Otomobil alacaklar dikkat! Fiyatlar düştü

TAKİP ET

Koronavirüsün etkisini ülkemizde göstermesiyle birlikte otomobil üretimi durunca ikinci el araçta yüzde 90'a varan artışlar yaşandı. Son günlerde faizlerin yükselmesi ve üretimin başlamasıyla ikinci elde düşüşler yaşanmaya başladı.

Sıfır otomobil üretiminin durması ve cazip kredi oranlarının verilmesiyle birlikte pandemi döneminde ikinci el araçlar adeta iki katına çıktı. Araba hayali kuran dar gelirli aileler yaşanan bu zamlar karşısında adeta şoka uğradı. Yeni yılda cazip kredilerin kalkması ve sıfır araçların üretime başlamasıyla ikinci elde düşüşler yaşanmaya başladı.

Yeni modellerin çıkmasıyla ikinci elde durağan dönemi başladı
Yeni modellerin piyasaya girmesi ve cazip kampanyaların başlaması ve ikinci el piyasasındaki hareketliliğin durmasına neden olduğunu söyleyen Galerici esnafı İbrahim Halil Doğan, “İkinci el otomobil almak isteyenler cazip fiyatlarla araç bulabilir. Otomobil almak isteyenler için fiyatlar şu anda makul, son bir yılın en sakin günlerini yaşıyoruz” dedi.



“Fiyat artışı suni gibi gözüktü ancak sürekli yükseldi”
“Şu anda otomobil piyasası durgun, 2019 ile 2020’yi baz aldığımızda yüzde yüz bir fiyat artışı oldu” diyen Doğan konuşmasına şu şekilde sürdürdü, “Bu fiyatlar önce bir suni yükseliş gibi görünse de bu fiyatlar yerinde durmayarak, sürekli artış gösterdi. Bu durum hem otomobil alıcılarını, hem satıcılarını, etkiledi. Tabi özelikle dövizde ki yükseliş oldukça arabaların fiyat artışına neden oldu.  Şu anki durumu değerlendirecek olursak araba fiyatları yavaş yavaş düşüşe geçti faiz oranların yükselmesi araç fiyatlarında yüzde 25’e varan bir düşüş gerçekleşti ve bizim öngörülerimize göre daha da fiyatlar düşecektir biliyorsunuz döviz kurlarında düşüşler olmasıyla araç fiyatlarının da düşmesine yol açtı.”

Fiyatlar düştü piyasa durgun
Fiyatların düşmesine rağmen henüz bir hareketliliğin olmadığını belirten Doğan, “Piyasa durgun işler durma noktasında. Siftahsız günlerimiz çok oluyor. Hatta ay oluyor ki hiç siftah yapmıyoruz. 2-3 ayda sattığımız araç sayısı 2-3 tanedir, bu da neye yarayacak. Kirasını ödemeyen var, elektrik faturasını ödemeyen esnaf var, evine ekmek bile götüremeyen esnaf var. Talebimiz bu zor zamanda Devletimizin bizlere destek olması yönünde bir kredi desteği gibi bir şeyler yapılırsa çok iyi olur.
Devletimizden diğer bir talebimiz ise fiyatlandırma konusu, bu fiyatların en azında bir yerde durması ve kontrol altına alınması lazım. Şu anda fiyatlar kontrol altında değil dolarda güvensizlik var, piyasalarda güvensizlik var, bunlarda ister istemez bizleri etkiliyor, vatandaş şaşkın halde dolar mı alsam, altın mı alsam, arabamı alsam şaşırmış bir durumda.” İfadelerini kullandı.



“Sıfır araçlar çok pahalı”
Yeni araç üretiminin yavaş bir seyir halinde üretime geçtiğini belirten Doğan, “Bu işlerimiz açısından çok etkin bir rolü olduğunu söyleyemem, zaten sıfır araçlara talep yok, daha doğrusu vatandaş pahalı olduğu için sıfır araç almıyor. Sıfır bir aracın ortalama fiyatı 200 bin ile 400 bin lira arasında ülkemizdeki vatandaşların gelir düzeyi ortadayken bu fiyatlarda araç alacak kimse yok, hele bu pandemi döneminde daha da zor. Hal böyle olunca vatandaş ikinci el arabalara yöneliyor. Bu durum ikinci el araçlara talebi arttırınca fiyatlarda haliyle yükseldi. Ancak şu anda piyasa durgun bir vaziyettedir.”

“İnternetten araç satışı işlerimizi kırdı”
“İnternet üzerinden yapılan araç satışları işlerimizi çok etkiliyor” diyen esnaf Doğan, “Bir geneleme yaparsak bakkalcı da araba satışı yapıyor, öğretmen de satıyor, kasapta bu işi yapıyor ve internet üzerinde herkes alışveriş yapıyor. Vergi levhası olan bizim gibi esnafları tabiî ki de çok etkiliyor ve bunların önüne geçilmesi gerekiyor. Daha önce buna önlem olarak yeterlilik belgesi çıkardılar bunu da rastgele herkese verdiler. Bu alışveriş sitelerine belli bir kota konulması lazım işte bu kotayı dolduranların kesinlikle satış yapma yasağı konulmalıdır.

İnternet üzeri araba almak ne kadar güven veriyor?
Galeriden alınan her türlü araba güvenli arabadır. Dışarıdan internet üzerinde, aldığın arabanın hiç bir güveni olmaz örneğin araba çalıntı çıkabilir, boyalı çıkabilir, hurda olabilir bunları göz önünde tutmak lazım. Burada bu saydıklarımın hiçbiri galerilerde söz konusu bile olmaz. En kütü ihtimal olsa bile burada yerimiz bellidir. Müşteri geri iade ederek parasını alır. Aksi bir durum olursa hiç bir hak idea edemez ayrıca biz burada müşteriye gereken bütün bilgileri veriyoruz. Araç alacak olan vatandaşlarımıza şu şekilde bir tesviyem var, rastgele araba almasınlar, piyasaları araştırsınlar ve galeriye gelip sağlam bir şekilde alsınlar. Belki bir komisyon verecekler ama işlerini sağlama alacaklardır. Araç alacaklara için şimdi tam zamanıdır.” diye konuştu.

Mehmet Küçük / Urfa Değişim