Pandemi süreci teknolojiye yaradı

TAKİP ET

Sokağa çıkma kısıtlamalarının başlamasıyla eve kapanan vatandaşlar teknolojik aletlere yönelince teknolojik aletlere olan talepte arttı. Talebin artmasıyla beraber fiyatlar adeta tavan yaptı.

Çin’in Wuhan eyaletinden çıkarak tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle insanlar eve kapandı. Salgından korunmanın en etkili yöntemi olarak görülen eve kapanma haliyle beraberinde teknolojik aletlere olan ilgiyi de arttırdı. Söz konusu eve kapanma ve eğitim sürecinin uzaktan eğitim ile sürdürülmesi üzerine teknolojik aletlere olan talep her geçen gün artmaya başladı.

Özellikle uzaktan eğitim ile birlikte tablet, bilgisayar ve telefon satışları bu süreçte deyim yerindeyse patlama yaptı. Birçok kişinin istifa ettiği bu süreçte teknoloji firmaları ve bu işi yapan esnaflar süreçten karlı çıkmasını bildi.

Döviz kuru fiyatları yükseltti
Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte ülkemizde yurt dışından getirilen telefon, tablet ve bilgisayar fiyatları neredeyse 3 kat artış gösterdi. Uzaktan eğitimi takip etmek isteyen öğrenciler bu süreçte en çok zorlanan kesim oldu.

Uzaktan eğitim kararı ile talep arttı
Milli Eğitim Bakanlığının artan koronavirüs vakaları nedeniyle yüz yüze eğitime ara vermesiyle birlikte uzaktan eğitime karar verilince ülke genelinde tablet, bilgisayar ve telefon satışlarında adeta patlama yaşandı. Teknoloji ürünü satan esnaftan süreçten memnun olduklarını dile getirdi.

“Ürünleri beklemeden satılıyor”
Bilgisayar, tablet ve yedek parça satışı yapan esnaf Mahmut Toprak, uzaktan eğitim süreci ile birlikte işlerinin iyice açıldığını söyleyerek şunları kaydetti, “Uzaktan eğitim nedeniyle veliler çocukları için bilgisayar ve tablet almak için bize geliyor. Pandamı sürecinde satışlarımız arttı. Elimizdeki ürünleri hiç beklemeden satışını yapıyoruz. Gerek bire bir satışlar olsun, gerek sipariş üzerine olsun satış hızımıza düşürmeden işimize devam ediyoruz. Bizler burada müşterinin bütçesine hitap edecek şekilde 2. el olsun, yedek parça ürünleri olsun. Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda isteklerini yerine getiriyoruz” dedi.

Fiyatlar artınca ikinci ele talep attı
Uzaktan eğitim nedeniyle tablet ve bilgisayarlara talebin artması nedeniyle sıfır ürünlerde büyük bir artış olduğuna dikkat çeken esnaf Toprak, “Çocuklarının eğitimini riske atmak istemeyen veliler tablet ve bilgisayara yöneldi. Fakat bu süreçte fiyatlar arttı. Hatta 2-3 kat artı. Fiyatlar yükselince ikinci el ürünlere yönelim arttı. Çünkü sıfır olan bir ürünün fiyatı 4 bin ile 5 bin civarında olduğu için herkes ikinci el ürünlere yöneliyor. Sıfır olan bir cihazın fiyatı 4 bin civarıyken aynı ürünün ikinci el fiyatı 2 bin civarı satılıyor. Bizlerde bu konuda zorluklar çekiyoruz, mağdur olabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dolar kuru bizleri de etkiliyor
Ürünlere talep yoğun ancak döviz kurundaki belirsizlik nedeniyle tablet ve bilgisayar gibi ürünlerde sürekli bir dalgalanma olduğuna dikkat çeken esnaf Toprak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bizler de bu süreçte ürün almakta zorluk çekiyoruz. Doları günlük olarak takip etmek zorunda kalıyoruz. Örneğin satışını yaptığımız bir ürün bugün 100 liraysa ertesi gün bakıyoruz bize gelen fiyatı 120 lira olmuş. Buna bağlı olarak elbette müşterinin tepkisi oluyor. Bize değil daha çok genel durumdan dolayı tepkili oluyor. Ürün aynı ürün fakat fiyat yüksek. Kısıtlamalar bizleri etkiliyor sadece haftanın 5 günü sadece çalışıyoruz. Mesela memur kesimi hafta içi dışarı çıkamıyor. Bundan dolayı gelip alışveriş yapamıyor. Müşteri kapasitemizin yüzde 20’si memur, gelemedikleri için yüzde 20’lik bir kayıp yaşıyoruz.”