Müftü Açık: 'Hastalar, mutlaka vicdanlarına göre hareket etmeli'

TAKİP ET

Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Ramazan ayında oruç tutamayacak kişilere yönelik uyarılarda bulundu. Müftü Açık,'Hastalar mutlaka vicdanlarına göre hareket etmeli ve doktora gitmeliler. Doktor buna oruç tutmak zararlı ise derse tutmasın.' dedi.

Haber: Zeki Altundağ

Bu haftaki röportajımızın konuğu İl Müftüsü İhsan Açık, oldu. Müftü Açık ile, yeni yerleşim yerlerindeki cami yapımları, imam hatip okullarının bahçesine yapılacak olan camiler, Şanlıurfa’da bulunan cami sayısı, ramazan ayı nasıl geçirilmeli, kimlerin oruç tutup tutmayacağını konuştuk.

İMAM – HATİP OKULLARINA YÖNELİK ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Şanlıurfa, birçok şehre nazaran nüfusu artan bir şehir. Okullaşma ve şehirleşme gibi alanlarla ilgili bir çaba bulunuyorsa yeni şehirleşme alanlarında da cami, kuran kursları ihtiyaçları çok fazla bulunuyor. Bu kapsamda imam hatip okullarında tatbikat camisi olması anlamında bir çözüm bulunması noktasında bir çalışma başlatacağız. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz bu noktada bize destek olacak. Şanlıurfa’da birçok cami yapıldı, hayırseverlerin destekleriyle. Her camide kuran kursu koyduruyoruz. Caminin sosyal alanlarını oluşturuyoruz. Caminin duvarların kaldırılması noktasında çalışmalar yapıyoruz. Camide çoluk çocuk oksijenden faydalansın istiyoruz. En acil yerdeki cami ihtiyacını belirlemeye çalışıyoruz. Bir başka bölgede cami ihtiyacı ikinci veya üçüncü sırada bulunuyor. Şehirleşme bittikten sonra arazi bulmak çok zor. Onun için önceliğimiz yeni şehirleşme yerlerinde ibadet yerlerinin ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Şehirleşmenin bittiği yerde caminin de bitmesi gerekiyor. Şanlıurfalıların çok iyi desteği var. Cami yapımına düşkünler. Cami yardımlarını yapımlar için kullanmadık. Camilerden 10 yıl para toplasak bir cami yapamayız. Toplanan para adedi belli. Cami yardımları camilere gidecek diye.

ŞANLIURFA’DA KAÇ CAMİ BULUNUYOR?

Urfa’nın cami ihtiyacı devam edecek. Yılda 60 bin doğum gerçekleştiriliyor Urfa’da. Yılda 60 cami yapmamız gerekiyor. ileride cami ve mabetsiz bir şehir kalmayalım diye. Geleceğimiz için cami yapmamız gerekiyor. Şu aşamada içleri doldurulmasa bile. Gelecek neslimizin mahallesinde camileri görerek büyümesi gerekiyor. Kimisi 5 yaşında gider, kimisi 50 yaşında gider. Camiye gelenlerle gelmeyenler ayrımı yapılmaması noktasında uyarı yaptık. Camiye gelenler ve gelecekler diye. Biz mutlaka geleceğiz. ihmallerimiz ve hatalarımız oluyor. Ama herkesin gelebileceğini düşünerek cami yapıyoruz. Her cami bu duadır, istektir. bizim görevimiz Allah’ın evini yapmaktır. Her mahallede ezan sesinin duyulmasını istiyoruz. Şanlıurfa’da 1960 cami bulunuyor.  Hedefimiz 2000 bin cami. Rutin cami yapma işlemine devam edeceğiz. Camilerdeki estetiğe de önem veriyoruz. 2018’den itibaren estetik cami yapacağız. Ödüllü cami yarışmaları düzenleyeceğiz.

NE KADAR PERSONEL İHTİYACINIZ BULUNUYOR ?

Şanlıurfa İl Müftülüğü, personel ihtiyacının giderilmesi amacıyla İŞKUR üzerinden 175 kişiyi istihdam edecek.Razaman ayına az bir süre kala İl Müftülüğü, personel eksikliğinin giderilmesi noktasında önemli bir çalışma başlattı. Personel eksiğimiz bulunuyor. Emeklilik, il dışı tayinler, 55 din görevlisi ihraç edildi, 2 yıldır açıktan bir tayin gerçekleştirilmedi. Ramazan ayına giriyoruz, acil eylem planımızı hayata geçiriyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile birlikte ortak bir proje ( İŞKUR ) üzerinden 175 kişi istihdam edilecek. İhtiyaçların giderilmesi noktasında çok önemli bu çalışma. Birçok camimizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Din görevlisi koymazsak hiçbir anlam ifade etmeyecek.

RAMAZAN NASIL GEÇİRİLMELİ?

Ramazan, Şanlıurfa için bir ayrıcalık. En az 1 gün yabancılar oruç tutmalı bence. Sahurunu, iftarını, teravihini, namazını eda etmeli. Ramazan orucunun farz kılındığı yer Mekke, Medine’dir. O sıcaklığa yakın mekanların başında Şanlıurfa geliyor. Peygamberin dostu, kardeşi oluyoruz. Serin, güzel yerlerde oruç tutmak kolaydır; ama Şanlıurfa’da tutmanın ayrı bir öneminin bulunduğunu ifade etmek istiyorum. Mutlaka, Şanlıurfa’da oruç tutmak ayrıcalıktır. Kur’an okuma seferberliğini başlatmamız gerekiyor. Kur’an okuma bilmiyorsak bir an önce öğrenmemiz gerekiyor. Karşılıklı mukabeleler okumamız gerekiyor. Sabah, öğle veya ikindi saatlerinde hatim ve mukabele yapılması gerekiyor. Belli camilerde gerçekleştirilecek. Hatimsiz bir ramazan geçirmeyelim. Teravih namazlarında çocuklarımızı getirelim. Lütfen çocuklarımızı camilere getirelim. Çocuklara kızmayalım, teravihteki manevi ortamın havasını alsın. Kadın, çocuk ve erkekler herkes gelsin. Bayanlarımız özellikle gelsin. onların da manevi gıdaya ihtiyaçları bulunuyor. Camilerin kubbelerini görmeleri gerekiyor. Manevi kubbenin ambiansını görmeleri gerekiyor. Kadınlar konusunda çok hassasız. 5 yaşında iken annem öğretti bana. En büyük görev, anneye düşüyor, annelerimiz bize öğretti. Programlarımız olacak ilahi, şiir dinletileri, zaman zaman da çok fazla uyku ile ramazanı geçirmeyelim. Vücudumuz açlığı hissetmesi gerekiyor. Fakirlerin halinden anlayalım. Açlığı hissedemiyorsak orucumuzda bir sorun var demektir. Oruç başıma vurdu söylemlerinde bulunmayalım. Peygamber efendimizi şöyle ifade etmişti: Oruç şifadır. Oruç, öfkelendirmeyecek. Sabrı öğrenmemiz gerekiyor. Orucun bir ibadet olduğunu unutmamız gerekiyor. Geceyi teravihlerle geçirmemiz gerekiyor. Sahabeler koştu, bizde koşalım. Birbirimizi iftara davet edelim, sahura da davet edelim. Mutlaka sahur yapalım. Sahursuz oruç tutmayalım.  Mutlaka, şifa olacak.

HASTALAR ORUÇ TUTMA NOKTASINDA NELER YAPMALI ?

Hastalar mutlaka vicdanlarına göre hareket etmeli ve doktora gitmeliler. Doktor buna oruç tutmak zararlı ise derse tutmasın. Biz orucu sıhhat için tutuyoruz. Oruç, eğer vücudumuzdaki rahatsızlıkları daha da artıracaksa tutmayacağız. Fitre miktarına göre, tutamadığımızı fakir fukaraya hayır ve hasenat vererek 2 öğün doyurarak bir nevi ibadete de ortak olmuş oluruz. Şeker hastalarımızın mesela tutmaması gerekiyor, gerekli gıdaları almaları gerekiyor. Oruç, bizi kötü duruma düşürmeyecek. Doktorumuzla görüşelim. Doktorumuz ne derse, bizim sıhhatimizi da daha da iyi bilir.