başlayan koronavirüs birçok sektörde değişikliğe neden oldu. Üretimi yapılmayan başta otomotiv gibi birçok sektörde fiyatlar tavan yaptı. Yaşanan zorlu süreçte insanlar altın ve gayrimenkul sektörlerine yatırım yapmaya başladı. Emlak piyasasında değişen kanunla birlikte artık yetki belgesi olmayan kişiler emlakçılık yapamayacak. Şanlıurfa’da yasanın uygulamadığını belirten Emlakçı Hüsamettin Dağyutan ‘’Emlak yasası değişti, yasa yürürlüğü girdi, ancak tam olarak faaliyete giremedi.  Bu konuda odamız, gerek valilik, gerek maliye tarafından sıkı önlemler alınması gerekiyor. Aksi takdirde emlak piyasasında hiçbir geçerliliği yok. Mesela elimizde sözleşmeler var, kişi malını satacaksa getirip bizde satılması için üç veya altı aylık sürelerde sözleşme imzalıyor.  Diğer illerde bu uygulama var, ancak Urfa’da bu kurallar uygulanmıyor’’ dedi.

Merdiven altı emlakçılık yapılıyor
 Yürürlüğe yeni giren yasa ile köklü değişiklikler beklenen emlak piyasasında, beklenen etki Şanlıurfa’da olmadı. Konu ile ilgili konuşan Dağyutan ‘’Şu an Urfa’da bir ev kiralık olsun satılık olsun birden fazla emlakçıya veriliyor, kim tuttursa hesabı çalışılıyor. Evi gösterdiğimiz insanlar daha sonra ev sahibine ulaşıp, emlakçıyı aradan çıkarmaya çalışıyorlar. Bunlarla ilgili olan yer gösterme sözleşmelerimizi imzalatabilsek öyle bir sıkıntı olmayacak. Fakat merdiven altı emlakçı aşırı derece fazla olduğundan dolayı bizim bu sektördeki faaliyetlerimiz çok zor şekilde devam ediyor. Bizim her türlü maliye, ticaret odası, ruhsat ve son çıkan kanuna göre aldığımız yetki belgesi ile yetkili emlakçıyız. Fakat mevcut süreçte hiçbir varlığımız yok. Eğer yasa yürürlüğe girdikten sonra disiplinli şekilde tedbirler alınırsa; Örneğin, bakkal camına yapıştırıyor, kiralık satılık ev var, kasaplar aynı şekilde, zaten bazı bölgelerde kapıcıları aşmak mümkün değil. Özelikle TOKİ’lerde kapıcıları geçmek için ona pay vermek zorundayız, yoksa ne kiraya verebiliriz ne de satın alabiliriz. Bunların temel çözüm noktası yasanın uygulanabilmesidir’’ ifadelerini kullandı.

Urfa’da farklı bir piyasa var
Urfa’da başlı başına bir emlak piyasası olduğuna dikkati çeken Dağyutan ‘’Batıda tapu harcı çıktığında yarısını ev sahibi yarısını alıcı vermektedir. Burada her şey alıcının boynundadır. Kiralamada kiracı bir kira bedeli komisyon verir, bir kira bedeli ev sahibi verir. Burada sadece kiracı veriyor. Burada yapılan işlemlerin bir sözleşmesi bir kaydı yok. Dün bana bir ev geldi, mülk sahibi diyor dört emlakçıya daha vermişim diyor ki , kim satarsa. Biz ev için levha asmış olsak bile, örneğin biz eve 100 lira desek başka emlakçılar 95 lira fiyat çekerek öne geçiyor. Genel olarak bir disiplin yok, yasa var uygulama zor’’ dedi

Fiyatlar değişecek
Son zamanlarda artan fiyatlar konusunda ise Dağyutan ‘’Emlak piyasasında fiyatlar iki ay önceki dalgalanmadan kaynaklı bir hayli yüksek. Ancak bu süreç geçici, çünkü bir malın değeri var. Kırk elli senelik bir bina 120 130 bin lira edecek bir ev, şuan 175 - 180 bin lira. Şimdi piyasada pandemi nedeniyle altın ve doların yükselmesi ile bir durgunluk olması gerekirken, artan fiyatlardan dolayı birikimi olanlar, arabası olanlar satıp ev sahibi olmaya çalışıyor. Birde arz talep meselesi var, talep fazla ama üretim yok. 2019 yılının temmuz ayına kadar 18 inşaat projesi belediyeye sunuldu. Ancak artan demir çimento fiyatları nedeniyle birçoğu hayata geçemedi. Buna rağmen talep artıyor, yeni evlenen gençlerimiz baba evinde oturmak yerine yeni eve çıkıyor. Ayrıca şehir dışından atamalarla gelen uzman, hemşire ve öğretmenlerde ev arayışına girince ev kıtlığı yaşandı. 1000 - 1200 liraya verdiğimiz dayalı döşeli evler 1600 - 1700 lira oldu. Bütün bunlar geçecek. Önümüzdeki yıl ev sayısındaki artış ile birlikte piyasa düzelecektir’’ ifadelerine yer verdi.