Öğretmenler Şanlıurfa'dan neden kaçıyor?

TAKİP ET

Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip olan Şanlıurfa, eğitim alanında ciddi sorunlar ile boğuşuyor. Öğrenci sayısını yüksek olması okul ve öğretmen sayısının az olmasından dolayı eğitim alanında diğer illere göre arka sıralarda yer alıyor.

Eğitim alanında yaşanan sorunların başında gelen öğretmen eksikliği yapılan en büyük atamaya rağmen kapatılamadı. Bazı öğretmenlerde Şanlıurfa’da bazı haklardan mahrum kaldıkları için tayin isteyerek başka illere gidiyor.

Şanlıurfa’nın eğitim alanında yaşanın sorunların temellinde yatan öğretmen eksikliği ve öğretmenlerin kentten kaçmasının temelinde Şanlıurfa’da ulaşım, sosyal aktivite yerlerin olmaması kira fiyatların yüksek olması ve öğrenci sayısının fazla olmasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

Gazetemize konuşan Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim- Bir-Sen)  Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, öğretmenlerin Şanlıurfa’dan tayin isteyip başka memleketlere gitmelerinin temelinde birden fazla rolün olduğunu belirtti.

Başkan Coşkun Öğrenci sayısının fazla olması, kira fiyatlarının yüksek olması, ulaşım sıkıntısı ve sosyal aktivite yerlerin olmamasından dolayı öğretmenlerin tayin istediklerini kaydetti.

“HER YERDE MAAŞLAR AYNI”

Şanlıurfa’nın eğitim alanında yaşadığı sorunların temelinde öğretmenlerin olmayışından kaynaklandığını belirten Başkan Coşkun bazı etkenlerden dolayı da öğretmelerin tayin istediklerini belirtti.

Başkan Coşkun, “Şanlıurfa’da sınıfların kalabalık oluşu, ev kiraların yüksek oluşu sosyal aktivite alanlarının yetersiz veya hiç olmaması kırsal alanların fazla olması ulaşımda yaşanan aksamalar dolayı öğretmenler Şanlıurfa’da kalamıyor.

Yoksa Ankara’daki A okulunda da aynı maaşı alacaksınız Urfa’daki B okulunda da. Düşünün bahsettiğim köy ortamıdır altyapıdır öğrenci sayısının fazlalığıdır iletişimdir ulaşımdır vs gibi etkenler öğretmenlerin bir yerde kalmasında büyük etkenlerdir.

Dolayısıyla buralar da böyle sıkıntılar varken öğretmenlerin burada kalmasını istiyorsanız mutlaka ek mali pozitif bir ayrımcılık yapmanız gerekiyor. Burada öğretmenlere fazla para vermek zorundasınız ki öğretmenler burada hem uzun sürede burada kalsın hem de daha fazla burada gayret etmeye çalışsın” dedi.

“EK ÜCRET VERİLMESİ LAZIM”

Şanlıurfa’da öğretmenlerin kalması ve tayin istememesi için gerekenlerin yapılması vurgusunda bulunan Başkan Coşkun, öğretmen eksikliği yaşayan ve tayinlerin önüne geçilmesi için öğretmenlere ek ödenek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Başkan Coşkun, “Yani böyle sözleşmeli öğretmenlikte kanunen ben seni getirmişim 4 yıl burada kalacaksın demekten ziyade öğretmen kendi gönlüyle kalacak kalmak isteyecek imkânlar geliştirmek gerekiyor.

Tamam, hepimiz fedakârlık yapıyoruz öğrencilere bir şeyler öğretmeye çalışıyoruz ve bunun karşılığında ücret alıyoruz fakat bana göre bu bölgede çalışan öğretmenlere biraz daha farklı bir ücret verilmesi gerekir ki öğretmenler buralarda durabilsin” açıklamasında bulundu.

Türkiye Şanlıurfa okul ve öğretmen sayısı