'Ölüm Yolu'na cevap geldi

TAKİP ET

Sürekli kazaların meydana gelmesi nedeniyle ölüm yolu olarak bilinen Şanlıurfa-Akçakale karayolu ile ilgili verilen soru önergesine yanıt geldi. Yolda yapılacak olan çalışmaların gündemde olduğu belirtildi.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa-Akçakale yolunda sürekli kazaların meydana gelmesi üzerine Meclise soru önergesi vermişti. Soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'dan yanıt geldi.

Konu ile ilgili bilgi veren Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, "Geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa-Akçakale arasında vatandaşlarımız tarafından 'ölüm yolu' olarak adlandırılan ve birçok vatandaşımızın yaşanan kazalar neticesinde maalesef ki hayatını kaybettiği bu 53 kilometrelik yol ile alakalı soru önergemizi TBMM Başkanlığı'na sunmuştuk. Bu çalışmamız sonucunda sağolsun Sayın Bakan, gerekli bilgileri tarafımızla yazılı olarak paylaştı, planlanan girişimlerinde en kısa sürede tamamlanacağını ifade etti. Şanlıurfa'mız için yapmış olduğumuz çalışmaların sonuca ulaşması gerçekten bizleri mutlu ediyor. Soru önergemize verilen yanıtların elbette hayata geçirilişini de bir bir takip edeceğim. Yaşanan her olumlu gelişme içinde Şanlıurfa'nın evladı olarak mutluluk duyacağım. Soru önergemizin sonucunda Karayolları Diyarbakır 9. Bölge Müdürlüğü'nün 22.05.2019 tarihinde bahse konu Akçakale yolunun kalan kısımları için "sıcak asfalt" ihalesini gerçekleştirmiş olması da bizler adına büyük bir sevinçtir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Şanlıurfa'mızın dertlerine derman olacak her türlü işte elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Geçtiğimiz aylarda Milletvekili Aziz Aydınlık tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın cevaplaması üzerine Meclise şu soruları sormuştu:

1. Bahse konu olan bu yol için bölgedeki ve Ankara'daki ilgili birimlerinize kaç dilekçe verilmiştir, bu kadar can kaybı yaşanmasına rağmen neden harekete geçilmemiştir?

2. Bugüne kadar bu yolda geçmiş tarihlerde hangi çalışmalar yapılmıştır, çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?

3. Bölgedeki birimlerinizle konu hakkında herhangi bir görüşme olmuş mudur?

4. Planlanan bir çalışma var midir? Varsa refüj, bariyer ve asfaltlama çalışması bu plana dahil midir?

5. Eğer tarafınızca herhangi bir çalışma yoksa ne zaman bir plan yapılıp hayata geçirilecektir?

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın ölüm yolu ile ilgili önergeye verdiği cevaplar şöyle:

Şanlıurfa - Akçakale yolu 53 kilometre uzunluğunda olup 11 kilometrelik kesimi Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) kaplamalı, 42 kilometrelik kesimi ise sathi kaplamalı bölünmüş yoldur. Sathi kaplamalı 42 kilometrelik kesimin 4 adet köprülü kavşakla birlikte üstyapısının BSK'ya çevrilmesi için hazırlanan projeler onay aşamasındadır. Projenin onaylanmasını müteakip bütçe imkânları ölçüsünde ihalesi planlanmaktadır.

Söz konusu projede şehir geçişi ve kavşak bölgelerinde orta refüj bulunmakta olup, yolun kalan kısımlarında hendek eğiminin az olması sebebiyle kaçak geçişleri engellemek için hendekler arasına otokorkuluk yerleştirilmiştir.

 

Diğer taraftan, söz konusu yolun bakım ve onarım çalışmaları aksatılmadan yürütülmektedir. 2017 yılında sathi kaplama yenileme çalışmaları sırasında vatandaşlar tarafından bu yolun BSK kaplamalı olarak yapılması talep edilerek çalışmalar engellenmiş ve bu konuda bugüne kadar toplam 32 adet dilekçe verilmiştir.

 

Ölüm yolu a cevap geldi sürekli kazaların meydana gelmesi chp Şanlıurfa milletvekili aziz aydınlık soru önergesine ulaştırma ve altyapı bakanı mehmet cahit turhan