Milyonların gözü kulağı asgari ücrette!

TAKİP ET

Doktor ve öğretmenlerin alacağı ücretlerin belli olmasından sonra milyonlarca işçinin gözü ve kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonun vereceği karara çevrildi. A'dan Z'ye her şeyin arttığı bu dönemlerde asgari ücretin ne kadar artacağı merak konusu oldu.

Türkiye genelinin büyük bir kısmı asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Net maaş olarak bir bekâr şu anda 2 bin 825 TL alıyor. Evli ve çocuklu olanlar ise asgari geçim indirimi ile bu fiyat azda olsa değişiyor. Döviz kuru ve enflasyonun artması ile beraber asgari ücretlinin elinde maaş tamamen eridi. İşçiler halihazırda maaşla geçinemediği gibi her ay kredi borçlarının altına giriyor. Buna göre (DİSK yayınladığı rapora göre, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. TÜİK'in yayınladığı güncel verilere göre ise Türkiye’de istihdam edilenlerin sayısı yaklaşık 27,7 milyon. Türkiye’de çalışan nüfusun üçte birinden daha fazlasının asgari ücretle geçinmeye çalıştığı belirtiliyor. Verilen bu verilere göre, çalışanların üçte biri yaşanabilir bir maaş için asgari ücretin artmasını bekliyor.

2022 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 Aralık’ta toplandı ve burada Çalışma Bakanı tarafından asgari ücretin ne kadar olması yönünde bir anket paylaşıldı. Anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 37.3'ü asgari ücretin 3750-4000 lira arasında olmasını istedi. Peki asgari ücret 2022'de 3900 TL mi olacak? Asgari ücret net 3750 TL-4000 TL arasına mı olacak? Bu sorunun cevabı 15 gün içerisinde belli olması bekleniyor. Taraflar, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl hükümet, işçi ve işveren temsilcileri yeni asgari ücretin aralık ayının sonu beklenmeden hızlı bir şekilde müzakere edilmesi konusunda elverişli olmayı uygun gördü. Bu durum, yeni asgari ücretin aralık ayı ortasında belirleneceği görüşünü güçlendiriyor.

DOKTORLARA 2 BİN 500 LİRA ZAM!
Sağlık Bakanı Koca, TBMM'de AK Parti grup toplantısı da yaptığı açıklamada, "Doktorlara 2 bin 500 ile 5 bin lira arasında zam yapacağız" açıklamasını yaptı. Bakan Koca'nın açıklamasının ardından yeni bir gelişme yaşandı. Doktorların maaş ve ek göstergeleriyle ilgili önerge TBMM'de kabul edildi. Doktor ve diş hekimlerine ek ödeme ve ek gösterge ile ilgili maddeler Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne eklendi ve buna ilişkin maddeler TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Teklif, doktor ve diş hekimlerine döner sermaye bütçesinden yapılan sabit ek ödemenin merkezi yönetim bütçesinden ödenmesi ve Sağlık Bakanlığında görev yapan eğitim görevlileri uzman hekimlerin ve hekimlerin yararlanmakta oldukları en düşük ek ödeme oranlarında düzenleme içeriyor. Tabip veya diş tabibi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olanlar ile aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olan tabip ve diş tabiplerinden ilgili mevzuatına göre uzman olanlara emeklilik maaşlarında iyileştirme öngörülüyor.

“DOKTORLARIN ARDINDAN MÜJDELİ HABER ÖĞRETMENLERE DE GELDİ”
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sırasında yeni maddeler yapılacak değişiklikler açıklandı. 20. Milli Eğitim Şûrası 7 yıl sonra yapılıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şuranın açılışında konuştu ve yüz binlerce öğretmene müjdeli haberi duyurdu. Meclis'e gelecek Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin detayları açıklayan Erdoğan "Sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımını da ortadan kaldırıyoruz. Mecburi hizmet hariç özlük hakları, atamalar başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenlerimiz kadrolu öğretmenlerimizle aynı haklara sahip olacaklar" dedi. İkinci eğitimlerini tamamlayan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlere 1000 TL, başöğretmenlere ise 2000 TL maaş artışı yapılacak” açıklamasında bulundu.

YAKLAŞIK 6 MİLYON CİVARINDA İŞÇİ VE EMEKÇİ VAR
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin toplantıda yaptığı konuşmaya ilişkin olarak "Asgari ücret son zamanlarda kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu haline geldi. Asgari ücret gerçekten oldukça önemli bir konu. Türkiye’de asgari ücret alan yaklaşık 6 milyon civarında işçi var emekçi var. Emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Süreci kısa sürede çözüme kavuşturacağımızı düşünüyorum. Görüşmeleri 4 oturumda tamamlamayı öngörüyoruz" dedi.

Türkiye’de çalışan nüfusun yarısına yakınını oluşturan asgari ücretliler bu yıl yapılacak maaş zammını bekliyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda asgari ücret zammı toplantılarının Aralık ayında başlamasıyla birlikte bir kez daha gözler asgari ücret ne kadar olacağına yönündeki meraklı bekleyiş sürüyor. 
Abduselam Yavuz / Urfa Değişim