ÖTV matrahı araçları etkilemedi!

TAKİP ET

Herkesin yakından takip ettiği ÖTV matrah güncellemesi ile ilgili Bakan Nureddin Nebati yeni düzenlemenin 1 Aralık'ta yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. Oto alım satımcısı Mehmet Aktaş bu konuda vatandaşları uyardı. Piyasada yeni araçların olmaması nedeniyle ÖTV matrah güncellemesinin fiyatları düşürmediğini aksine 2023'te fiyatların artacağını kaydetti.

Araç fiyatlarının düşmeyeceğinin altını çizen Aktaş: “İnsanlar beklenti içerisine girip araç fiyatları düşecektir ondan sonra araç alayım dememeli, çünkü piyasada araç yok” dedi.

Araç alacaklar ve aracı olanları da yakından ilgilendiren matrah düzenlemesi ile birlikte 1600 CC altı araçlarda alt limit 184 bin TL oldu. Piyasada sıfır araçların az olmasından dolayı fiyatlarda bir değişiklik yaşanmadığını ifade eden oto alım satımcılar, aksine fiyatların artacağına dikkat çekti.

Hükümetin bazı sıfır araçlarda ÖTV güncellemesi yapması piyasada değişikliğe neden olmadı. Halihazırdaki ikinci el araçlarda ise online sitelerde artış yaşandığı dikkatlerden kaçmıyor. Bazı firmalar yeni araçlarda yüzde 10’luk zammı ÖTV güncellemesinden önce yaptı. Düzenlemenin gelmesiyle zam geri çekilmesi piyasalarda değişikliğe neden olmadı.

“PİYASADA SIFIR ARAÇ YOK”

Araç fiyatlarındaki yükselişi piyasada sıfır araçların olmamasından kaynaklandığını söyleyen oto alımcısı Aktaş Matrah güncellemesinin piyasaya etkisinin olmadı diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Matrak güncellemeleri son 6 aydır gündemi meşgul etmekteydi. Özellikle araç almak isteyenler, araç sahibi olmak isteyenler bu haberi heyecanla beklediği gibi bizde heyecanla bekliyorduk. Piyasaya bir etkisi olur, belki işler açılır şeklinde yorumluyorduk ama ne yazık ki beklenen olmadı çünkü matrak güncellemelerinden bir ay öncesi araç firmaları yüzde 10’luk bir zamma gittiler. Matraklar güncellendikten sonra bu yüzde 10'luk zam geri çekildi, açıkçası söylemek gerekirse piyasaya hiçbir etkisi olmadı.  Etkisinin olmamasının en büyük nedenlerinden biri piyasada sıfır aracın olmamasıydı.” İfadelerini kullandı.

ARAÇ İHTİYACI OLANLAR 2023’E GİRMEDEN GİDERMELİDİR”

2023’te araç fiyatlarına gelecek olan zamlarla birlikte vatandaşın artık araç sahibi olamayacağını kaydeden Aktaş: “Buradan şunu söylemek istiyorum; Eğer gerçekten araba ihtiyacınız varsa 2023'e girmeden önce ihtiyacınızı gidermeniz gerekiyor çünkü 2022'nin Kasım ayındayız fiyatlar tekrar güncellenecek ve yaklaşık yüzde 10 ile 15 arasında araçlara bir zam gelecektir.” diyerek tavsiyede bulundu.

“BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ DAHA KÖTÜ OLABİLİR”

Sözlerini daha sonra şu şekilde sürdüren Aktaş: “İnsanlar beklenti içerisine girip ‘Araç fiyatları düşecektir ondan sonra araç alayım’ dememeli, çünkü piyasada araç olmadığı için ve biliyorsunuz olmayan bir şey her zaman kıymetlidir işte bu yüzden araçlarını şimdiden almalılar. Bundan sonraki süreç daha kötü olabilir.” dedi.

HÜKÜMET İLK ÖNCE GEREKLİ OLANA EL ATSIN”

Hükümetin bu saatten sonra araç fiyatlarına değil vatandaşın temel ihtiyaçlarına destek sağlaması gerektiğinin altını çizen Aktaş: “Zaten şu anda hükümetin masasında araç fiyatlarını indirelim, halkın alabileceği bir fiyata getirelim diye herhangi bir görüşme yok, araç fiyatlarından ziyade eğer hükümet bir adım atacaksa çok gerekli olan birinci ürünlere adım atmalı ondan sonra araç fiyatlarına geçmeli. Örnek verecek olursam; Gıdaya, yakıta, kışlık ürünlere, yakacak odun, kömüre el atsın araç fiyatları ikinci plana kalsın.  Vatandaşlar markete gidip ekmek peynir alamıyor ilk önce hükümet bunlara el atsın.” diyerek sitem etti.

“ARAÇ FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ AYAKÜSTÜ GALERİCİLERİN ÇOĞALMASINDANDIR”

Araç fiyatlarındaki Yükselişlerden yakınan Aktaş: “Araç fiyatlarındaki yükselişin temel nedeni döviz kurlarıdır, tedarikte sıkıntı yaşaması ve ayak üstü galericilerin çoğalmasından kaynaklanıyor.” şeklinde konuştu.

Haber: Kader Topal

Bakan Nureddin Nebati Oto alım satımcısı Mehmet Aktaş