'Okullar yapılıyor ama sorun bitmiyor'

TAKİP ET

İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan'ın Şanlıurfa'nın eğitim alt yapısının zayıf olduğunu belirtmesinin ardından Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun ise Şanlıurfa'nın eğitimdeki geri kalmışlığın nedenlerini sıraladı.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen eğitim çalıştayında Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, Şanlıurfa'nın eğitim alt yapısı bakımından en zayıf iller arasında olduğunu belirtmişti. Turan, eğitim anlamında son yıllarda önemli yatırımların olduğunu buna rağmen alt yapısının zayıf olmasının nedeninin Suriyelilerin göç etmesiyle aşırı yoğunluğun olduğunu söylemişti.



Eğitimin Suriyelilerin göç etmesiyle sekteye uğradığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Turan, eğitimle ilgili 5 bin öğretmen ve 25 bin öğrencinin de bulunduğu 33 bin kişinin katılımıyla bir saha araştırması yaptıklarını dile getirmişti.



'Sorunun en önemli nedeni öğretmen açığıdır'

Eğitim seviyesi düşük olan ve okuma oranında son sıralarda yer alan Şanlıurfa'nın eğitimindeki aksaklıkların nedenlerini Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı İbrahim Coşkun'a sorduk. Şanlıurfa'da eğitim alt yapısının düşük olmasının en önemli nedeninin öğretmen açığı olduğuna dikkat çeken Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Coşkun, "Şanlıurfa'da eğitim temellerinin eksikliğinin birçok sebebi vardır. Bu sebeplerin temelinde öğretmen açığı geliyor. Daha sonra taşımalı eğitim geliyor. Şanlıurfa'da yoğun bir şekilde yapılıyor. Okullardaki araç gerek yetersizliği, liyakat ve ehliyete yönelik atamalarla ilgili sıkıntılar da bunlar arasındaki sebeplerdendir. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocukların da fazla olması eğitimi geri sıralara iten sebeplerdendir. Biliyorsunuz Şanlıurfa'nın mevcut öğrenci sayısı 800 bin civarındadır. Daha sonra Suriyeli kardeşlerimizin de gelmesi sonucu bu sayı daha da arttı." dedi.  



'O kadar yapılaşmaya rağmen yoğunluk halen giderilemedi'

"2015 yılına kadar okul eksikliğinin giderilmesi için büyük bir hamle gerçekleştirildi." diyen Coşkun, "Hükümetimiz son yıllarda eğitim alanında birçok harcama yaptı. Bu konuda teşekkür ediyoruz. Ancak bu kadar yapılaşma olduğuna rağmen sınıfların kalabalık olma sorunu halen giderilmemiş durumda. Bazı bölgelerde bulunan okullarda 50-60 kişilik sınıflar halen mevcuttur. Biz Şanlıurfa'nın eğitim kalitesini gerçekten üst seviyelere çıkarmak istiyorsak, bu eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekir." diye konuştu.



'Öğretmen açığı kapatılmadıkça bu sorunlar devam edecek'

Şanlıurfa'nın 7 bin civarında öğretmen açığı olduğuna dikkat çeken İbrahim Coşkun, "Şu anda 7 bine yakın öğretmen açığımız var. Zaten eğitimin olmazsa olmazı öğretmendir. Bu açık kapatılmadıkça bu tür sorunlar, sıkıntılar devam edecek. Özellikle bu sorunların bir an önce kaldırılması gerekir. Yani bu sorunlarla başa çıkılmadıkça kendi çocuklarımıza üst düzeyde eğitim veremeyiz. Şanlıurfa'nın eğitim kalitesi işte bu şekilde yükseltilir. Bu çalışmanın yapılması için de Milli Eğitim Müdürlüğü, siyasilere, vatandaşlara birtakım görevler düşüyor." şeklinde konuştu.

Coşkun, "Biz Eğitim Bir Sen olarak bin 500 kişiyi bin 500 kitap ile buluşturduk. Sendikacılık sadece ücret karşılığı değil, elimizden gelen geldiğince eğitim alanında çalışmalarımızı yapıyoruz. Kitapla buluşturduğumuz bu gençlerin 5'ini olumlu yönde değiştirmişsek ne mutlu bize. Bu konuda biz de her zaman elimizi taşın altına koymuşuz. Hem eğitimimizin kaliteli olması hem de öğrencilerimizin daha iyi koşullarda eğitim alması için üzerimize düşen görevleri yapmaya her zaman hazırız." ifadelerini kullandı.

 

Şanlıurfa İl milli eğitim müdürü Şerafettin turan haberler son dakika Şanlıurfa