Önlemsizlik hayatı ucuzlatıyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da en fazla ölümlerin görüldüğü olayların biri de iş kazası oluyor. İş kazasının en fazla görüldüğü iller arasında yer alan Şanlıurfa Türkiye'de üçüncü sırada yer alıyor.

İnsanların en fazla hayatını kaybettiği olaylardan biri de iş kazası oluyor. Son zamanlarda iş kazalarına karşı denetimler artırılsa da alınmayan önlemler ölümleri durduramıyor. Öyle ki Türkiye'de her ay yüzden fazla işçi, iş kazasında hayatını kaybediyor.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından açıklanan rapora göre 2019 yılının başlangıcında sadece kayıt altına alınan verilere göre Ocak ayında en az 159, Şubat ayında en az 127, Mart ayında en az 114, Nisan ayında en az 153 işçi hayatını kaybetti.







Mayıs ayında iş kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı arttı

İş kazalarının önlenmesine yönelik denetimlerin artması, ölümleri azaltması gerekirken, önceki aylara oranla Mayıs ayında hayatını kaybedenlerin sayısı arttı. Önlemlerin alınmaması sonucu iş kazası nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin sayısı, 163 olarak belirlendi. Bu durumda 2019 yılının ilk 5 ayında 715 işçi iş kazası sonucu yaşamını yitirdi.

9 çocuk işçi, yaşamını yitirdi

Türkiye genelinde çocuk işçiler yoğunluktayken, Şanlıurfa'da işçi olarak çalışan çocukların sayısı daha fazla. Özellikle Şanlıurfa'da okul sıralarında olması gereken çocuklar, başta mevsimlik tarım işçiliği olmak üzere çoğu kez ağır iş koşullarında çalışmak zorunda kalıyor. Öyle ki Mayıs ayında Türkiye genelinde önlemlerin yetersiz olduğu koşullarda çalışan çocuklardan 9'u iş kazası sonucu hayatını kaybetti.

En fazla iş kazası tarım alanında gerçekleşti

Raporun verilerine göre ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, madencilik, belediye/genel işler, ticaret/büro, metal, konaklama/eğlence, kimya ve sağlık iş kollarında gerçekleşti. Mayıs ayında tarımda ölenlerin en az yüzde 36’sı ücretli. Yüzde 64’ünü oluşturan çiftçi ölümlerinin ise bir kısmı başkasının tarlasını işlediği belirtildi.  

Şanlıurfa'da önlemler yetersiz

Gerek tarımda gerek inşaat çalışmasında gerekse başka iş kollarında işçilerin önlem almadığı sürekli görüntülenirken, işçiler önlem almamada ısrar ediyor. Öyle ki Şanlıurfa'da yapılan birçok inşaatta baret ve kemer kullanılmıyor. Şanlıurfa'da iş güvenliğinin  önemsenmediğine bir örnek de geçtiğimiz günlerde Akçakale'de görüldü. Biçerdöverle hasat yapan işçi, biçerdöveri durdurmadan sıkışan taşı çıkarmaya çalışırken, vücudunu kaptırdı.







Şanlıurfa yine ilk sıralarda

Şanlıurfa, olumlu konularda sürekli son sıralarda yer alırken, çoğu kez olumsuz durumlarda da ilk sıralarda yer alıyor. İş kazası sonucu hayatını kaybedenlerin en fazla olduğu iller arasında Şanlıurfa, İstanbul, Antalya ve Bursa'dan sonra dördüncü sırada yer aldı.



Murat Doğan / Urfa Değişim

Önlemsizlik hayatı ucuzlatıyor! Şanlıurfada en fazla ölümlerin görüldüğü olayların biri de iş kazası oluyor denetimler artırılsa da alınmayan önlemler ölümleri durduramıyor İş sağlığı ve İş güvenliği meclisi türkiye genelinde çocuk işçiler