Onlar için artık eğitim engeli yok!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da görme engellilere özel ilk kez açılan E-KPSS kursu sayesinde engellilerin sınava girme hayalinin önündeki engelleri kaldırdı. Açılan kursta öğretmenler de görme engelli olurken, anlatılan dersler daha iyi anlaşılıyor. Açılan kurs ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan görme engellilerin ortak hedefi sınavı kazanarak memur olmak.

Görme engellilerin sınav hayaline daha kolay ulaşabilmeleri için Haliliye Belediyesi girişimde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan Kültür Merkezinde başlayan E-KPSS kursunda 14 görme engelli sınava birebir sınava hazırlanıyor. Görme engellilerin empati yoluyla iletişim kurabilmeleri ve derslere odaklanmaları amacıyla dersler görme engelli öğretmenler tarafından veriliyor.



Öğrencilerle birebir iletişim kuran ve onların sorunlarına çözüm bulangörme engelli Türkçe Öğretmeni İsmail Gülmez, zamanının büyük bir kısmını engelli öğrencilerle geçiriyor. Şanlıurfa’da ilk kez düzenlenen kursa gelen engellilerin ulaşım sorunu da yine Haliliye Belediyesi tarafından karşılanıyor. Görme engelli öğrenciler, servislerle evlerinden alınarak kursa getiriliyor, kurs bittikten sonra tekrar evlerine bırakılıyor.

 

Başkan Canpolat: Engelsiz yaşam için çalışmalarımız devam edecek

Türkçe, Matematik, Tarih ve Coğrafya derslerinin verildiği E-KPSS kursunu ziyaret eden ve öğrencilerle birlikte derse katılan Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, görme engelli öğrencilerle yakından ilgilenip sohbet etti. Gazetemize kurs ile ilgili açıklamalarda bulunan Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, “Haliliye Belediyesi sosyal işler müdürlüğü olarak görme engelli kardeşlerimizi E-KPSS kursuna hazırlıyoruz. 14 görme engelli öğrencimiz burada kurs görüyor. Yaklaşık 40 branşta kurslarımız devam ediyor ama engelli kardeşlerimizi sadece E-KPSS kursuna değil, tüm kurslarımıza davet ediyoruz.  Sadece eğitim anlamında değil, gerek parklarımız, gerek sokaklarımız ve gerekse caddelerimizi onlara engelsiz hale getirebilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizler belediye olarak sadece park, bahçe fen işleri hizmetleri değil, aynı zamanda toplumun tüm katmanlarıyla ilgilenmek, onların dertlerine deva olmak, onların her daim yanlarında olmak adına şu anda da görme engelli kardeşlerimizin Şanlıurfa’da ilçemizde veya bölgede diyebilirim açılan tek kurs merkezi burasıdır. Katılım gösteren değerli hocalarımıza, değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Sınıfımız, daha fazla öğrenci almaya müsait. Bu doğrultuda kursa katılmak isteyen görme engelli öğrencilerimiz olursa, onlara da sınıflarımız,sıralarımız hazır, kendilerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 



Yıldız: Engelli arkadaşlarımızın talepleri üzerine bu kursu açtık

Engellilerin talepleri üzerine kursu açtıklarını söyleyen Tarih Öğretmeni Mehmet Yıldız, “Arkadaşların interaktif ortamda her ne kadar derslerini takip etme imkanları olsa da eğitim konusunda birebir ikili etkileşim olmayınca, özellikle tarih coğrafya gibi konularda arkadaşlar ciddi anlamda zorlanıyorlardı. Arkadaşların talebi üzerine böyle bir kursu açma ihtiyacı duyduk. Bunu yetkililere ilettikten sonra onlar da bu konuda gerçekten duyarlı davrandılar ve bu kursun açılmasına ciddi anamda emekleri oldu. 14 öğrencimiz kurslarda bulunmakta, arkadaşlarımızın hepsi görme engelli. Haftanın 3 günü geliyorlar. Salı, Çarşamba ve Cuma günleri takiben saat 16.00 ile 19.00 arası kurslarımız devam etmektedir. Çarşamba günü Türkçe dersi var. Türkçe öğretmenimizin kendisi de görme engelli. Bu açıdan arkadaşlarla hem empati kurma, hem de konuları anlatma açısından daha verimli oluyor. Ben de genelde kursların tarih ve coğrafya derslerine giriyorum. ”dedi.

 



Gülmez: Kurs sayesinde engelliler tanışıyor, kaynaşıyor daha iyi anlıyorlar

Kendisinin de görme engelli olmasından dolayı kursiyerleri daha iyi anladığını belirten Türkçe Öğretmeni İsmail Gülmez, “Az da olsa görme engelli olduğum için görme engelli olan kursiyerlerin halinden daha iyi anlıyorum. Bu durumda kursiyerlerimizin hem buraya gelmeleri hem ders noktasında önemli hem de birbirleriyle burada  buluşuyorlar, tanışıyorlar, kaynaşıyorlar. İnşallah bu kursu devam ettirmeye çalışacağız. İnşallah başarılı oluruz diye düşünüyorum. Bu arkadaşlarımız, evlerinde ders çalıştıkları zaman konularda takıldıkları yerleri soramayabilirler, anlayamayabilirler.Ama burada bizlere sorabilirler, takıldıkları noktaları problemleri çözümleme noktasında onlara yardımcı oluyoruz. Daha önce başka bölgelerde yapılıp yapılmadığı konusunda bilgim yok ama Şanlıurfa’da ilk kez böyle bir kurs açıldı.” şeklinde konuştu. 

 



Gezen: Daha önce evde ders çalışıyordum ama verimli olmuyordu

Görme engellilere özel E KPSS kursu sayesinde dersleri daha iyi kavradığını söyleyen görme engelli kursiyer Mustafa Gezen, “Daha önce KPSS sınavına bu kadar kolay hazırlanamıyordum. İzmir’den, Ankara’dan sesli olarak ders anlatan CD’leri alıyordum. Evde o ders anlatımlarının dinliyordum ama bu kadar verimli olmuyordu. Şanlıurfa’da E-KPSS kursu açıldığı için mutluyum.İnşallah verimli olur. Benim amacım bir devlet memuru olmaktır. En azından anlamadığımız yerler olursa sorabiliyoruz.” diye konuştu. 

 



Karagözlü: Ne kadar çalışsak da bireysel anlatım kadar verimli olmaz

Üniversite sınavlarına girerek konservatuarı okumayı hedeflediğini belirten Mehmet Sinan Karagözlü, “Daha önce Şanlıurfa’daengelliler için  eğitim konusunda hizmet yoktu. Şu anda en azından E-KPSS kursu açılarak engellilere bir hizmet sağlanıyor. Hiçbir şey bilmezsek bile bize bu konuda kendi tarihimiz hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Evde ya da arkadaş ortamında her ne kadar çalışsak da bireysel bir şekilde anlatılan kadar bilgi sağlamaz. Şu anda hedefimde ilk önce üniversite sınavına hazırlanıp E-KPSS Sınavına girmek, o sınavlara girip konservatuarı okumayı düşünüyorum.” şeklinde ifade etti.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim

onlar için artık eğitim engeli yok! görme engellilere özel ilk kez açılan e-kpss kursu haliliye belediye başkanı mehmet canpolat haliliye belediyesi sosyal işler müdürlüğü engelli arkadaşlarımızın talepleri üzerine bu kursu açtık daha önce evde ders çalış