Organize Sanayi'de Elektrik Bilmecesi!

TAKİP ET

Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesinin Elektrik tedarikçisi olan DİCLE EPSAŞ'ın zamanında borç ödemesi yapılmadığı için indirimli sözleşmesini iptal etmesi ile beraber Sanayiciler pahalı elektrik kullanmaya başladı.

Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesinde yaşanan elektrik sorununda dolayı Bölge müdürlüğü ile DİCLE EPSAŞ arasında sıkıntılar baş göstermeye başladı.

Şanlıurfa Organize Sanayi bölgesinin Elektrik Enerji Tedarikçisi olan DİCLE EPSAŞ OSB’den alacağı elektrik bedeli 13 milyon lirayı aştığı ve ödemenin zamanında yapılmaması mevzusuna istinaden 07 Ağustos 2018’de sanayiciye yapmış olduğu indirimi kaldırdığını tebliğ etti, indirim tebliği ile Sanayici  % 10,40 oranında enerjiye pahalı almaya başladı.

EPDK’nın sanayi elektrik sisteminde değişime gitmesindeki zam ile birlikte nisan ayından bu yana sanayiciye yapılan zam %77 seviyesine ulaştı. Buna istinaden Şanlıurfa Valiliği ve OSB Yönetiminin girişimleri sonucu DİCLE EPSAŞ ile yapılan şifahi görüşmeler neticesinde ödenemeyen borcun bir protokol yapılması suretiyle sözleşmenin indirimli olarak devamı yönünde görüş birliğine varıldı.

Görüşmeler sonucunda DİCLE EPSAŞ 16 Ağustos 2018 tarihinde Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğüne göndermiş olduğu taslak protokolde zararın Dolar kuru üzerinden karşılanmasına dair madde yer aldı.

OSB’deki Sanayici ve Yöneticileri zararın Dolar kuru üzerinden karşılanması maddesine itiraz etti. DİCLE EPSAŞ’ta ödenmeyen alacağını tahsil edebilmek için hukuki süreç başlattı ve icra takibine gitti.

DİCLE EPSAŞ’ın sözleşmeyi iptal etmesi ve görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine OSB yönetimi Enerji tedariki için ihale yapma kararı aldı. 65 Firmaya teklif gönderildi, ihaleye 6 firma katıldı. İhaleyi %4 ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi elektrik dağıtım firması kazandı.

Şanlıurfa OSB de yaptığı anlaşma gereği bölgedeki enerji şirketi DEPSAŞ’tan elektrik alıyordu. Ancak OSB, DEPSAŞ’a olan elektrik borcunu ödemedi ve organize sanayi bölgesinin şirkete olan elektrik borcu 13 milyon lirayı aştığı ancak OSB’de bulunan birçok sanayicilerin elektrik borçlarını bölge müdürlüğüne ödedikleri, toplanan paraların ise DEPSAŞ’a yatırılmadığı iddia edildi.

OSB’ler, elektrik dağıtım şirketleri gibi satın aldıkları elektrik enerjisini kurdukları şebeke üzerinden üyelerine dağıtarak satma ve bedelini toplama yetkisine sahip.

Şanlıurfa sanayisinin gelişmesi, ivme kazanması, sanayideki istihdamın arttırılması yönünde tüm kurum ve kuruluşların kenetlenerek destek verdiği Organize Sanayi Bölgesinin elektrik sorunu ile karşılaşması hayal kırıklığı yarattı