Ortak raporla sorunlarını iletecekler

TAKİP ET

Doğu ve Güneydoğu bölgesi engelli sivil toplum örgütleri, Şanlıurfa'da toplandı. Toplanan 15 sivil toplum örgütü, engellilerle ilgili sorunları analiz ederek rapor halinde yetkili kurumlara iletecek.

Kentlerin engelli erişimine uygun olmaması nedeniyle her türlü zorluklarla karşılaşan engelliler, sürekli sorunlarını dile getirmesine rağmen halen konu ile ilgili birçok eksiklik bulunuyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde erişim sorunu bulunması nedeniyle bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerini bir araya getiriyor.







Akbulut: Sorunlarımızı yerel yöneticilere rapor halinde sunmayı amaçlıyoruz

Düzenlenen toplantı ile ilgili açıklamalarda bulunan "Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki engelliler için faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek, savunuculuk konusunda bir eğitim alması ve engelli bireylerin yaşadıkları sorunları analiz edip bunları rapor halinde yerel yönetimlere sunmayı amaçlıyoruz. Buna yönelik yerel yönetimlerin de bu raporları göz önünde bulundurarak engellilerin erişimi için bir çalışma yapmalarını amaçlıyoruz. Bu çalışmada bölgeden 15 sivil toplum örgütü dahil oldu. Bu sivil toplum örgütlerinin temsilcileri farklı illerden gelerek, farklı engellilik durumu üzerine çalışmalar yapıyor." dedi.



 





'Engelli hakları ve araştırması konusunda STK temsilcilerini bilgilendiriyoruz'

Akbulut, "Programın ilk seansında engelli haklarının nasıl aranacağını üzerine eğitimler verdik. Son seansta ise çalıştay şeklinde geçecek ve farklı illerdeki sivil toplum örgütleri, kamusal hizmetlerde erişim gibi konuları analiz edecekler ve bu sorunların nasıl analiz edilebileceğini belirtecekler. Bunun sonucunda bölgenin durumuna yönelik özgün bir rapor çıkarılacak. Buradaki temsilciler de kamu-STK işbirliği içerisinde bu sorunlarla ilgili çözüm talep edecekler. Bu konuda Şanlıurfa Omurilik ve Felçlileri İstihdam Derneği ile birlikte birçok çalışma yürütüyoruz. Genel amacımız, bölgede ortak sorunları bulmak ve bu sorunları ortak bir pencereden çözüme kavuşturmaktır." diye konuştu.  



 



Polat: Hayatın her alanında engeller var

Hayatın her alanında engelin olduğuna dikkat çeken Şanlıurfa Omurilik Felçlileri ve İstihdam Derneği Başkanı Habip Polat, "Bölge toplantılarının yapılması ve raporların toplu olarak yetkili kurumlara sunulması ile ilgili Avrupa Birliği'ne projeler sunuyoruz. Bu konudaki çalışmalar bir yıl içinde ve bundan sonraki yıllarda inşallah daha aktif halde devam edeceğiz. Özellikle engellilerin erişimi noktasında toplumsal alanda büyük sorunlar var. Yollar, kaldırımlar, eğitimle ilgili okullar, park, bahçe, kamu kurumları gibi hayatın her alanında engel var. Bu sadece tekerlekli sandalye kullanan bedensel engelliler için değil, aynı zamanda görme engelliler, zihinsel engelliler, down sendromlular gibi tüm engel gruplarında çok büyük sıkıntılar yaşanıyor." şeklinde konuştu.