Pandemi ve büyükşehirler tek kişilik yaşamın nedeni mi?

TAKİP ET

2023 yılında Türkiye'de tek kişilik hane halkı sayısı 125 bin 494 artışla 5 milyon 192 bin 825'e ulaştı. İnsanların yalnız yaşamasının neden ve sonuçlarını Psikolog Abdulkadir Demir açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan toplulukları ifade eden "hane halkı" sayısı, geçen yıl itibarıyla 26 milyon 309 bin 332 olarak belirlendi. Bu sayı 2022'de 26 milyon 75 bin 365 seviyesindeydi. Bu rakamların yanında en çok dikkat çeken ise tek kişilik hane halkı sayısı oldu. Son yıllarda artış trendinin hızı düşmesine rağmen oransal olarak yalnız yaşayanların sayısı, 2023 yılında 125 bin 494 artışla 5 milyon 192 bin 825'e ulaştı. Böylece son 10 yılda tek yaşayanların sayısı yüzde 77,2 artış gösterdi.

Şanlıurfa’da özel bir klinikte çalışan Psikolog Abdulkadir Demir, insanlarının yalnız yaşamasının neden ve sonuçlarını açıkladı. Demir, birçok faktörün insanların yalnız yaşamasında etki ettiğini ve yalnız yaşamanın en büyük sorunlarından bir tanesi ise insanlarda depresyonu tetiklediğini vurguladı.

Demir, özellikle pandemi döneminde insanların sosyal ilişkilerinin olumsuz yönde etkilediğini belirtirken, insanların bazen daha iyi düşünmesi için yalnız kalması gerektiğini ekledi.

PANDEMİ, İNSANLARIN ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRDİ

İnsanların yalnız yaşamasının birçok faktörünün olduğunu belirten Psikolog Abdulkadir Demir, “İnsanların yalnız yaşama sebeplerine baktığımız zaman birden fazla neden vardır.  Bunlardan bir tanesi pandemi döneminde insanların alışkanlık kültürünün değişmesi ile insanlarımız daha fazla evde kalmaya başladılar. İnsanların konfor alanları değişti ve çalışma alanlarını da online yapmaya başladılar. Bu da insanların evde yalnız kalmasına neden oldu. Pandemi bu tarz değişikliklere sebep oldu. Yine baktığımız zaman bu oranlar daha çok büyük şeylerde gözüküyor. Büyükşehirler aslında kalabalık ama insanlar daha çok yalnız kalmayı ve yalnız yaşamayı tercih ediyorlar. Bir diğer etken ise evlilik durumudur. Son zamanlarda evlilik oranlarına baktığımız zaman çok fazla düşüş var. Bu durumda insanların yalnız yaşamasında bir etkisi var. Hem evlilik oranı düşmesi hem de insanların boşanma durumları olduğu zaman, bu iki faktörü yan yana getirdiğimiz zamanda yalnız yaşama oranlarını etkiliyor” dedi.

BÜYÜKŞEHERİLERDE İNSANLAR MİNİMAL DÜZEYDE HAYAT YAŞIYORLAR

Büyükşehirlerde yalnız yaşayan insanların sayısının fazla olduğunu kaydeden Psikolog Abdulkadir Demir, “Büyükşehirde yalnız yaşayan insanlara oranı fazla olmasının sebepleri ailesinin yanından ayrılıp büyükşehirlere iş için giden insanların sayısının fazla olması. Orada insanlar daha çok minimal hayat yaşıyorlar. İnsanlar büyükşehirlerde ya yalnız yaşarlar ya da arkadaşlarıyla beraber yaşarlar. Bu da evlilik oranlarını etkiliyor” açıklamasında bulundu.

SOSYAL MEDYA’DA DAHA “MUTLUYUM İMAJI ÇİZİLİYOR”

Sosyal medya paylaşımlarının özendirici nitelik taşıdığını açıklayan Demir, “Sosyal medyadaki paylaşımlar bu durumda dikkat çekiyor. Özellikle bu yeni nesil için baktığımız zaman özendirici dediğimiz nitelikte durumlar yaşanıyor. Mesela hayal ettiğim bir artı sıfır eve taşındım ya da bu şekilde de daha mutluyum imajı çiziliyor” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL İLİŞKİLERDE SORUN YAŞIYORLAR”

İnsanların yalnız kalmasının nedenlerini açıklayan Psikolog Demir, “İnsanlar bazen aile içi sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu sorunları da sebep göstererek yalnız yaşamayı tercih ediyorlar. Bazen de insanlar psikolojik olarak diğer insanlardan uzaklaşmak istiyor. Özellikle de pandemi sonrada insanlar yalnız kalmayı alıştıkları için, bu sefer de sosyal ilişkilerde sorun yaşıyorlar. Bunlardan kaçınmak için normalde daha çok sosyalleşmek gerekirken daha çok kendi kabuklarını çekilmeye başladılar” sözlerini kullanarak pandemi dönemi döneminin insan ilişkilerini nasıl etkilediğini açıkladı.

YALNIZ KALMAK NEYE SEBEP OLUYOR?

Demir, yalnız kalmanın ve yaşamanın sonuçlarından bahsetti. Yalnız yaşamanın en önemli sonucun ise insanlarda depresyona neden olduğunu altını çizerek, “Biz yalnız kalmanın nedenlerini konuştuk biraz da sonuçlarını konuşalım. Yalnız kalmak neye sebep oluyor? Yalnız yaşamak en başta depresyona sebep oluyor. Depresyon, hareketsizliğin ve yalnız kalmanın daha fazla olduğu zamanlarda insanları daha çok tetikliyor. Bu durumda biz bize gelen hastalara harekete geçmelerini ve daha fazla sosyal iletişim de olmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖLÇÜLÜ OLMALI!

Yalnız kalmanın insanda yaratığı sorunların yanında olumlu yanlarından değinen Demir, “Yalnız yaşamanın insanda sadece yaratığı sorunlara bakmak da yanlış. Bunların yanında az da olsa yalnız kalmanın olumlu yanları da var.  Yani her şeyin ölçüsü olması gerekiyor. Yeri geldiği zaman bizim yalnız kalmamızın da ihtiyacı var. Yalnız kalmak insanın kendisini tanımasına olanak sağlıyor. Yeri geldiği zaman da daha iyi düşünmemizi sağlıyor. Burada en önemli olan şey ölçüdür ve ölçüyü kaçırmamak gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.