Nemrud'un Tahtı alarm veriyor

TAKİP ET

Eyyübiye ilçe sınırları içerisinde bulunan Nemrud'un Tahtı, diğer bir adıyla 'Deyr Yakup Manastırı' olarak bilinen tarihi yapı bakımsızlık ve kaçak kazı çalışmaları nedeniyle yok olma derecesine geldi. Halk arasında Nemrud'un mezarı olduğuna da inanılan yerde korona virüs döneminde sokağa çıkma yasaklarından istifade eden defineciler tarafından yapıldığı tahmin edilen kazı ve tahribat izleri buluyor.

Eyyübiye'nin Selçuklu Mahallesi sırtlarındaki yüksekçe bir noktada bulunan çeşitli isimlerle anılan, en çok Nemrut'un Tahtı ismiyle bilinen ikinci yüzyıldan kalma yapı yapılmayan restorasyon çalışmaları ve hazine arayıcılarının tahripleri sonucu alarm veriyor. Son dönemlerde yaşadığımız salgın nedeniyle sık sık sokağa çıkma yasakları uygulandığı dönemlerde bile bu alanda kazılar yapılmış ve tahribat devam etti. Yapının dış görünümü son birkaç yılda fazla değişmese de iç kısımlardaki tahribat sonucu oluşan tablo içler acısı duruma geldi. Nemrut tahtı ve çevresinde bulunan birçok yapının iç kısımları defineciler tarafından kazılmaya yok edilmeye devam ediliyor. 



Mehmet Ekinci söz verdi, yapmadı

Eyyübiye eski dönem belediye başkanı Mehmet Ekinci 2015 yılında bölgede kapsamlı bir çalışmanın yapılacağını söylemişti, ancak bu çalışmalar bir türlü başlamadı. Ekinci o dönemde yaptığı açıklamada '' Bu değerler bize gelecek nesillerimizin emanetidir. Bunlara sahip çıkmak bizim asli görevimiz olmakla birlikte Şanlıurfa'mıza karşı sorumluluğumuzdur.Bu tarih hazinesi, Kültür Bakanlığı kayıtlarında Deyr Yakup Manastırı olarak geçiyor. Yol sıkıntısına rağmen buraya her yıl çok sayıda turist gelerek ziyaret ediyor. Biz belediye olarak ulaşımın sağlıklı sağlanması konusunda üzerimize düşen görevi yapacağız" demişti. Ancak bu güzel sözler fiiliyata geçemedi. Geçtiğimiz sene Mehmet Ekinci yerine belediye başkanlığı görevine gelen Mehmet Kuş şimdiye kadar bölge için bir proje ve çalışma başlatmadı.



Gecekondu tehlikesi 

Nemrut Tahtı Balıklıgöl'e beş kilometre uzaklıkta olsa da Eyyübiye ilçesinin Selçuklu mahallesine komşu olacak düzeyde yakın bulunuyor. Bu da hazine arazisi ve sit alanı olan tepelik alanda gecekondu sorunu ve tehlikesini doğuruyor. Bölge farklı tarihlerde yapılaşmalar görülebilmektedir. Son olarak bölge artan yapılara Eyyübiye Belediyesi Temmuz 2019 yılında müdahale etmiş ve bölgedeki irili ufaklı birçok yapıyı yıkmıştı. Şehrin farklı bir sorunu olan gecekondulaşma bu bölgeyi tehdit etmeye devam ediyor, Nemrut tahtının batı yönünde yeni yerleşim yerleri kurulmaya devam ediyor. 

Tarihi bir yapını yok olmaması için gerekli çalışmaların bir an önce başlaması gerekiyor.



Tarihi yapılar arasında bir köprü 

Nemrut Tahtı bölgenin geçmişinde önemli bir yere sahip. Kral Nemrut'un burayı yazlık olarak kullandığı, Urfa'nın yaz sıcaklarından korunmak için burayı yaptırdığı söyleniyor. Bölgede taht çevresinde bulunan, aralarında kayalardan oyma yerlerinde bulunduğu ilk göze çarpan yerlerdendir. Ayrıca Kral Nemrut burada ikamet ederken kendisi için yemeklerin Haran ovasındaki 'Kazane' köyünden getirildiği söylenmektedir. Nemrut Tahtına bir saatlik mesafede bulanan köyde pişen yemekler soğutulmadan Nemrut'un sofrasına getirilirmiş. Bölgede daha önce yapılan resmi kazılarda Sümerce'yi Akadça'ya çevirmede kullanılan bir alfabeni bulunduğu biliniyor. Urfa'nın sembol mekanlarından olan Balıklıgöl'e sadece beş kilometre uzaklıkta bulunan tarihi yapı önlem alınmaz ise kısa zamanda moloz yığını halini alacaktır. 

nemrudun tahtı alarm veriyor eyyübiye ilçe sınırları deyr yakup manastırı nemrudun mezarı Şanlıurfa