Öcalan: Fıstıkta taban fiyat belirlenmelidir

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, 'Fıstık tüccarları, fıstığın fiyatını düşürmek için, fıstığı ucuza almak için organize işler içindedir. Maalesef fıstığın kilosunu 15 liraya toplamaya başlamışlar. Devlet fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat belirlemelidir' dedi.

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan mecliste yaptığı konuşmada, fıstık hasadının başladığını ve sualtı boz fıstığın 15 lirada satıldığını, devletin fındıkta olduğu gibi fıstığa da bir taban fiyatı koyması gerektiğini vurguladı.

 

Öcalan’ın meclisteki konuşmasının tamamı şöyle; “Fıstık hasadı yavaş yavaş geliyor. Karadeniz’deki fındık üreticisi için devlet taban fiyatı belirledi. Bu devlet mekanizması Urfa’da Antep’te üretilen fıstığa neden taban fiyat belirlemiyor. Şimdi gidin bakan su altı boz fıstığın kilosu 15 liradır. 2-3 ay sonra tüccar bunu kendi işbirlikçileriyle toplayacak ve fiyatları 2-3 ay sonra 2-3 katına satacak.

 

Fıstık sussuz üretilmektedir. Artık girdi maliyetlerini karşılayamamaktadır. Bir aydır tarım il müdürlüklerinin yetkilileri fıstık tarlalarını geziyor ve kendilerince rekolte belirliyorlar. Düzgün bir rekolte vermiyorlar. Rekolteyi yüksek tutuyorlar ve fiyatı düşürüyorlar. Tüccarlar ve komisyoncular kendi aralarında anlaşıyorlar. Lüks tüketim maddesi olan fıstığı ucuz bir şekilde alıp stokluyorlar 2-3 ay sonra yandaş medyanın gündemine girecek ve fıstık fiyatları 3-4 kat oldu diye haberler yapılacak. Bunun önüne geçmemiz gerekir ve önlem almamız gerekiyor.”