Okul yerine tarlada olan çocukların durumu ne olacak?

TAKİP ET

Şanlıurfa en önemli tarım alanlarına sahip kentlerin başında gelmesine rağmen sürekli başka bölgelere mevsimlik tarım işçileri gönderirken, bu şartlardan en fazla olumsuz etkilenen ise çocuklar oluyor. Bu durumda 16 bin 629 öğrenci okulda olması gerekirken, evinden uzak, zor koşullarda ailesiyle birlikte tarım işçiliği yapıyor.

Türkiye’nin ekonomisine büyük katkı sağlanması beklenen GAP’ın bir türlü bitmemesi tarım arazilerindeki verimin artmasının önünde engel olurken, tarım işçileri ise başka illere gitmek zorunda kalıyor. Gittikleri bölgelerde ulaşım ve barınma gibi sorunlarla sürekli karşı karşıya kalan tarım işçileri, her ne kadar zor yaşam şartlarına maruz kalsa da bu durumdan en fazla etkilenen ise okul çağındaki çocuklar oluyor. Okulda eğitim görmesi gereken çocuklar, farklı bölgelerde tarım işinde çalışıyor.

 



Şanlıurfa Valiliği tarafından geçtiğimiz günlerde düzenlenen Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında toplantı yapıldı. Toplantıda çocuk işçileriyle ilgili valilik tarafından hazırlanan rapor, TBMM İnsan Hakları inceleme Komisyonuna sunuldu. Komisyonda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise raporda sunulan sorunları ve verileri Türkiye Büyük Millet Meclisinde gündeme getirdi. Raporda belirlenen rakamlar, Şanlıurfa’nın kangren haline dönüşen sorununu bir kez daha gözler önüne serdi.

 

Şanlıurfa’dan 72 kente mevsimlik tarım işçisi olarak gidiyorlar

Valilik tarafından TBMM’ye sunulan raporda tarım işçileri ile ilgili ayrıntılara yer verilirken, ne kadar tarım işçisi olduğu ile ilgili istatistiklere yer verilmedi. Şanlıurfa’dan mevsimlik tarım işçilerinin gittikleri il sayısı ise 72 olarak belirlendi.    

 



Kalem yerine çapa tutuyorlar

İşsizliğin en had safhada olduğu Şanlıurfa’da ekonomik alanların yetersizliği nedeniyle başka illere çalışmaya giden aileler, okul çağındaki çocuklarını da beraberinde götürüyor. Mart ayının sonu ile Nisan ayının başında başlayan mevsimlik işçi göçü, en fazla çocukları mağdur ediyor. Öyle ki okulda kalem tutması gereken öğrenciler, gittikleri bölgelerde çapa tutuyor. Açıklanan rapora göre ise 15 bin 136 öğrenci Şanlıurfa dışındaki illerde, bin 493 öğrenci ise Şanlıurfa’daki ilçeler arası göç yaşayarak eğitimini aksatıyor. Toplam 16 bin 629 öğrencinin okulunun aksatıldığını gösteren raporda, en fazla öğrenci tarım işçi göçü veren ilçenin Eyyübiye olduğu belirtildi.

 



Tanal, sorunu Mecliste gündeme getirdi

Şanlıurfa’nın kangren haline gelen mevsimlik tarım işçileri sorununu Mecliste gündeme getiren İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Mevsimlik tarım işçileri, ekonomik ve sosyal zorunluluklarından dolayı çocuklarıyla birlikte başka bölgelere çalışmak için gidiyorlar. Şanlıurfa’da istihdam alanı, öğretim alanı, fabrikalar olsa bu ailelerin hiçbiri başka illere çalışmaya gitmek zorunda kalmaz. Mart’ın sonu, Nisan’ın başından başlamak üzere çalışmaya gidiyorlar.” dedi.  

 

‘Gittikleri yerlerde tuvalet bile yok’

Tarım işçilerinin yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Tanal, “Mevsimlik tarım işçileri gittikleri yerlerde çadırda bile kalmıyor. Bez parçası ile çadır şekline getirilen yerlerde kalıyor. Burada elektrik, su, tuvalet yok. Ulaşımlarını minibüslerin üzerinde sağlıyorlar. Tarım işçileriyle ilgili hazırlanan raporda sayısal bir veri yok. Ancak öğrencilerle ilgili sayısal veriler var. Ağır işleyen bürokrasi, kurumlar arası işbirliği eksikliği, iller arası işbirliği eksikliği var. Bilinen yasal düzenlemeler de uygulanmıyor.” diye konuştu.     

 



‘Çocuklarını okuldan almaları izinli sayılıyor’

Tarım işçilerinin çocuklarını okuldan almalarının izinli sayıldığını söyleyen Milletvekili Tanal, “Aileler, okula bir dilekçe yazarak çocuğunu okuldan alıyor. Çocukların zorunlu sayılan okuldan alınarak tarlaya götürülmesi izinli sayılıyor. Devletin bu çocuğu okutması lazım. Devletin o çocuğun ailesini mevsimlik işçiliğe zorlayan ekonomik problemleri ortadan kaldırması gerekir. 15 bin 136 öğrenci  okulda olması gerekirken, maalesef tarlada mevsimlik işçi olarak çalışıyorlar. Bu durum Anayasaya aykırıdır.” ifadelerini kullandı.  



‘Kanal İstanbul, bu çocukları kurtarmaktan önemli mi?’

Şanlıurfa’nın istihdam oranının artırılması gerektiğine değinen Tanal, “Şanlıurfa’nın 20 milyon dönümün üzerinde bir tarım arazisi var. Bunun 14 milyonu birinci sınıf tarım arazisidir. Burada seracılık yapılsa, bu tarım arazileri kullanılabilse, Şanlıurfa bu şekilde göç vermez, göç alan bir il olur. 50 bin çiftçi var, sulu tarım yapılabilen alan 4 milyon dönüm civarındadır. Ancak elektrik faturası, tarım girdileri nedeniyle vatandaşlar perişan durumda. Kanal İstanbul mu öncelik, bu çocukları kurtarmak mı?” sözlerine yer verdi.  



Murat Doğan / Urfa Değişim

okul yerine tarlada olan çocukların durumu ne olacak? Şanlıurfa en önemli tarım alanları kentlerin başında gelmesine rağmen sürekli başka bölgelere mevsimlik tarım işçileri gönderirken Şanlıurfa’dan 72 kente mevsimlik tarım işçisi olarak gidiyorlar kalem