Öcalan, işkence iddialarını Meclise taşıdı

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Halfeti'de 1 polisin şehit olmasının ardından gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddiaları üzerine Meclise soru önergesi verdi.

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde meydana gelen çatışmada 1 polis şehit olmuş, 2 polis de yaralanmıştı. Bunun üzerine Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü tarafından çeşitli adreslerde yapılan operasyonlarda 47 kişi gözaltına alındı. Ancak gözaltına alınan şüphelilere işkence yapıldığı iddia edildi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan ise işkence iddialarını Meclise taşıdı. Öcalan, "Alınan bilgilere göre köyde yaşayan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan Fahri Alakuş ile eşi Hanım Alakuş’un gözaltına alındıkları esnada yoğun bir işkenceye maruz kaldıkları ve bundan dolayı ağır yaralandıkları için hastaneye kaldırıldıkları iddia edilmektedir. Yine aynı aileden olan Zeki Alakuş, eşi Hazal Alakuş ile oğulları Mehmet Alakuş, darp edilerek gözaltına alındıkları ve nereye götürüldüklerinin bilinmediği aktarılmaktadır. Dergili’de abluka devam ederken, Halfeti merkez ile kırsal mahallelerinde ev baskınlarının yapıldığı anlaşılmaktadır. Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonu konu ile ilgili olarak; 'Suç duyurusudur! İşkence ulusal ve uluslararası mevzuata göre mutlak yasaktır. Halfeti ilçesinde gözaltına alınan 12 kişinin işkenceye uğradığı yönünde ihbarlar alıyoruz' şeklinde açıklama yapmıştır. Öte yandan Bozova ilçesine bağlı Koçhisar Mahallesinde yapılan ev baskınlarında 16 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltıların, Halfeti’de yaşanan çatışmadan dolayı olduğu öğrenildi. Baro ve yurttaşlardan alınan bilgilere göre toplamda 38 kişinin gözaltında oldukları ve gözaltına alınanların Sabiha Özlek Spor Salonunda tutulduğu ve ağır işkencelere maruz kaldıkları iddia edilmektedir." dedi.

HDP'li Milletvekili Öcalan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması üzerine Meclise şu soruları sordu:

1- Çatışmalardan sonra kaç sivil yurttaş yaralanmış ve kaç kişi yaşamını yitirmiştir?

2- Söz konusu çatışmadan kaynaklı olarak Urfa’da toplam kaç kişi gözaltına alınmış ve nerede tutulmaktadır?

3- Gözaltına alınan Fahri Alakuş ile eşi Hanım Alakuş’un gözaltına alındıkları esnada yoğun bir işkenceye maruz kaldıkları ve bundan dolayı ağır yaralandıkları için hastaneye kaldırıldıkları iddiası doğru mudur?

4-Yine  aynı aileden olan Zeki Alakuş, eşi Hazal Alakuş ile oğulları Mehmet Alakuş, darp edilerek gözaltına alındıkları ve nereye götürüldüklerinin bilinmediği doğru mudur?

5-Urfa Barosu İnsan Hakları Komisyonu konu ile ilgili olarak, “Suç duyurusudur! İşkence ulusal ve uluslararası mevzuata göre mutlak yasaktır. Halfeti ilçesinde gözaltına alınan 12 kişinin işkenceye uğradığı yönünde ihbarlar alıyoruz” şeklinde açıklamasına konu olan iddialar doğru mudur?

6-Bozova ilçesine bağlı Koçhisar mahallesinde yapılan ev baskınlarında 16 kişi gözaltına alındıkları doğru mudur? Doğrusu ise hangi gerekçe ile gözaltına alınmışlar?

7- Köylülerin gözaltına alınma aşamasında ve gözaltındayken işkenceye maruz kaldıkları ve avukatları ile görüştürülmedikleri iddiası doğru mudur?

8- Dergili (Derto) köyünde yaşanan çatışmanın ardından kaç kişi gözaltına alınmıştır?

9- Alakuş ailesine ait evde yaşamını yitirenlerin kimlik bilgileri tespit edilmiş midir?

 

Öcalan işkence iddialarını meclise taşıdı hdp Şanlıurfa milletvekili Ömer Öcalan Şanlıurfa İl emniyet müdürlüğü bozova ilçesine bağlı koçhisar mahallesinde