Pandemi ve savaş altını etkiledi

TAKİP ET

Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol, altındaki yükselişi pandemi ile Ukrayna-Rusya savaşına bağladı. Altının çıkış maliyetinin de çok yüksek olduğunu ifade eden başkan bu değerlerin gerçek değerini yansıtmadığını belirtti. Demirkol, vatandaşları imitasyon takılara karşı da uyardı.

Dünyada yaşanan ekonomik bunalım, pandemi ve son olarak Ukrayna Rusya savaşının patlak vermesiyle birlikte altında fiyatlarında hareketlenme başladı. Pandemiden itibaren yükselişe geçen altın son 1 yıl içerisinde büyük bir değer kazandı. Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol, altının çıkış maliyetinin çok yüksek olduğunu ve değerinin altında satıldığını söyledi. Bir gram altının çıkış maliyetinin bin 300 lira civarında olduğunu söyledi. Evlenecek çiftleri ise uyaran başkan imitasyon takılara karşı hem kız tarafının hem erkek tarafının dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

KRİZDEN DOLAYI DEĞER KAZANDI
“2 senedir devam eden pandemi süreci bugünlerde bittik maskeleri attık” diyen Demirkol, “Pandemi sürecinde altının yükselmesi gayet normaldir. Dünya krizden dolayı bu hastalıktan dolayı baya daralmıştı dolayısıyla altının değer kazanmaya başlaması pandeminin başı ile oldu ama ha pandemi bitmiş derken Rusya’nın Ukrayna krizi ile devam etti. Avrupa’yı ve tüm Dünya’yı içine alan ekonomik savaş haline dönüştü.

“ALTIN GAYRİMENKULE KARŞI GERİDE KALDI”
Biliyorsunuz ekonomik savaş haline dönüşmesinde en büyük etkenlerden biride altındır. Özellikle Rusya dolar ve Euro ticaretini durdurduğunu açıkladı. Şu an için altının fiyatı toplumda yüksek gibi görünüyor ama bana göre altının gerçek fiyatı bu değil çünkü altın menkul ve gayrimenkule karşı çok geride kaldı. Dolayısıyla haziran ve temmuz ayında altının düşüşe geçeceği hakkında bir tahminim var kuvvetlendirmek istiyorum. Özellikle Rusya’nın ekonomiye dayalı altın ekonomisi var dolayısıyla bunu daraltmak için şunu gelişmiş ülkeler altının fiyatını düşük tutmaya çalışıyorlar. Tabi bunu nereye kadar tutmaya çalışacaklar o bir muamma” dedi.


“ALTININ MALİYETİ ÇOK YÜKSEK”
“Altının bir maliyeti var, altının yer altından çıkmasının değeri maalesef bundan çok fazla” olduğunu kaydeden Demirkol, “Altının maliyeti yaklaşık 1300 1400 TL’dir. Ben altının gerçek fiyatına ulaşacağı konusunda temennilerim var bu konuda yorum bu şekilde altının yükseleceği konusunda ama sizin esas sorunuza gelecek olursak altın yükseldi.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ! GRAMI DÜŞÜRECEĞİZ
İnsanlar hep evlenemiyor doğru, alım gücü düştü alım gücünün düşmesine de gerçekten bazı konularda sıkıntı çekmelerine neden oldu. İşte özellikle 2023’te seçim dönemi var bu seçim döneminde tabiki seçim politikasını uygulanır veya uygulanmaz ben bunu bilemem. Ben siyasetçi değilim ben bir sivil toplum temsilcisiyim ama dediğinize gerçekten katılıyorum alım gücünde bir düşüklük var. Altını yükselmesi de buna çanak tutuyor dolayısıyla ya biz altının gramını düşüreceğiz. Daha düşük gramlı takılar yapacağız veya kaynanaya kayınpedere az altın istemelerini buradan sizin aracılığınızla sesleneceğiz başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.

EVLENECEKLER İMİTASYON TAKILARA DİKKAT!
“Alım gücü eksik olan insanlar hayırlı günlerinde imitasyonlardan tercih etmeye çalışıyorlar” diyen Demirkol, “İmitasyondaki sakınca 2 tarafın bilgisi varsa bunda mesele yok ama eğer bu takı altın diye kız evine yutturulmuşsa bu çok sakıncalı bir şey, sizlerin aracılığıyla seslenmek istiyorum bunun birçok sıkıntısını görüyoruz. Bazen evi yıkılanlar veyahut sekteye uğrayanlar insanlar var imitasyon olayı çok doğru bir şey değil, yani gücü kadarını insanlar alabilir birçok insan evlenirken bir tek bilezik alırken kilolarca altın arabasıyla alan var” diye konuştu.
 

Şanlıurfa Kuyumcular Odası Başkanı İbrahim Halil Demirkol