Nacar Pazarındaki ustalar artık çırak bulamıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın tarihi çarşılarından biri olan Nacar Pazarında tahtadan yapılan ürünler ustaların elinde sanat eserine dönüşüyor. Ancak yeni çırakların yetişmemesi nedeniyle bu meslek dalı da kaybolma riski ile karşı karşıya kaldı.

Tarihi çarşıları ve pazarlarıyla meşhur olan ve turizmin can damarı olan Balıklıgöl platosunda bulunan Nacar Pazarında el emeği ürünler adeta birbiriyle yarışıyor.

Her kulvarda olduğu gibi tahtadan yapılan ürünlerde akaryakıt fiyatları nedeniyle zam yedi.

Tarihi çarşıda yetenekli ustaların elinde ahşaptan yapılan eşyalar uygun fiyatla vatandaşa sunuluyor.

Teknolojiyi kullanmadan el becerileriyle ustaların yaptığı birbirinden güzel ürünler görücüye çıkıyor. Ancak Nacar Pazarında çalışan ustalar çırak bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.

Nacar pazarında, tahta oyuncaktan tutun tahta kaşık, baharatlık, sandalye, tabura, yufka tahtası, doğrama tahtası, elek, oklava, bebek beşiği, ekmek tahtası, ve daha nice eşyalar ustaların elinde sanat eserine dönüşüyor.

“ÇOCUKLUĞUMDAN BERİ BU İŞİ YAPIYORUM”

Urfa Değişim mikrofonlarına açıklamalarda bulunan Esnaf Ömer Faruk Kışlacı: “Baba mesleği olduğu için ben bu işi çocukluğumdan beri yapıyorum. Yaşım 39 oldu ben ise 30 senedir bu çarşıda esnaflık yapıyorum.

Satışlarımız şu anda idare ediyor, çokta iyi sayılmaz. Bu mesleğe ilgi bitti. Şu anda bu çarşıda bir tane bile çırak yok, bütün esnaflar ya orta yaşlı ya da yaşlı bu esnafların içinde en genç olanı benin bende 40 yaşına gireceğim” dedi.

“ÜRÜNLER KALİTESİNE GÖRE 300 LİRADAN BAŞLAYIP 800 LİRAYA YÜKSELİYOR”

Çarşıda yapılan bütün ürünlerin kendilerinin yaptığı ve hepsinin el emeği olduğu yönünde açıklamalarda bulunan Esnaf Kışlacı; “Ürünlerimizin hepsi, ahşap, çam, medefe, dülgen gibi tahta malzemelerden, müşterinin istek ve malzemenin çeşitliliğine göre kullanıyoruz.

Biz genellikle tahta beşik üzerine çalışıyoruz bunun yanında ise tahta, oklava, oyuncak beşik, sandalye, rahle, mutfak gereçleri gibi ürünler yapıyoruz.

Yaptığımız ürünler hemen hemen Şanlıurfa ve bütün ilçelerine giderken aynı zamanda Gaziantep, Kahramanmaraş, gibi illere de imalatını yapıp toptan gönderiyoruz.

Yaptığımız ürünler kalitesine, işçiliğine göre 300 liradan başlayıp 800 liraya kadar yükseliyor” ifadelerini kullandı.

“ŞANLIURFA’DA DAHA ÇOK KIRSAL KESİM BEŞİK MALZEMESİNİ TERCİH EDİYOR”

Kışlacı, “Elimizdeki malzemeler, Kahramanmaraş, Samsun, Adana gibi şehirlerden geliyor. Şanlıurfa’da daha çok kırsal kesim beşik malzemesini tercih ediyor çünkü kaldırması, indirmesi daha kolay diye.

Geçen senelerde de işimiz bu şekildeydi. Ne çok iyi neden çok kötü ama pandemi zamanında işimiz baya kötü olmuştu çünkü kimse dışarı çıkamıyordu ve satışlar tamamen durmuş haldeydi.

“GEÇEN SENE SATTIĞIMIZ BEŞİK 150 LİRAYKEN BU SENE 500 LİRA”

Bizim mesleğe talep olmaması ve çırağın yetişmemesi ilerdeki zamanda bu mesleğin bitme noktasına getirebilir. Geçen senelere göre yaptığımız ürünlerde çok fazla artış oldu, geçen sene sattığımız beşik 150 lirayken bu sene 500 liraya kadar çıktı.

Fiyat farkının bu kadar fazla olmasının en büyük sebebi ise akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar oldu.

Gelen müşteri her ne kadar şikâyet etse de yapacağımız bir şey çok olmuyor” diyerek sözlerine son verdi.

Nacar Pazarı çırak çırak