Mutsuzluğun kaynağı ekonomi!

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan 'Yaşam Memnuniyet Araştırmasında Şanlıurfa 3. Mutsuz il oldu. Şanlıurfa'nın mutsuzluğunu kimi vatandaş ekonomiye bağlarken kimi vatandaş ise mevsim sıcaklarına bağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan araştırmada Türkiye’nin en mutsuz ili Diyarbakır olurken Şanlıurfa ise 3. sırada yerini aldı. Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, mutsuzluğun temel nedeni olarak ekonomik sıkıntılara bağlarken kimi vatandaş ise mevsimsel sıcaklara bağladı. Özellikle son bir yılda gelen zamlar vatandaşların zor günler yaşamasına neden oldu. İşsizliğin en yüksek olduğu iller arasında ilk sırada yer alan Şanlıurfa’da vatandaşlar, geçinemediklerini için mutlu olamadığını vurguladı.

Türkiye’nin en mutsuz ili olan Diyarbakır’ı sırasıyla 24,2’lik oran ile Tunceli takip ederken Şanlıurfa 3’üncü sıraya yerleşip kayıtlara geçti. Ekonomik sebeplerin yanında eğitimde de son sırada olan kentte birçok sebep vatandaşın mutsuz olmasına neden oluyor.

Urfa değişim mikrofonlarına konuşan Şanlıurfalılar böyle bir kararın Urfa için beklenildiğinin altını çizdi.

Şanlıurfa’nın mutsuz 3’üncü il olmasını ekonomiye bağlayan Halil Binici: “Bizler her gün mutsuzuz ve mutsuz olduğumuzu herkes biliyor araştırmada tabi ki ön sıralarda olacağız. Mutsuzluğu ben tamamen ekonomiye bağlıyorum. Bugün elektrik faturamı ödemeye gittim oda indirimli hali inanınki onu bile zor ödüyorum. İşsizlik desen hat safhadayız, sağlık eğitim yine aynı şekilde 4 tane öğrenci okutuyorum zor bela ihtiyaçlarını karşılayamıyorum.  Urfa bu şekilde nasıl mutlu olacak. Ekonomi şartları gittikçe kötü oluyor ve ekonomide bozuldukça bizler mutsuz olmaya devam edeceğiz.” Dedi.

“MUTSUZLUĞUMUZUN EN BÜYÜK NEDENİ EKONOMİDİR”

Ekonomiden dert yanan İsa Topdemir: “Ben asgari ücretle geçinemiyorum desem kimse bana inanmaz böyle bir süreçte nasıl mutlu olalım. Mutsuzluğumuzun en büyük nedeni ekonomidir. İfadelerini kullandı.

Sözlerine Urfa’nın siyasiler tarafından yeteri kadar önemsenmediğinin altını çizen Topdemir şöyle devam etti: “Fıstığımızı Gaziantep aldı, çiğköfteyi Adıyaman aldı, ciğerimizi Diyarbakır aldı tabi ki mutuz olacağız. Biz gittikçe daha kötüye gideceğiz çünkü bu şehrin sahibi yok. Milletvekillerimizi sadece oy zamanında görebiliyoruz. Bizlere oy zamanında kirve, kardeş, amcaoğlu diyenleri şuan göremiyoruz seçim zamanı da gelmeyin. Urfa gerçekten sahipsiz ve kaderine terk edilmiş bir memleket artık gerçekten bıktık. Urfa’da ailemizle dışarıda bile gezemiyoruz nasıl mutlu olalım.”şeklinde konuştu.

MUTSUZLUĞU MEVSİM SICAKLARINA BAĞLADI

Urfa’nın mutsuzlukta 3’ncü il olmasını mevsimsel sıcaklara bağladığını ifade eden Kudret Çoban: “Ben hayatımdan gayet memnunum. Nefes alabiliyorum, sağlıklı bir ömre sahibim sırf bu yüzden çok mutluyum. Ben hayatın tadını çıkarmaya çalışıyorum. Urfa’nın mutsuzluğunu sıcaklara bağlıyorum daha doğrusu böyle olduğunu düşünüyorum. Mevsimler gelip geçici olduğu için mutsuzlukta gelip geçicidir diyorum.” Dedi.

“URFA’NIN HER TARAFI MUTSUZ ZATEN”

Hayat şartlarının baya zorlaştığını söyleyen Hüseyin Çelik şunları kaydetti: “Urfa’nın her tarafı mutsuz zaten  yazık ki bu karar bu kadar geç verildi. Urfa kadar geri kalan bir memleket yok ki mutsuz olması sizce de doğru değil mi? Ben hiç mutlu değilim mutlu olmak ne haddimize hayat şartlarını zaten görüyorsunuz. Hayat o kadar pahalı ki insanlar artık nefes alamıyor. Sıkıntılar başını almış gidiyor. Bu saatten sonra ise ekonomi düzelmez düzelmesi de beklenmez. Urfa sadece ekonomide değil her alanda çok mutsuz. Urfa hiçbir zaman ilerlemedi ki” diyerek sözlerini noktaladı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EKONOMİ ETKİLİ OLUYOR”

Şanlıurfa’nın mutsuzlukta 3’ncü il olmasını iklim değişikliği ve ekonomiye bağladığını aktaran Ahmet Kaya: “Şanlıurfa iklim ve konumsal olarak mutsuzlukta önemli bir etkiye sahiptir. İnsanlar genelde iklimin verdiği hava ve ekonomiden dolayı mutsuz olabilirler. Özellikle Şanlıurfa’yı düşünmek gerekirse sıcak ve ekonominin etkisinin büyük olduğunu diyebiliriz. Şehrimizdeki istihdam alanındaki problemleri olsun, sosyokültürel etkinlikler olsun, bu kadar farklı kültürde ki insanı barındırmamız olsun bu nedenlerden ötürü ister istemez mutsuz oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu Yaşam Memnuniyet Araştırması