Öğrenciler ev ve yurt telaşına girdi

TAKİP ET

Harran Üniversitesi'ni bin bir emekle kazanan öğrencilerin en büyük sıkıntılarından biri, barınma sorunu; devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, kiralık ev ve yurt arayışına girdi.

Öğrenciler salgın döneminde üniversiteye evlerinden online olarak devam edince, özel öğrenci yurtları da boş kaldı.13 Eylül'de üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağı duyuruldu. Yapılan bu duyuru sonrası üniversite öğrencileri kalacak yer telaşına düştüler. Peki, bu sene özel öğrenci yurtlarındaki fiyatlar ne olacak?

ÖZEL YURTLARIN FİYATI DUDAK UÇUKLATIYOR
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, öğrenciler için kiralık ev ve yurt maratonu başladı. Devlete ait yurtlarda yer bulamayan ve başvurular sonucunda Devlet KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, aileleriyle birlikte kiralık ev ve özel yurt arayışına girdiler.
Şanlıurfa’da hem yeteri kadar öğrencilerin kalması için yer olmaması, hem de özel yurtlarda fiyatların çok yüksek olması öğrencilerin bütçelerini oldukça zorlamakta.

Tek kişilik odadan 7’den fazla kişinin kalabileceği odalara kadar farklı alternatiflerin bulunduğu özel yurtlarda, hizmet çeşitliliği ve oda paylaşımına göre fiyatlarda değişebiliyor Ancak oda fiyatları yılık 19 bin ile 11 bin TL arasında değişmektedir. Şanlurfa’da daha çok öğrenciler Harran Üniversitesi çevresine yakın yurtlar tercih ediyorlar ilçe olarak da daha çok Haliliye ilçesi ve üniversite güzergâhında apart evlerin daha çok bulunmasıyla sırın, Karşıyaka, Köylü kent gibi yerleri öğrenciler öncelikli tercihlerini  bu yönden kullanmaktalar.

ÖZEL BİR YURDUN FİYATI 19 BİN
Harran üniversitesine yerleşen ve devlet bursu alan bir öğrenci KYK devlet yurtlarında kalmak için aylık için 400 lira vererek kalabiliyor. Ancak burs alamayan devlet yurduna yerleşemeyen bir öğrencinin özel yurtta kalabilmesi için, tek odalı yıllık ve taksitli bir şekilde ödeyebileceği tutar 19 bin, 2 kişilik, 3 kişilik yâda daha fazla kişi sayısın kalabileceği odalarda kalmanın fiyatı ise 11 bin fiyatında. Şanlıurfa’daki apart öğrenci evleri olarak dizayn edilen ortak kullanım alanına sahip evlerin, yıllık kira bedeli ise 11 bin fiyatında.

Üniversiteye giriş sınavlarını başaran öğrenciler için kiralık ev ve yurt telaşı devam ederken kira fiyatlarının yüksek oluşu ise büyük dikkat çekiyor. Öğrencilerin yardımına ise özel yurtlar yetişiyor. Üniversite sınav sonuçlarının açıklamasının ardından, yurt ilanları peş peşe gelmeye başladı. özel yurtlar ve apart evler hazırlıklarını tamamlayıp gelecek olan öğrenci misafirlerini bekliyorlar.

ÖĞRENCİLER BÜTÇELERİNİ YÜKSELTSİNLER
Fiyatların yüksek bir şekilde seyir etmesinden kaynaklı olarak öğrenciler ev ve yurt parası bütçelerini yükseltmek zorunda kaldı. Türkiye genelinde kiralık evler için 500 ile 1.000 TL arasında bütçe ayırıyor.

Berfin Maçça / Urfa Değişim
 

Şanlıurfa Harran Üniversitesi KYK Ev fiyatları