Özşavlı: Şanlıurfa'ya ikinci üniversite hayalimdir

TAKİP ET

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı, Şanlıurfa'nın ikinci bir üniversiteye ihtiyaç olduğunu ve bunun için talepte bulunduklarını söyledi.

Ak Pati Şanlıurfa Milletvekili yapılan çalışmaları ve yapılacak olan projeler hakkında bilgi aktarmak amacıyla gazetecilerle bir araya geldi. Öğretmenler Evinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Milletvekili Halil Özşavlı, Şanlıurfa'nın eğitiminden tarımına kadar yapılan projeleri aktardı. Şanlıurfa'ya ikinci üniversitenin de şart olduğunu dile getiren Özşavlı, günümüzde ziraat fakültelerinin mühendis yetiştirmediğini ifade etti.

'Viranşehir'in değil, Şanlıurfa'nın vekili olduk'

"Milletvekili seçildiğimden itibaren Şanlıurfa ile ilgili ne yapabiliriz konusunda önümüze projeler koyduk." diyen Şanlıurfa Milletvekili Özşavlı, "Viranşehir benim doğup büyüdüğüm yer ama biz hiçbir zaman Viranşehir'in değil Şanlıurfa'nın vekili olduk. Doktor atamalarından ikinci üniversiteye kadar Şanlıurfa için sürekli taleplerde bulunduk. Şanlıurfa'ya ikinci bir üniversite talebi için Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı ile görüştüm. Şanlıurfa'ya ikinci üniversite benim hayalimdi. Hatta biri vakıf olmak üzere iki üniversitenin daha lazım olduğunu aktardım. Çünkü buraya üniversite okumaya gelen öğrenciler bu şehrin ekonomisine katkı sağlar. Öğrenci para kazanmaz, para harcar. Ne kadar çok öğrenci o kadar kazanç demektir. Ortadoğu'daki eğitim potansiyelinden çok fazlasını Türkiye çekebilir. Bu anlamda Şanlıurfa'ya da bir katkı sunulabilir. Urfa'ya yabancı öğrenci çekmemiz lazım. Milli Eğitim Bakanımız da bu konuda olumlu yanıt vereceğini söyledi. Biz belirli alanlarda uzman olan üniversiteler istiyoruz.  Bizim en çok projelerimiz eğitim alanında oluyor. Urfa geri sıralarda olabilir ama biz bunun için çalışıyoruz. Milli Eğitim Bakanımız Urfa'nın eğitimini kendisine bırakacağımızı, bunun için bir ekip kuracağını söyledi." diye konuştu.

Ziraat Fakülteleri mühendis yetiştiremiyor'

Ziraat fakültelerinin işlevini yitirdiğini ve mühendis yetiştiremediğini dile getiren Özşavlı, "Ziraat Fakülteleri fonksiyonunu yitirmiştir. Çünkü ziraat mühendisi olarak yetişen öğrenciler sadece ilaç bayisi açıyor. Tuhum ıslahı için ileri tarım teknolojileri fakültesini Ceylanpınar'a kurmayı düşündük. Bunun Ceylanpınar'da olması da oradaki TİGEM arazisidir. Bu fakülte hem tohum ıslahı için hem de tarım makinaları üretme eğitimi verecek. Bu şekilde hem eğitim, hem üretim hem de sanayinin içinde olduğu bir proje düşündük. Bu proje hem bölgeye hem de ülkeye büyük katkı sunar. Şu anda bu projeyi olgunlaştırıyoruz. Bu imkansız değil ama büyük bir bütçe ister. Viranşehir'e ne zaman sulama kanallarına su gelecek diye DSİ ile görüştük. Bu kanallarla elektriğe olan bağımlılık da azalacaktır.  Bu kanallara pompajların yılbaşından önce takılacağı ve ilk deneme suyunun önümüzdeki pamuk sezonunda verileceği bilgisini aldık." şeklinde konuştu.



Viranşehir içme suyu projesi...

Özşavlı, "Viranşehir içme projemiz 40 milyonluk bir projedir. Ancak bunun projesi yapılmış, ihaleye verilmiş ancak ödenek olmadığı için işe başlanmamış. Değil 40 milyon 2 milyon yine yok. Bu konuda mülteciler için gelen 450 milyon euro civarında para geldi. Biz direk yerel projelere bunu harcayamayız. Ama projeyi değiştirerek mültecilerin yaşadığı bu alanda su kıtlığı olduğunu belirttik. Su kıtlığının mültecilerden sonra daha da arttığını söyledik. Bu projeden mültecilerin de istifade edeceğini açıkladık. 40 milyon bütçe için ilgili kuruluşlara talepte bulunduk. Yılbaşına doğru bununla ilgili neticeyi alacağız. Buradaki mülteci misafirlerimiz için sadece Şanlıurfa'nın değil dünyanın yükü olmalı." ifadelerini kullandı.  

"Uçak seferleri için ise belirli rakamlar aldık. Özellikle buradan Kıbrıs'a uçak seferi konulması için talepte bulunduk." diyen Vekil Halil Özşavlı, "Doktor atamalarında buradan birçok doktorun başka yerlere gittiğini gördük. Bu konuda başhekimlerle, İl Sağlık Müdürü ile görüştük. En fazla ihtiyaç çocuk hemotoloji bölümünde vardı. Bu durumda Viranşehir'e 36 doktor atamasının yapılmasını sağladık." şeklinde ifade etti.

 Viranşehir'in adayı için 5 kriter...

Önümüzdeki yerel seçimlerde Viranşehir belediye başkan adayı ile ilgili de bilgi veren Özşavlı, şöyle konuştu: "Viranşehir'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'ye Ak Parti olarak bin oy fark attık. Milletvekilliği seçiminde ise 5 bin oy fark yedik. 3 bin MHP'ye, bin Hüda Par, bin de CHP'ye giden oylarım var. Hüda Par ve CHP'ye giden oylarımız gelmezse bile MHP'ye giden oylarımızın geri geleceğini düşünüyorum. Orada bin 500 oya ihtiyacım var. Bundan dolayı çalışırsam kazanırım. Bu nedenle en iyi aday için kriterlerimizi genel merkeze bildirmişiz. Fakat milletvekilleri tek başına belirleyici değildir. Ancak aday kim olursa olsun sonuna kadar çalışacağız. Bu aday temiz biri olacak, Ak Partili olacak, eğitimli olacak, yeni yüz olacak ve HDP'den en az bin oy getirebilecek potansiyele sahip olacak."