Nerden baksan SORUN!

TAKİP ET

Sağlık başta olmak üzere işsizlik, eğitim, tarım, kentleşme, trafik gibi alanlarda yıllardır süregelen sorunların bir türlü çözülememesi Şanlıurfa'yı huzursuz ve yaşanılamaz bir kent haline getiriyor. Sorunlar çözüm yerine her geçen gün büyürken, bu sorunlara kayıtsız kalan yöneticilere de tepkiler büyüyor.

Yıllardır süregelen sorunlarla olumlu istatistiklerde geri planda kalan Şanlıurfa, başarısızlıkta da ilk sıralarda yer almaya devam ediyor. Neredeyse her alanda sorunların yaşanmasıyla yaşanmaz bir kent haline gelen Şanlıurfa'da sorunların çözümü için her ne kadar toplantılar yapılsa da bu çözüm önerileri çoğu zaman sözde kalıyor. Şanlıurfa milletvekillerinin, siyasilerin, yöneticilerin ve sivil toplum kuruluşlarının çözüm konusunda ısrarcı davranmaması bu sorunların üzerine yeni sorunların birikmesine neden oluyor. Şanlıurfalılar, her alanda yumak haline geldiği ve çözümünün zor olduğu bu sorunların bir an önce çözülmesini istiyor.

 

İşsizlik, Türkiye ortalamasının iki katına yakın!

Şanlıurfa'nın en büyük sorunlardan biri olan işsizlik, bir türlü çözüm bulmuyor. Türkiye genelinde işsizliğin yükselmesinden en fazla nasibini alan kent, 600 binden fazla Suriyeliyi barındıran Şanlıurfa oluyor. Daha önce de iş alanlarının kısıtlı olduğu Şanlıurfa, en fazla Suriyeli barındıran ikinci kent konumuna gelmesiyle işsizlik her geçen gün artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz Mart ayında Şanlıurfa'nın resmi işsizlik verilerini açıklayan Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Esra Siverekli, Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 10,3 olduğu ancak Şanlıurfa'da bu oranın yüzde 17,5 olduğunu belirtti. Siverekli, bu rakamların Türkiye'nin iki katına yakın olduğunu vurguladı.



 



İŞKUR kapısında umutsuz bekleyişler

İşsizliğin had safhada olduğu Şanlıurfa'da, gencinden yaşlısına kadar herkes sürekli İŞKUR kapısında umut bekleyişinde. Ancak iş bulamayan işsizlerin İŞKUR umudu da sürekli tükeniyor. Öyle ki 100 kişilik işçi kadrosuna binlerce kişi başvuru yapıyor. İş istihdamının yetersiz olduğu kentte, işsizlik kervanının çapı da her geçen gün büyüyor.



 



Kangrenleşen sorun sağlık!

Şanlıurfa'da yıllardır çözülmeyen ve kangrenleşen en büyük sorunlardan biri de sağlıktaki aksaklıklar oluyor. Doğum oranının yüksek olduğu Şanlıurfa'da Doğum ve çocuk hastalıkları servisi en fazla eksikliklerin yaşandığı alanlar oluyor. Gerek hastane eksikliği gerekse doktor eksikliği sağlıktaki sorunların her geçen gün büyümesine neden oluyor. Hastane ve personel eksikliği nedeniyle sürekli hastane koridorları dolup taşıyor. Özellikle doğum servisinin tek hastane ile sınırlı kalması vatandaşların zor durumda kalmasına neden olurken, yoğunluğun yaşandığı hastanelerde ise hijyenik problemleri yaşanıyor. Sağlıkta yaşanan sorunlar nedeniyle vatandaşlar sürekli tepki gösteriyor.







Eski binalar halen değerlendirilmedi

Hastanelerin yetersiz olmasının yanı sıra bazı branşlarda doktorun olmaması vatandaşların başka illerde tedavi olmalarına neden oluyor. Sağlık Sen tarafından da sürekli sağlık personellerinin çalışma koşullarının iyileştirilmediği ve bu alandaki yönetimin keyfi uygulamalarla hareket ettiği belirtiliyor. Ayrıca eski Doğum hastanesi, Çocuk hastanesi ve Tıp fakültesi binalarının yıllardır boş kalması ve hastane ihtiyacını karşılamaması da tepkileri üzerine çeken konular arasında.



 



Şehir hastanesinin temeli halen yok!

Birçok ilde yapılan şehir hastaneleri projesi Şanlıurfa'da da geliştirildi. Ancak kangrenleşen sağlık sorunu yükünün hafifletilmesi için projelendirilen şehir hastanesi de yıllardır projeden öteye geçemedi. 2015 yılında başlanacağı belirtilen şehir hastanesinin 4 yıldan fazla sürenin geçmesine rağmen halen temeli atılmadı. Her mitingde dile getirilen şehir hastanesi için bir türlü girişimde bulunulmadı.



 



Eğitimde sürekli sonlardayız; 25 kişilik sınıflarda 50 kişi eğitim görüyor

Eğitim başarısı sıralamasında sürekli geri sıralarda kalan Şanlıurfa, açıklanan TÜİK verilerine göre de en sonda yer aldı. Gerek okul yetersizliği gerekse öğretmen açığı, Şanlıurfa'yı eğitimde başarısız bir tabloya sürüklemeye devam ediyor. Eğitim Bir-Sen verilerine göre Şanlıurfa'da en az 5 bin öğretmen açığı bulunuyor. Öyle bu açık ücretli öğretmen açığıyla kapatılmaya çalışılırken, Eğitim Bir-Sen'e göre bu durum kalitesiz bir eğitimi beraberinde getiriyor. Şanlıurfa'da eğitim kalitesinin yükseltilmesi için ise okul sayısının artırılması ve öğretmen açığının kapatılması gerektiği öngörülüyor. Öyle ki kentte bulunan birçok okulda, 25 kişilik kapasiteli sınıflarda 50 kişi eğitim görüyor. Yoğun bir ortamda çocuklarının eğitim gördüğüne tepki gösteren veliler ise bu durumun çocuklarının eğitim kalitesini düşürdüğüne dikkat çekiyorlar.



 



Trafik ve kentsel sorunlar

Son yıllarda yeni yolların açılmasına rağmen birçok alanda trafik sorunu adeta çekilmez bir çileye dönüşüyor. Özellikle bağlantı yollarının kentsel dönüşüm gerektiren alanlara bağlanması, trafik akışının her gün durma noktasına gelmesine neden oluyor. Özellikle yoğunluğun yaşandığı bölgelerde otopark yetersizliği ve buna herhangi bir önlemin alınmaması trafikteki karmaşalığı daha da artırıyor.

 

Tarım bereketsiz; çiftçi mutsuz

Tarım arazileri genişliği sıralamasında üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa'da tarım arazileri, önlemin alınmaması nedeniyle her geçen gün betonlaşmaya maruz kalıyor. Bunun yanı sıra sulama birliklerinde yaşanan sorunlar tarım arazilerinin bir kısmını göle dönüştürürken, diğer kısmını ise kuraklıktan çöle dönüştürüyor. Genel olarak verimin maliyeti karşılamaması da çiftçilerin tepkilerini yükseltiyor. Özellikle pamuk üretimindeki maliyetin artması ve buna karşın pamuk fiyatının düşük olması da en fazla çiftçileri mağdur eden sorunlar arasında bulunuyor. Bu nedenle tarım arazilerine önem verilmediği Şanlıurfa'da her geçen gün üretim daha da azalıyor.

 

Turizmde konaklama ve uçak sorunları kente zarar veriyor

2019 Göbeklitepe yılının ilan edilmesiyle turizm hedefini büyüten Şanlıurfa, konaklama ve uçak seferleri sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Bu doğrultuda kente gelecek turist sayısının 2 milyon olacağı hedeflenirken, bu hedef yaşanan sorunlar nedeniyle 1 buçuk milyona geriledi. Kentteki birçok bina olduğu gibi etkisiz bir şekilde dururken, bu binaların konaklama ihtiyacının karşılanması için otellere dönüştürülmesi projeleri de havada kaldı. Konaklama sorununun çözüme kavuşturulması için herhangi bir girişimde bulunmazken, uçak seferlerindeki sorunların sürekli tepki çekmeye neden olmasına rağmen sadece küçük bir kısmı çözüldü. Uçak seferlerinde halen sorunların yaşanması, turizm adımıyla öne çıkmaya çalışan Şanlıurfa'nın olumsuz bir imajla tanıtılmasına neden oluyor.



 



İlçelerde alt yapı ve içme suyu sorunları yaşanıyor

Şanlıurfa'nın ilçeleri en fazla alt yapı ve içme sorunlarıyla ön plana çıkıyor. Özellikle kırsal mahallelerde yolların yapılmaması vatandaşları zor durumda bırakırken, bazı mahallelerde yolun bile olmaması okula gitmek isteyen çocuklar için de engel oluyor. Alt yapının en fazla sorun olduğu ilçeler de içme sorunu da had safhada. Bazı ilçelerde sürekli sular kesilirken, birçok içme duyunu alabilmek için kilometrelerce giden mahalleler de mevcut.

 

Elektrik sorununa karşı DEDAŞ'ın önerisi sürekli "Az elektrik kullanın!" oluyor

Vatandaşların en fazla sorun yaşadığı alanlardan biri de elektrik konusu oluyor. Hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde elektrik kesintileriyle karşılaşan vatandaşlar sürekli DEDAŞ'ı protesto ederken, bu sorun da bir türlü çözüm bulmadı. İlçeler başta olmak üzere kentin genelinde elektrik kesintileri nedeniyle esnaflar iş yapamaz hale gelirken, kesilen faturaların yüksek olduğu da en fazla tepki çeken konular arasında yer alıyor. Öyle ki bu sorun bir türlü çözülemezken, DEDAŞ yetkilileri ise sürekli elektrik kullanımının en aza indirilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Ancak vatandaşlar elektrik trafolarının güçlendirilmesiyle bu sorunun çözüleceğini öne sürüyor.

 

Şanlıurfalılardan milletvekillerine de tepki var

Şanlıurfa'da birçok sorun yaşanırken, vatandaşlar milletvekillerinin sorun yaşanan konuları gündeme taşımamalarına tepki gösteriyor. Yaşanan sorunları gündeme getiren milletvekili sayısı üçü geçmezken, bazı milletvekillerinin ise sürekli sessiz kaldığı belirtiliyor. Birçok konuda milletvekillerinin çözüm gerektiren girişimlerde bulunmadığını belirten vatandaşlar, STK'ların da sorunları gündeme getirmekte pasif kaldığı belirtiliyor.



Murat Doğan / Urfa Değişim

alt yapı ve içme suyu sorunları dedaŞın önerisi hastane sorunu Şehir hastanesi yapılmadı Şanlıurfa