'Orman işçilerin çalışma süreleri sınırlandırıldı'

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, mevsimlik orman işçilerin sorunlarını Meclise taşıdı. Sürücü işçilerin 9 ay 29 güne kadar uzatılabilen çalışma sürelerinin 5 ay 29 günle sınırlandırıldığını belirtti.

2018 yılında mevsimlik orman işçilerinin çalışma süreleri 9 ay 29 gün iken 2019 yılında bu süre 5 ay 29 günle sınırlandırıldığını belirten Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü işçilerin sorunlarını meclise taşıdı. 3 işçinin yapacağı işi, 1 işçinin gece gündüz çalışarak yaptığını belirten Milletvekili Sürücü, "Ormanlık alanlarda çalışan işçiler ve aileleri eğitim, barınma, güvenlik, ulaşım, sağlık, sosyal güvenlik, yetersiz sosyal ilişki ve düşük kazanç gibi konularda ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. İlgili literatür incelendiğinde “tahtacı” olarak da bilinen mevsimlik çalışan gezici orman işlerine yönelik çalışmaların oldukça sınırlı olduğu görülmüştür." dedi.



'Çalışma süreleri sınırlandırıldı'

"Orman yangınlarıyla mücadelede etkin olan geçici orman işçilerinin 9 ay 29 güne kadar uzatılabilen çalışma süreleri, bu yıl 5 ay 29 günle sınırlı kalmıştır." diyen Sürücü, "Taşeronlara kadro verilmesinden sonra mevsimlik orman işçilerinin çalışma süreleri de 9 ay 29 gün olarak güncellenmiştir. 2018 yılı 9 ay 29 gün olarak çalışılmış ve 2019 yılı ise alımlarda Ocak ayından başlayarak yıl içinde 9 ay 29 gün tamamlanacak şekilde işe başlanılmıştır. Fakat Haziran ayı sonu Maliye Bakanlığı sadece döner sermayede çalışanlara ek 41 gün uzatma vererek 7 ay 10 gün çalıştıracağını özel bütçede çalışanlara ise herhangi bir ek süre vermemiştir. Bu durum sonucunda birçok işçi Temmuz ayı itibariyle işten ayrılmak zorunda kalmıştır. Mevsimlik orman işçileri yaz döneminde üç saat mesai karşılığında 24 saat çalışacakları yerde hazır bir şekilde beklemektedirler. Haftanın 5,5 günü iş yerinde geceli gündüzlü hazır bir şekilde bekleyerek sadece haftada 1,5 günlük izin kullanmaktadırlar. Vardiyalı olarak 3 kişinin bir günde yapması gereken işi 1 orman işçisi geceli gündüzlü kalarak yapmaktadır. Bu şartlarda çalışılmasına rağmen iş süresinin bu şekilde belirsiz olması ciddi problem oluşturmaktadır. Orman işçileri yangın haricinde ormanda üretim işlerini yapmaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Ayşe Sürücü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılması üzerine mevsimlik orman işçileri ile ilgili Meclise verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:

1. Orman işçileri için düzenleme neden yapılmamaktadır?

2. Bakanlığınız orman yangınlarıyla etkili mücadele eden orman işçileri için kadro açmayı düşünmekte midir?

3. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan kaç orman işçisi vardır?

 

orman işçilerin çalışma süreleri sınırlandırıldı Çalışma süreleri sınırlandırıldı hdp Şanlıurfa milletvekili ayşe sürücü ormanlık alanlarda çalışan işçiler ve aileleri