Öcalan, Anadilde eğitimi gündeme getirdi

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Anadilde eğitimin verilmemesi Doğu ve Güneydoğu'da bulunan öğrencileri başarısızlığa ittiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Şanlıurfa'nın LGS başarı sıralamasında listenin sonlarında yer alması tartışmaları gündemde tazeliğini korurken, Halkların Demokratik Partisi Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan ise sorunun Anadilde eğitimin olmamasından kaynaklandığını belirtti.

Özellikle Güneydoğu Bölgesinde bulunan illerin başarısız olduğuna dikkat çekerek, konuyu TBMM gündemine taşıyan Öcalan, "2019 LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından illerin başarı sıralaması kamuoyunda tartışılmaya başlanırken, Kürt illerindeki başarısızlığın gittikçe derinleşmesi Anadilde eğitim ile eğitimdeki başarı oranı ilişkisinin önemini bir kez daha gözler önüne sermiş oldu. Türkiye genelinde açıklanan LGS sonuçları sonrası belirlenen il başarı sıralamasında yer alan Şırnak, Hakkari, Siirt, Ağrı, Mardin başta olmak üzere son 20 ilin 18’ini, anadilince eğitim göremeyen Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kürt illeri oluşturmaktadır. Seçim bölgem olan Şanlıurfa, 2018 yılında sıralamada 77.  iken 2019 yılında  78.  sıralamaya gerilemiştir. Anadilde Eğitim verilmemesi ile birlikte sembolik olarak seçmeli ders olarak okutulan Kürtçe eğitim ile ilgili Kürtçe dersi öğretmen ataması da artık yapılmamaktadır. Bu yıl da Yaşayan Diller ve Lehçeler kapsamında  2’si Kurmanci, 1'i Zazaki olmak üzere  2017 ve 2018 yıllarında sembolik sadece 3 Kürtçe öğretmeninin alımı yapılmıştı. Daha önce sembolik de olsa 2-3 Kürtçe öğretmen ataması yapan MEB, 2019 yılında AKP-MHP ittifakının bir sonucu olarak bu alanda hiç atama yapmadı." dedi.

Milletvekili Ömer Öcalan, Anadil ile ilgili  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un cevaplaması üzerine Meclise verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1- Türkiye’de Anadilde Eğitim ile ilgili Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

2- 2019 ve 2020 yıllarında Kürtçe öğretmen ataması ile ilgili bir planlamanız var mıdır?

3-Çok dilli eğitimin sonuçları ile ilgili Bakanlığınızca hazırlanmış bir rapor var mıdır?

4-Son 5 eğitim ve öğretim döneminde, Malatya, Erzincan, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Erzurum, Muş, Bitlis, Kars, Ağrı, Ardahan, Van, Iğdır, Hakkari, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde kaç öğrenci okulu terk etmiştir? Bunun nedenleri ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?

5- Son 5 eğitim-öğretim döneminde, Türkiye genelinde hangi ilde kaç öğrenci Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) seçmeli dersi seçmiştir? Bu dersi seçen kaç öğrencinin eğitim talebi yerine getirilmiştir?

6- Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) öğretmeni dışında farklı branşlarda olup Kürtçe öğretmen olmadığı için Kürtçe dersi veren kaç öğretmen görevlendirilmiştir? Bunlar hangi branş öğretmenidir?

 

Öcalan anadilde eğitimi gündeme getirdi Şanlıurfa ın lgs başarı sıralaması 2019 lgs sonuçlarının açıklanması anadilde eğitim verilmemesi