Muhtar ve Muhtar adaylarını üzecek karar! Uymayanlara ceza var

TAKİP ET

Şanlıurfa'da muhtar ve muhtar adaylarına tebliğ ve tebellüğ edilen yeni kararla 1 Ocak 2024 tarihinden 31 Mart 2024 tarihine kadar pankart, afiş vb. reklam içerikli malzemeleri asmaları yasaklandı.

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere az süre kala muhtar adaylarıyla ilgili yeni karar alındı. Yüksek Seçim Kurulu 23.12.2023 tarih ve 2023/1567 sayılı karara bağlı olarak köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde adaylık usulü bulunmadığından seçime girecek kişilerin, belirtilen tarihler arasında caddelere, iş yerlerine, balkonlara, billboardlara vb. yerlere pankart, afiş ve döviz asmaları yasakladı. Asılı bulunan afiş benzeri malzemeler kaldırılacak olup kaldırılmadığı takdirde gerekli yasal işlemler yapılacak. Ayrıca muhtar adaylarının seçim irtibat bürosu açamayacakları ve adayların yalnızca el ilanı dağıtacakları şeklinde YSK kararı iletildi.

Muhtar ve Muhtar Adaylarına Tebliğ Tebellüğ Belgesi’nde şu ifadelere yer verildi:

“2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 79. Maddesi ile "Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma" görevi Yüksek Seçim Kuruluna verilmiş, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen kütükleri hakkında kanunun 49-66 maddelerinde ise seçim propagandası ve yasaklar gösterilmiştir.

Ayrıca Yüksek Seçim Kurulunun 23.12.2023 tarih ve 2023/1567 sayılı kararının sonuç bölümünün 4. maddesinde "Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinde adaylık usulü bulunmadığından, seçime girecek kişilerin seçime gireceklerini belirtmekle ve kendilerini tanıtmakla sınırlı olarak etkinlik gösterebileceklerine" aynı kararın 5. maddesinde "Adaylık usulü söz konusu olmadığından bu seçimlere katılmak isteyenlerin 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile diğer seçim kanunlarında siyasi partilere ve bağımsız adaylara tanınan propaganda hakkından yararlanamayacaklarına ancak seçime girecek kişilerin oy verme gününden önce resimli veya kendisini yazı ile tanıtıcı nitelik taşıyan el ilanı mahiyetindeki matbuaları dağıtabileceklerine" şeklinde karar alındığı ilan edilmiştir.

Bu bağlamda 01 Ocak 2024 tarihinden 31 Mart 2024 tarihine kadar;

Muhtarların ve muhtar adaylarının belirtilen tarihler arasında caddelere, işyerlerine, balkonlara, billboardlara, apartmanlara, araçlarına, aydınlatma direklerine vb. halkın görebileceği yerlere pankart, döviz, afiş vb. reklam malzemelerini

asmayacağı/astırmayacağı,

> Asılı bulunan pankart, döviz, afiş vb. reklam malzemelerinin kaldırılacağı,

> Reklam malzemelerin kaldırılmaması durumunda seçim kanununa muhalefetten gerekli işlemlerin yapılacağı,

> Muhtar adaylarının seçim irtibat bürosu açamayacakları,

> Muhtar adaylarının sadece el ilanı dağıtacakları şeklinde YSK kararı belirtilmiştir.”

Şanlıurfa pankart muhtar adayları Yüksek Seçim Kurulu Şanlıurfa haberleri