Odun ve kömür sadece sobaları değil cepleri de yakacak

TAKİP ET

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar kış hazırlıkları için odun ve kömür almaya başladı. Doğalgazın gitmediği ve kırsal kesimin temel yakacağı olan odun ve kömür fiyatları, bir önceki yıla göre bir hayli arttı. Yakacaklar bu sene hem sobayı hem cepleri yakacak.

Sonbaharın sonlarına geldiğimiz bu günlerde kış mevsimine hazırlıklar başladı. Kış mevsimine doğru yaklaşırken havalarında soğumaya başlamasıyla, yakacak olarak kullanılan odun ve kömür satışları artmaya başladı.  Oduncu pazarı esnafı, uzun mesailer harcayarak vatandaşın hem yakacak ihtiyacını yetiştirme hızında hem de müşterisini memnun etmek için yakacağı odun ve kömürleri evlerine kadar ücretsiz nakliyeyle servis ediyor. Esnaf, "Odun oduncu pazarında satılır, dışarıda odun ve kömür satışına izin verilmesin" diyerek sitem etti. Son yıllarda konutlarda doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte odun ve kömürde yaşanan düşüşü bir tarafa bırakan esnaf,  oduncular sitesi dışında odun ve kömür satışı yapanları yetkilere şikâyet etmeyi de ihmal etmedi.


“DOĞALGAZIN YAYGINLAŞMASIYLA ODUN SATIŞLARI DÜŞTÜ”
Oduncu pazarında odun satışı yapan Abdurrahman Çiftçi; “Bu yıl odun fiyatlarında artış oldu.  Bu yıl 1 ton odunun fiyatı 1000 lira ile 1100 lira arası değişiyor. Odunun ton fiyatı 1000 lira kömürün torba fiyatı 60 lira olarak satışlarını yapmaktayız. Geçen yıl ki fiyatlarla bu yıl ki fiyatlar arasında oldukça ciddi bir artış var örneğin geçen yıl odunun ton fiyatı 800 liraydı bu yıl 1000 -1100 oldu. Bir yıl içinde ton başına yaklaşık 300 liralık bir artış oldu. Sipariş üzerine satışlar yapıyoruz vatandaşın evlerine kadar gönderiyoruz taşıma ücretini almadan müşterinin evine kadar götürüyoruz. Doğalgazın yaygınlaşmasıyla satışlar her yıl biraz daha düşüyor” dedi.

Doğalgazın yaygınlaşmasıyla,  odun satışlarının düştüğünü söyleyen Odun ticareti yapan Salih Ayşeoğlu, “Son yıllarda doğalgaz kırsalın en ucra yerleri gecekondu mahallelerine kadar taşınmasıyla, işlerimiz büyük bir düşüşe geçti; örneğin eskiden bin ton satıyorsak, şimdi nerdeyse 100 tona düştü diyebilirim. Fakirlere odun yardımı yapan belediye yâda sosyal yardımlaşma kurumları gelip bizden alsalar bizlerde büyük bir katkı olur ama nerde gelip almıyorlar maalesef. Bu yönde gelip bizden almalarını talep ediyoruz bizde oduncu esnafı olarak ayakta kalmak istiyoruz.


“KAÇAK RUHSATSIZ ODUN SATANLARA DEVLET MÜDAHALE ETMİYOR”
Birde ruhsatı olmayan vergi ödemeyen mahalle arası odun satanlar var. Onlarda en az doğalgaz kadar satışlarımızın düşmesine neden oldular. Köylere kadar giden satışlarımız şimdi mahalle arasında özellikle Harran tarafında, eline bir hızar alan odunu kaçak bir şekilde satışını yapıyor. Devlet belediye hiç bir şekilde ne denetim yapıyor ne ceza kesiyor. Kaçak satışların önüne geçiyor. Maliyenin belediyenin biran önce bu kaçak satışları önüne geçmesini talep ediyoruz.


“BİR TORBA KÖMÜR 26 LİRAYKEN BU YIL 60 LİRA OLDU”
Geçen yılla bu yıl arasında çok büyük bir fiyat artışı oldu. Geçen yıl bir torba kömürün fiyatı 26 lirayken, bu yıl 60 lira oldu arada uçurumlar kadar fark var daha ne diyelim.  Odunda kömür kadar olmasa da, gene fiyat artışı oldu geçen yıl ton basına fiyatı 800 liraydı bu yıl 1000 lira oldu. Odun, kömür alırken meşe odunu almalarını tavsiye ediyorum. Onun dışında kaysı odunu var onun da tonu 800 civarı fakat meşe odunu gibi güzel yanmıyor ve uzun süreli olmuyor. Kömür alırken de ithal kömür daha iyi daha güzel lakin onun fiyatı 60 lira olduğu için, vatandaşın alım gücü yok diye, yerli kömürü alıyor. Yerli kömürün fiyatı 30 lira olduğu için dar gelirli vatandaşlar daha çok yerli kömürü almayı tercih ediyorlar. Yerli kömürle ithal kömür arasında ki fark kalorilerden kaynaklı ithal kömürün kalorisi yüksek olduğu için daha uzun süreli yanıyor. Yerlinin kalorisi düşük diye kısa sürede sönüyor fakat vatandaşın gücü olmadığı için yerliye mecburen yöneldi” ifadelerini kullandı.

“SİPARİŞ ÜZERİNE ODUNLARI ÜCRETSİZ EVLERE GÖTÜRÜYORUZ”
Hem satış yapan hem de odun kömür işinde çalışan Mahmut Taşran ise;  “Gün içinde biz burada odun kesiyoruz, kamyon boşaltıyoruz, odun kömür yüklüyoruz gibi bütün işleri yapıyoruz. Sonbaharın gelmesiyle vatandaşlar yakacak almaya başladı, bundan dolayı işler iyi satışlarda iyi gidiyor. Gün bazında 7 ile 8 ton oduna kadar satışlarımız oluyor. Fiyat olaraktan geçen seneye göre biraz yükseldi evvel sene ton fiyatı 800 liraydı bu yıl bir ton odunun fiyatı 1000 oldu. Genelde vatandaş meşe odunun daha çok alıyor. Odunlarımız genelde Bursa, Malatya’dan geliyor bizde burada kesiyoruz hazırlıyoruz. Buraya gelip alanlara ücretsiz nakliye hizmetiyle evlerine kadar götürüyoruz. Birde gelemeyenler çalışanlar oluyor arıyorlar sipariş veriyorlar o şeklide adreslerine kadar gene ücretsiz nakliye hizmetiyle evlerine götürüyoruz” dedi.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim

odun fiyatları kömür fiyatları