Obezite yüzyılın en büyük sağlık sorunu oluyor

TAKİP ET

4 Mart Obezite Günü nedeniyle obezitelerin durumu bir kez daha gündeme geldi. Son yüz yılın en büyük sağlık sorunu olarak Obezite görülüyor.

Dünya genelinde hareketsizlikle beraber obezite sorunu da giderek artıyor. Obez olanların sayısı her geçen gün artıyor. Obezite, beraberinde birçok hastalığı getiriyor. Halk Sağlığı Müdürlükleri ve İl Sağlık Müdürlükleri bu kapsamda sürekli çalışmalar yürütse de obezitenin önüne geçilemiyor.

OBEZİTE ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNUDUR

Obez olanlar, birçok hastalığa karşı dirençsiz oluyor ve çok çabuk hastalığa yakalanabiliyor. Yüzyılın hastalığı olarak nitelendirilen obeziteye Şanlıurfa’da da yüzlerce kişi yakalanmış durumda. Obez sayısındaki artış dikkatlerden kaçmazken, fazla kilo ve obeziteden kaynaklı her yıl dünyada 3,4 milyon kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite, hastalıkların kaynağı olarak gösteriliyor. Obez olmamak için ise egzersiz ve sağlıklı beslenme öneriliyor.

“EN BÜYÜK HATA BESLENMEDEN KAYNAKLANIYOR”

Türkiye’nin beslenme durumu, bölgelere ve mevsimlere göre değişirken, çoğu kişi beslenmeye dikkat etmeyerek, yağ dokusu fazla besinler tüketiyor. Hareketsiz yaşamla birlikte seçilen yanlış besinler obeziteyi tetikliyor. Sağlıksız besinler, beslenme yöntemini değiştirirken, bu konuda mutlaka uzman görüşü alınması gerekiyor. Uzmanlar, beslenme konusundaki bilgisizlikle birlikte egzersizlik sonucunda aşırı kilo alındığını vurguluyor.
Ali ÇETİNKAYA/Urfa Değişim