Otobüslerde halen temas halinde yolculuk yapılıyor

TAKİP ET

Koronavirüs tedbirleri kapsamında otobüslerde yolcu sayısının yüzde 50'ye indirilmesi kuralına bazı otobüslerde halen uyulmuyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından otobüslerin bir kısmında sosyal mesafe şeritleri konulsa da bazı otobüslerde yolcular birbirleriyle temas halinde yolculuk yaptı. Bu durumda denetimlerin yetersiz olmasına ise tepki geldi.

Koronavirüs salgını tüm dünyada insan hayatını tehdit ederken, salgının daha fazla yayılmaması için her geçen gün yeni tedbirler uygulamaya geçiriliyor. Hastalığın yayılmasının engellenmesinde en önemli tedbir sosyal izolasyon olurken, insanların en fazla temas halinde olduğu otobüslere de düzenleme getirildi.

 

Yolcu sayısının yüzde 50’ye indirilmesi kararı alınmıştı

Geçtiğimiz günlerde Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen genelgede şehir içi otobüsleri de dahil tüm toplu taşıma araçlarında yolcu sayısının yüzde 50’ye düşürülmesi kararı alındı. Genelgede kurala uymayan ve fazla yolcu alan otobüs sürücülerine ise ceza uygulanacağı belirtildi. Ancak Şanlıurfa’da denetimlerin yetersiz olması bazı sürücülerin bu kuralı göz ardı etmesine neden oldu.

 



Bazı otobüslerde oturma düzeni şeritlerle planlandı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından bazı toplu taşıma araçlarının oturma bölümlerine şerit çekildi. Şeridin çekilmesiyle yeni oturma düzeni belirlendi. Yapılan uygulama ile taşınan yolcu sayısı yüzde 50’ye indirilerek yan yana oturma ise yasaklandı. Ancak bu uygulamanın otobüslerin tümünde uygulanmaması sosyal teması engelleyemedi.

 



Sabah ve akşam saatlerinde otobüsler yoğun oluyor

İşe giden vatandaşların çoğunlukla toplu taşıma araçlarını kullanmaları, sabah ve akşam saatlerinde otobüslerin yoğun olmasına neden oluyor. Koronavirüs salgını nedeniyle yoğunluk eskisine göre düşüş sağlasa da bazı otobüsler halen yoğun olarak taşımacılık yapıyor. Öyle ki bu otobüslerde denetimlerin de sıklıkla yapılmaması endişeye neden oluyor.

 

Yolcular temas halinde yolculuk yaptı

Toplu taşıma genelgesinin uygulamaya geçmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından bazı otobüslerde oturma düzenini belirleyen şeritler çekildi. Ancak şerit çekilmeyen ve denetimi de yapılmayan bazı hatlarda sefer yapan otobüslere binen vatandaşlar sosyal mesafe kuralına uymadı. Yoğunluk nedeniyle tüm koltukların dolması ve yolcuların birbirleriyle temas etmeleri endişeye neden olurken, tepki bu durum tepki topladı. Sadece oturma düzeninde değil, bazı yolcular da oturma yeri bulamayınca ayakta yolculuk yaptı. Öyle ki denetimin yapılmadığı otobüslerde yüzde 50’den fazla yolcunun binmesine sürücüler de engel olmadı.



 

‘Belli saatlerde sefer sayılarının artırılması gerekir’

Şanlıurfa’da sosyal temas kuralına uyulmaması ve gereğinden fazla yolcunun otobüse binmesi vatandaşların da tepkilerine neden oldu. Belir saatlerde sefer sayılarının artırılmasını savunan vatandaşlar, “Otobüslerin yoğun olması bizi endişelendiriyor. Öncelikle sürücüler fazla yolcu taşımaması konusunda hassasiyet göstermelidir. Zabıta ekipleri tarafından denetimler sıklaştırılmalı. Vatandaşlar ise sosyal temastan kaçınmalıdır. Ancak en büyük görev Büyükşehir Belediyesine düşüyor. Diğer saatlerde sefer saatleri az olsa da sabah ve akşam saatlerinde insanların işe geç kalmamaları ve mağdur olmamaları için sefer sayıları artırılmalı.” ifadelerine yer verdiler.   



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

otobüslerde halen temas halinde yolculuk yapılıyor yolcu sayısının yüzde 50’ye indirilmesi kararı alınmıştı bazı otobüslerde oturma düzeni şeritlerle planlandı yolcular temas halinde yolculuk yaptı ‘belli saatlerde sefer sayılarının artırılması gerekir’