Özdiker çarşısı meclise taşındı

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi son dönemlerde kentin gündemini meşgul eden Özdiker Kuyumcular Çarşısının kamulaştırılmasıyla ilgili takas önerisinde bulundu. Yapılan açıklamada, 'Mülkiyeti Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası yanında bulunan 50 adet dükkân ile kamulaştırma kanununa göre trampa(takas) önerilmiştir' denildi.

Tarihi mekânlar içinde yer alan Özdiker Kuyumcular Çarşısı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla acil kamulaştırma yetkisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine verildi. Ancak bugüne kadar esnafın uzlaşmadığı alanda zaman zaman pankartlarla ve davul zurna eşliğinde halay çekilerek protestolar devam ediyor. Esnaf işyerlerine denk yeni yer iş yeri isteği devam ediyor. Söz konusu çarşı için HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

Haşimiye Meydanındaki Özdiker Kuyumcular Çarşısı için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama geldi. Yapılan yazılı açıklamada, kamulaştırma edeniyle esnafın ticari faaliyetlerinin etkilenmeyeceği vurgulandı.

50 ADET DÜKKÂN İLE KAMULAŞTIRMA KANUNUNA GÖRE TRAMPA(TAKAS) ÖNERİLDİ

Büyükşehir’den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Tarihi mekânlar içinde yer alan Özdiker Kuyumcular Çarşısı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla acil kamulaştırma yetkisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine verildi. Özdiker Kuyumcular Çarşısı’nın sınırları içerisinde kalan 122 adet dükkân için acele kamulaştırma kararı alınması, yapılacak meydan yapım sürecini hızlandıracak.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Özdiker Kuyumcular Çarşısında bulunan 122 adet dükkânın kamulaştırması ile ilgili işlemler devam etmektedir. Bu süreçte ticari faaliyetlerine devam etmek isteyen esnaflara, mülkiyeti Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait olan ve Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası yanında bulunan 50 adet dükkân ile kamulaştırma kanununa göre trampa(takas) önerilmiştir.”

SÜRÜCÜ, ÖZDİKER KUYUMCULAR ÇARŞISINI MECLİSE TAŞIDI

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla ‘acele kamulaştırma ve yıkım kararı’ alınan Özdiker Kuyumcular Çarşısını meclise taşıdı. Sürücü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sunarken, esnaf da davul zurna eşliğinde halay çekerek eylem yaptı.

Sürücü, Arasa Hamamı, Gümrük Hanı ve tarihi çarşıların gün yüzüne çıkarılması için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılması planlanan Haşimiye Meydanındaki Özdiker Kuyumcular Çarşısı için Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talep edilen önergede şu sorular yer aldı:
“1. Özdiker Kuyumcular Çarşısı’nda bulunan dükkan sahiplerinin mağduriyetini giderecek misiniz?
2.Çarşı esnafı ve dükkan sahipleriyle yıkım kararı öncesi ayrıntılı bir toplantı yapılmış mıdır?
3. Dükkanların fiyatları belirlenirken,  esnafın mevcut müşteri yelpazesi, aylık geliri ve yeniden aynı düzeyde işlek olan bir dükkana yerleşimini sağlamak için bir planlama mevcut mudur?
4 .Bu hususta Özdiker Kuyumcular Çarşısı esnafına bir açıklamada bulunacak mısınız?”
 

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü