'Özel sektör zorluklara rağmen ihracatını sürdürdü'

TAKİP ET

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Halil Peltek, basın mensuplarıyla bir araya gelerek 2019 yılında gerçekleştirilen çalışmaları aktardı. Peltek, 2019 yılı ekonomik anlamda zor geçmesine rağmen özel sektörün ihracatını sürdürdüğünü belirtti.

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Peltek, 2019 yılında yapılan ve 2020 yılında yapılacak çalışmaları değerlendirmek için basın mensuplarıyla bir araya geldi. 2019 yılının ekonomik anlamda zor geçtiğini aktaran Peltek, “Ülkemiz ekonomik anlamda oldukça zorlu geçen bir yılı geride bıraktı. Ancak özellikle özel sektör, karşı karşıya kaldığı pek çok sıkıntıya rağmen üretimini, ihracatını arttırmaya devam etti. Reel sektörümüz yakaladığı dinamizmle bu dönemde de ülke ekonomisini büyütmeyi sürdürdü. Bizler göreve geldiğimiz günden bu güne özel sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda hizmet üreten, destek veren kurum olarak hizmet kalitemizi arttırmanın çabasında olduk. Üyelerimize en kaliteli şekilde hizmet vermeyi amaçlayarak akreditasyon sistemini başarıyla hayata geçirdik.” dedi.

 

‘Şanlıurfa’ya çözüm üretirken, ülke sermayesinin kalkınmasına da katkı sunuyoruz’

Şanlıurfa’nın iş dünyasına yönelik çözümler üretirken, ülkenin beşeri sermayesinin kalkınmasına da katkılar sağladıklarını belirten İbrahim Halil Peltek, “Amacımız, tüm üyelerimizin dünya standartlarında rekabet imkânına kavuşmasıdır. Özel sektörümüzün çatı kuruluşu ve asli temsil mekanizması olan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin öncülüğü doğrultusunda çalışarak daha güçlü bir Şanlıurfa olma hedefleri doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğiz. Özverili çalışmalarıyla faaliyetlerimizin gerçekleşmesini sağlayan Yönetim Kurulu ve Meclis Üyesi arkadaşlarıma ve değerli personelimize yürekten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 



‘Şanlıurfa’da tarımsal ve hayvansal üretimin artırılması gerekir’

“Şanlıurfa, tarım ve hayvancılık üretimi konusunda köklü bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahiptir.” diyen Peltek, “İlimiz, üretim potansiyeli ile Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden biridir. Bu durum, tarıma dayalı sanayi üretimini geliştirmekte ve ekonomik lokomotif sektör olmasını getirmektedir. Dolayısıyla tarımsal ve hayvansal üretimin arttırılması gereklidir. Bu konunun temel noktası,tarım geçmişi güçlü bir üretici olarak, deneyim ve bilgiden güç alarak ilerlemeli, değişen şartlara da ayak uydurma olmalıdır. Bizler, yeni yatırımcılar çekmek noktasında elbette ki çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ancak  küçük, orta ölçekte yatırımcıların da desteklenmesine inanmaktayız. Yani küçük ve orta ölçekli işletmelerimizi büyük işletmelere dönüştürebilmek için daha fazla çaba göstermeliyiz. Şanlıurfa, tarımsal üretimde olduğu gibi sanayi ve ticarette de bölgenin merkezi konumunda olmalıdır. Bu potansiyeli doğru kullanmak ve arttırmak üzere topyekûn bir çaba harcamak hepimizin asli görevidir.” ifadelerini kullandı.  

 



‘Gelen taleplere ilgisiz kalmadık’

ŞUTSO Başkanı Peltek, “2019 yılında ilimizde yıl içinde gelişen durumlar, meslek komitelerimiz ve üyelerimizden gelen taleplere ilgisiz kalmadık. Konunun çözümü noktasında ilgili mercilere gerek yazılı ve gerek karşılıklı görüşmelerle bu konuları aktararak çözümü konusunda arayışlar içine girdik. Yurtiçi ve Yurtdışı Programlarla ilimize yatırımcı kazandırmak adına ilimizin potansiyellerini hibe destek ve teşvik unsurlarını aktardık. Üyelerimiz ve ilgililer için çeşitli eğitimler düzenledik. Dış Ticaret, Kişisel Bilgilerin Korunması, E-Fatura Dönüşümü gibi konularda seminerler düzenledik. Kadın ve Genç Girişimci Kurullarımızla, ilimizdeki girişimci potansiyelini arttırmak için çalışmalarda bulunduk. Finansa kolay erişim konusunda kamu ve özel bankalarla istişare toplantıları düzenledik, anlaşmalar imzaladık. İlimizin tanıtımı adına İlimizin tanıtım belgeselini profesyonel ekiplere hazırlatarak THY yurtdışı uçak seferlerinde gösterime sunduk. İlimizde ve ülke genelinde yapılan fuarlara katılarak ilimizin tanıtım materyallerini ve coğrafi işaretli ürünlerini dağıtımını gerçekleştirdik. Şanlıurfa’da üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek vasıflı eleman yetiştirmek, yetişen elamanların hem pratik yapmak hem de teorik bilgi sağlamak amacıyla Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezi’ni (ÜSİM) kurduk.” şeklinde ifade etti.

 



‘Ortak akıl çerçevesinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz’

2020 yılında ŞUTSO olarak yapacakları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Peltek, “Şanlıurfa ilinde dış ticaretin gelişmesine katkı sağlayacak şekilde Türkiye-Suriye Ticaret Merkezini yapacağız. Bölgesel Kalkınma İşbirliği ve Yatırım İmkânları konulu forum ve fuar düzenleyeceğiz. Başta ilimiz olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yetişen ve üretilen yöresel ürünler ile ihracata yönelik ürünlerin test ve analizlerinin yapılarak kalitelerinin denetlenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla Şanlıurfa Gıda Test Analiz Laboratuvarı’nı kuruyoruz. Şanlıurfa imalat sanayiinde nitelikli ara eleman ihtiyacının karşılanması, ilde yaşayan işsiz ve vasıfsız gençlerin yetkinliklerinin artırılarak istihdama kazandırılması, teknoloji üretiminin ve katma değerli ürün geliştirmenin desteklenmesi amacıyla Şanlıurfa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (ŞUTGEM) ve ŞUTGEM projesinin devamını sürdürebilmek adına, Şanlıurfa Eğitimi Geliştirme Vakfı’nı (ŞEGEV) kuruyoruz. İnşallah hep beraber ortak akıl çerçevesinde, çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Elbette ki daha yapacak çok işimiz var. Bu anlamda ortak akıl ile ilimizin kalkınmasına destek olmaya devam edeceğiz.” sözlerine yer verdi.

 

‘Özel sektör zorluklara rağmen ihracatını sürdürdü’ 2019 yılında yapılan ve 2020 yılında yapılacak çalışmaları ‘Şanlıurfa’da tarımsal ve hayvansal üretimin artırılması gerekir’ ‘gelen taleplere ilgisiz kalmadık’ ‘ortak akıl çerçevesinde çalışmalarımızı sü